[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[ETA] Nie chce się uruchomić

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

[ETA] Nie chce się uruchomić

Post numer:#1  Postprzez mates » 2 kwi 2014, o 23:20

Cześć,
dzisiaj postanowiłem się trochę przewietrzyć z moją etą i po przejechaniu 5 kilometrów nie mogłem wejść powyżej 2k obrotów i wykonałem jeszcze jeden zakręt i zatrzymałem się na chodniku, silnik zgasł. Świeciła się rezerwa więc pomyślałem, że pewnie zabrakło paliwa. Podskoczyłem na stację, wlałem 5litrów i dalej to samo. Rozrusznik kręci, świece są nowe, ukł chłodniczy chwile temu był robiony (dzisiaj) i na wolnych obrotach na podwórku było wszystko ok. Pasek rozrządu się kręci. Nie wiem jakie informacje jeszcze mam podać, żeby jakoś dało się organoleptycznie dowiedzieć co jest nie halo :(
mates

Re: [ETA] Nie chce się uruchomić

Post numer:#2  Postprzez alonz » 2 kwi 2014, o 23:38

sprawdz czy jest zaplon, sprawdź czy jest zasilanie paliwowe. Jeśli nie ma zapłonu to podmieniał bym czujnik położenia wału a później cewke zapłonową, natomiast jeśli nie pompuje paliwa to wiadomo pompa
alonz

Post numer:#3  Postprzez wojtaq » 3 kwi 2014, o 08:06

pompy nie zarżnąłeś ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez mates » 3 kwi 2014, o 10:00

problemu nie miałem nigdy z odpaleniem zawsze dbałem o to, żeby było te 6 litrów w baku, no chyba, że zaciągnęła muł to wtedy lipa. A jak sprawdzić czy pompuje paliwo? Wiem, że można nasłuchiwać czy pracuje ;-)

Na ciepłym nie chciała odpalić, ale nie sprawdzałem jeszcze dzisiaj czy na zimnym się uda.
mates

Post numer:#5  Postprzez bmwmaniak » 3 kwi 2014, o 10:34

sprawdz czy jest iskra. Wyjmij swiece zobacz czy jest mokra. Jesli tak to pompa odaje paliwo, ale jest brak iskry. A jezeli iskra jest a swieca sucha to masz odpowiedz.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez mates » 3 kwi 2014, o 19:06

zanim zabrałem się dzisiaj za sprawdzenie zapłonu to uruchomiłem z ciekawości, odpaliła bez najmniejszego problemu.
Wczoraj jak wymieniłem termostat to tak chodziła ponad 30 minut, później w podobnym czasie była zgaszona. Jak wyjeżdżałem na przewietrzenie to odpaliła lepiej jak na zimnym, no a później to wiadomo... zemdlała.

@update

dzisiaj wymieniłem cewkę i będę jutro testować, mam nadzieje, że to tutaj leżał problem :jum:
mates

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie