[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40B16 dławienie silnika na niskich obrotach

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40B16 dławienie silnika na niskich obrotach

Post numer:#1  Postprzez Greg92PL » 9 kwi 2017, o 13:28

Hey
Po roku udało mi się zakupić sensowną E30 w sedanie. Problem mam z silnikiem. Odpala bez problemu, olej nowy zalany, nie zmieniałem jeszcze świec,kabli zapłonowych. Problem objawia się na obrotach jałowych. Po dodaniu gazu wkręca się prawidłowo, spadając z obrotów spada poniżej 900 obr/min, silnik lekko przygasa, ratuje go silniczek krokowy, łapie 900 obr/min i stabilnie je trzyma. Ma tak za każdym razem. Mam do wymiany pompę wspomagania, przy mocniejszym skręcaniu stawia sporawy opór silnikowi(pompa "skrzypi",lekko go przydławi i po chwili wzrastają obroty) czy ona może stawiać aż taki opór silnikowi podczas gazowania na luzie?
Wideo z owym problemem https://www.youtube.com/watch?v=k66iTNwemOk
Druga sprawa - poszukuje kabla diagnostycznego do E30, który połączę z laptopem do diagnozy silnika. Czy ktoś może dać mi namiary na sensowny kabelek i nazwę programu na platformę Windows do połączania się z ECU? Oczywiście fajnie by było, aby nie kosztował fortuny jak i tandetą nie był:)

-- Dodano 11 kwi 2017, o 23:33 --

Wstępnie problem rozwiązany - po wymianie filtra powietrza i zalaniu świeżym paliwem poprawiło się zachowanie na luzie. Tylko czasami zdarza się jej trząść budą na luzie.
Greg92PL

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie