Od razu zaznaczam, że szukałem czegoś na forum ale nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na mój problem.
Nie dawno kupilem 316 z 90r z silnikiem m40 z instalacją gazową 2 gen.
Auto od początku nie robiło na benie tylko na gazie, spodziewałem się zdechniętej pompy paliwowej ale okazało się, że pompa działa. W takim wypadku wymieniłem filtr paliwa bo myślałem, że może on trzyma. Jak się pewnie domyślacie - dalej nie robi na pb.
Ściągnąłem przewód paliwowy dochodzący do kolektora ssącego przełączyłem na benzyne i spróbowałem zakręcić - paliwo siknęło dość konkretnie więc problem nie leży w mizernym ciśnieniu. Wczoraj pojechałem sobie na regulacje instalacji więc od razu zagadałem z gaziarzami gdzie może leżeć problem - wykluczyliśmy jakąś ukrytą odcinkę o której gość w komisie mógł mi nie powiedzieć, sprawdzili mi emulator wtrysków (tylko nie wiem co on może mieć wspólnego z beną - ale niech będzie;) coś tam jeszcze dłubali i powiedzieli mi, że obstawiają awarię komputera tylko że wcześniej podpinali się pod złączkę carmanem który nie wykazał żadnych błędów... więc też nie bardzo to kumam...
podsumowując:
nie robi na benzynie mimo, iż ta dochodzi do kolektora pod niezłym ciśnieniem
nie ma żadnej odcinki
więc gdzie może leżeć problem?
Poradźcie gdzie wepchać łapy i co sprawdzać, zalezy mi na tym, żeby szybko ją odpalić na pb bo na samą myśl o paleniu jej na lpg dostaję drgawek...
pozdrawiam;D