[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

wielki problem z m20b25

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

wielki problem z m20b25

Post numer:#1  Postprzez LinekWpr » 28 paź 2008, o 20:07

panowie dzis zostala wymieniona przeplywka i ustawione zaworki bo nie chcial chodzic na benzynie. zagadala elegancko benzyna wiec skrecanie, i tu problem na gazie bylo ok wszystko a na benzynie kopcila i na wolnych sie dlawila wiec obstawiona byla sonda, ale chwile pochodzil i juz z gazu na benzyne nie przelaczyl, zdechl.problem jest taki ze po odpiecu przeplywki silnik pracuje rowno ale czy przelaczam na benzyne i na gaz pracuje tak samo a jak skrece srube na wezu do gazu nie ma zadnej roznicy. podepne przeplywke i sie dlawi dusi prycha czy to pozycja gaz czy benzyna?
LinekWpr

Post numer:#2  Postprzez mleszko » 28 paź 2008, o 20:26

Nic nie rozumiem z Twojego postu. Napisz jeszcze raz, po polsku, a postaram się pomóc.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kwikuto » 28 paź 2008, o 21:33

też czytałem 3 razy i nic nie rozumiem :mad2: :) tak to jest kiedy przerabia sie bmw na gaz... :tun:
kwikuto

Post numer:#4  Postprzez LinekWpr » 28 paź 2008, o 21:46

sorry za pospiech wiec tak
auto nie chodzilo na benzynie zmieniona zostala przeplywka i ustawione zawory i odpalila na benzynie
wiec wszystko skrecilismy odpalamy na benzynie chodzi ale kopci smrod benzyny i na wolnych obrotach ja rzucalo, a na gazie wszystko ok rowno pracowala, po paru minutach wszystko sie poplatalo w pozycji benzyna kopci benzyna dusi sie dlawi nawet jak odlacze przeplywke auto pracuje. a w pozycji gaz tez cos czasem pyrka prycha sie dlawi a jak zakrece waz idacy od filtra powietrzu do parownika nie ma zadnej reakcji. i auto pracuje dalej.
LinekWpr

Post numer:#5  Postprzez storeweb » 28 paź 2008, o 21:54

miałem to samo moim rozwiązaniem było zamienienie się na taką która nigdy nie jeździła na syfie :cha:
storeweb

Post numer:#6  Postprzez mleszko » 28 paź 2008, o 21:56

No... nadal średnio poprawnie napisane.
1. Co się dzieje jak przyciśniesz? wkręca się na obroty?
2. Czemu nie palił na benzynie?
3. Palił na gazie?

sprawdzaj kolejno wszystko i dojdziesz co jest nie tak.
Sprawdź np. czy jak pokręcisz go i nie zapali, to czy świece są mokre, czy suche? jak mokre to problem z zapłonem, jak suche to co innego.
mleszko
Inżynier

Post numer:#7  Postprzez LinekWpr » 28 paź 2008, o 22:36

na gazie chodzila na benzynie nie.
wkrecac sie wkreca ale dlawi sie prycha i na benzynie strasznie kopci benzyna
jak odlacze przeplywke to dobrze chodzi na gazie ale srubami od gazu moge krecic w kazda strona i nie ma zadnej reakcji.
no i motyw z ta przeplywka bo jak chodzi niby na benzynie mimo ze kopci itd itp jak odlacze przeplywomierz samochod dalej pracuje a nie powinien zgasnac?
LinekWpr

Post numer:#8  Postprzez mleszko » 28 paź 2008, o 22:59

Ja rozumiem, ze na gazie wszystko jest ok? Jeżeli ci chodziła na gazie to znaczy, że przepływka względnie ok. Jeżeli na gazie jest ok, a na pb źle to chyba coś musi być po stronie wtryskiwaczy, elektryki wtryskiwaczy, komputera. Tak mi się wydaje.

1. Możesz sprawdzić centralke gazu, czy jest ok. Odłącza prąd wtryskom. U mnie tak było.
2. Pod przepustnica jest taka złaczka skręcana i często tam pleśnieje i nie łączy. Daje ona prąd do wtrysków. Ogólnie posprawdzaj i przeczyść wszystkie styki.

Ciężko dojść co jest nie tak :)

PS: u mnie po odłączeniu przepływki na wolnych obrotach chodzi ok.
mleszko
Inżynier

Post numer:#9  Postprzez Piotr320i » 28 paź 2008, o 23:03

LinekWpr napisał(a):motyw z ta przeplywka bo jak chodzi niby na benzynie mimo ze kopci itd itp jak odlacze przeplywomierz samochod dalej pracuje a nie powinien zgasnac?
jak odlaczysz przeplywke to auto ci nie zgasnie,ale jak dodasz gazu to silnik bedzie sie dlawil

pzdr

[ Dodano: 28-10-2008, 22:06 ]
ps.a jezdziles nia czasami na pb czy tylko na gazie? bo jak tylko na gazie to moze wtryski za zawieszone i leja
Piotr320i

Post numer:#10  Postprzez mleszko » 28 paź 2008, o 23:10

może być ze pompa paliwowa siada, słychać ją?
mleszko
Inżynier

Post numer:#11  Postprzez LinekWpr » 28 paź 2008, o 23:17

nie slychac pompy ze chalasuje i paliwo pompuje, na benzynie nie jezdziem moze ok miesiaca.

mnie zastanawia dlaczego jak samochod jest na gazie to zakrecajac sruby od regulacji do oporu nie gasnie? czy moze byc tak ze w jednej chwili ciagnie benzyne i gaz?? jak skutecznie odlaczyc chwilowo doplyw benzyny i gazu? bo wyjmujac nawet bezpiecznik od gazu lekko zaczyna telepac ale dalej chodzi. ktory bezpiecznik albo przekaznik jest od pompy i wtryskow aby je wylaczyc?
LinekWpr

Post numer:#12  Postprzez neophyte » 28 paź 2008, o 23:24

neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#13  Postprzez kresek » 28 paź 2008, o 23:25

pytanie czy zakrecales tylko srube glowna na przewodzie gazowym?bo jest jeszcze dryga ktora regulujesz sklad mieszanki gazowej na wolnych obrotach. jak tamta zakrecisz musi na gazie zgasnac silnik. sprawdz to. Wg mnie wyglada na to ze przeplywka ktora zalozyles jest do bani
kresek

Post numer:#14  Postprzez mleszko » 28 paź 2008, o 23:26

hmm, odłącz kabelki od elektrozaworów(przy parowniku i zbiorniku) dodatkowo zakręć przy zbiorniku i masz odcięty gaz.
paliwo możesz odłączyć przy przekaźniku(pewnie gdzieś luzem zamontowany przez gazownika). Są tam 4 kable, dwa ida do centralki, dwa do kabla elektroniki wtysków.
Albo odłączyć pompę(masz taka czarna prostokątna kopułke i tam trzy przekaźniki, środkowy jest od pompy.
Ostatnio edytowano 29 paź 2008, o 00:02 przez mleszko, łącznie edytowano 1 raz
mleszko
Inżynier

Post numer:#15  Postprzez LinekWpr » 28 paź 2008, o 23:33

ok rano zobacze, a sruby od gazu zakrecalem obie ta na wezu i na parowniku zakrecalem je do oporu i auto pracowalo :mad2: dlatego wpadl mi do glowy pomysl ze moze pracowac na obu paliwach jednoczesnie tylko ciekawe czy to dobry trop. jutro odlacze rano benzyne i zobacze a pozniej gaz.
LinekWpr

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie