[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M20B23 102KW kąt wyprzedzania zapłonu, autom. ustawianie?n

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M20B23 102KW kąt wyprzedzania zapłonu, autom. ustawianie?n

Post numer:#1  Postprzez webskydavid » 31 maja 2017, o 22:47

Witam.

Mam mały problem, po remoncie silnika (M20B23 102KW r 83) zaczął wibrować. Przypuszczam ,że jest źle ustawiony kąt wyprzedzania zapłonu.
Niektóre wersje M20 miały automatyczną regulację kąta. Zastanawiam się czy moja też ją ma.
Gdzie dokładnie trzeba świecić lampą i na co zwracać uwagę? Na tłumiku drgań (to takie ciężkie metalowe koło) są jakieś znaki 0 | 1 i Z. Według książki tam trzeba świecić, ale nie do końca wiem co ma z czym się pokryć.

Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam
webskydavid

Re: M20B23 102KW kąt wyprzedzania zapłonu, autom. ustawianie

Post numer:#2  Postprzez Pacher » 1 cze 2017, o 16:49

Jak poluzujesz sobie aparat zapłonowy i będziesz w to miejsce świecił lampą stroboskopową to poruszając aparatem delikatnie w jedną i drugą stronę zobaczysz takie kreski które powinny się pokrywać- ustawia się na tą środkową (bez lampy ich nie widać). Robiłem to jednak bardzo dawno temu dlatego nie podpowiem Ci w którym miejscu są te znaki w twoim egzemplarzu, może książka podpowie...
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25

Post numer:#3  Postprzez webskydavid » 1 cze 2017, o 18:31

Na fotce (strzałka czerwona) widać jakiś znak, ale nie wiem czy to jest to. Dodatkowo tam gdzie jest strzałka zielona wpina się czujnik położenia nr 11 http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=1171-EUR-05-1983-E30-BMW-323i&diagId=11_0403.
Według książki, trzeba rozłączyć jeden z przewodów podciśnienia z aparatu zapłonowego. Dodatkowo trzeba mieć jakiś przyrząd mierzący kąt wyprzedzania (pewnie się go podłącza do czujnika położenia). Zapłon ustawia się przy prędkości obrotowej 3000 obr/min.
Na fotce nie do końca widać gdzie mają być znaki ustawione.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
webskydavid

Post numer:#4  Postprzez Oskar » 1 cze 2017, o 20:50

Na kole pasowym masz następujące oznaczenia O|T(górny martwy punkt) oraz |Z (zundzeitpunkt czyli miejsce w którym ma się pojawić iskra), odnosisz się do znaku na obudowie rozrządu, tego który oznaczyłeś czerwoną strzałką. Sposób podłączenia lampy stroboskopowej masz na rysunku z książki który zamieściłeś, zacisk zapinasz na przewodzie zapłonowym pierwszego cylindra. Aparat popuszczasz kluczem 13 i używając lampy obracasz nim (w lewo przyspieszasz, w prawo opóźniasz zapłon) delikatnie aby znaki się pokryły.
Nie przestrasz się jeśli zabraknie Ci regulacji, musisz wtedy całkowicie wyjąć aparat i przestawić go o ząb, jest to bardzo prawdopodobne jeśli był wymieniany rozrząd etc
Z moich obserwacji wynika, że ustawienie na lampe nie daje jednak 100% sukcesu, proponuje poświęcić jeszcze pół dnia i potestować różne ustawienia, oczywiście niewiele odbiegające od tego co ustawisz za pomocą lampy
Oskar
Uczeń

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez webskydavid » 3 cze 2017, o 13:33

Zapłon jest chyba dobrze ustawiony. Problem teraz z wibracjami silnika. Nie wiem gdzie leży przyczyna.
W jaki sposób odczytać kody błędów w L-Jetronic za pomocą lampki, do jakich pinów podpiąć lampkę?
webskydavid

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie