[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Gdzie tu jest pompa paliwa ? O_O i parę innych wątpliwości

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Gdzie tu jest pompa paliwa ? O_O i parę innych wątpliwości

Post numer:#1  Postprzez mck » 29 mar 2009, o 14:42

Witajcie

Moje M40 po ostatnich perypetiach stanęło i nie odpala. Podjechałem na parking, zgasiłem i już nie odpaliłem. Po prostu.

Jakie były objawy:
-Już przy zakupie sprzedający poinformował mnie, że autko sobie czasami przerywa bo zmienil pompę na jakąś tanią z alledrogo i ona niby nie trzyma ciśnienia. A wyglądało to tak, że przy równej jeździe gdy dodało się gazu to była chwila zawahania, (czasami) pojawiało się dość głośnie "PUK" i auto zaczynało iść do przodu.

-Z czasem pojawiły się takie cyrki, że po pokonaniu dłuższego odcinka jednostajnym tempem (poza miastem) autko zaczynało dość mocno kuleć na wolnych obrotach (wariował ekonomizer, ledwo trzymał obroty)

-Praca pompy zaczyna być słyszalna.... ("wycie" z tyłu auta, ewidentnie pompa), auto często trzeba odpalać na dwa razy...

-Przy dojeżdżaniu do świateł przy wysprzęgleniu z ok 2 tyś obr lubił się czasem poddusić i zgasnąć (tu pomogło wywalenie stożka i oryginalny filtr powietrza, ale ostatnio efekt wrócił)

-Ostatnio cyrki były już grube, auto fatalnie chodziło na wolnych obrotach, po dodaniu gazu z wolnych obrotów praktycznie zero reakcji na gaz (trzeba było "podpompować").

Najgorsze jest to, że jak na złość wszystko to działo się właśnie w najgorszym momencie, a kiedy chciałem żeby mi ktoś to zdiagnozował oczywiście wszystko było in ordnung.

Teraz rodzą się moje pytania. Co do samego odpalenia auta: Pompa? Silnik kręci, w pewnym momencie gaśnie nawet kontrolka smarowania, ale nie odpala. No i teraz chciałbym się do tej pompy dobrać. Zdjąłem kanapę, moim oczom ukazał się taki oto widok:
Strona prawa (za pasażerem)
Obrazek
Strona lewa (za kierowcą)
Obrazek
1)Czy gdzieś tutaj jest pompa? Bo ja jestem trochę zielony, a jak czytałem posty na forum to w tych naszych e30 te pompy to wszędzie można znaleźć...;/
2)Ewentualnie jak odkręcić te mosiężne dekle?
3)Takie pytanie dodatkowe: Czy jak mam czujnik poziomu paliwa VDO (prawa strona), a zegary motometer to wskaźnik może mi przekłamywać?

4)Czy ktoś może spotkał się z kilkoma powyższymi objawami i zechciałby telepatycznie chociaż spróbować stwierdzić co to może być (jeśli to nie pompa)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez jakubmw320 » 29 mar 2009, o 14:45

pierwsze zdjecie pod pokrywa jest pompa
jakubmw320

Post numer:#3  Postprzez Jasmen » 29 mar 2009, o 14:49

Pompę masz za pasażerem. Tym całym elementem z tą rurką koloru złotego przekręcasz w lewo i wyciągasz w górę. Tylko najpierw zdejmij kostki i ten gumowy wężyk. Ten element przykręcany czterema śrubkami na klucz 8 to czujnik poziomu paliwa i też możesz przed wyjęciem go odkręcic. Pozdrawiam
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez Kruczek » 29 mar 2009, o 14:50

pompka jest po stronie prawej (za pasażerem), musisz odkręcić te 4 małe śrubki, wyjąć ten czujnik poziomu paliwa, odkręcić wężyki wziąć śrubokręt i lekko puknąć pod kątem w lewą? stronę, powinna się ruszyć a później to już jakoś wyjdzie. wyciągasz całość i tam będzie pompka.
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez mck » 29 mar 2009, o 16:28

Dzięki panowie za odpowiedzi, wszystko jakoś rozgryzłem, obyło się bez ufajdania połowy auta paliwem, faktycznie jest tak jak mówicie. Pompka działa. A palić nie chciała... Ale ojciec zasugerował żebyśmy pogrzebali coś z przodu prz elektryce i... ZAPALIŁA SUKA:D Temat będę kontynuuował bo jednak auto nie jeździ tak jak powinno.
Ostatnio edytowano 29 mar 2009, o 16:29 przez mck, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez tigre0070 » 29 mar 2009, o 16:29

to sprawdź ,a najlepiej wymień filtr paliwa , sprawdź kable i świece
tigre0070

Post numer:#7  Postprzez mck » 29 mar 2009, o 16:31

Filtr paliwa... tylko gdzie on jest? ;) Czytałem że gdzieś pod progiem z którejś strony, ale nie za bardzo to ogarniam. No i faktycznie do sprawdzenia pójdą kable, świece, cewka.

Co sądzicie o czyszczeniu przepustnicy? Warto?

I od czego w takim razie jest to ustrojstwo pod drugim dekielkiem?;>
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Escobar » 29 mar 2009, o 16:52

Filtr paliwa znajdziesz pod lewym progiem we wnęce przed zbiornikiem ,przepustnicę możesz wyczyścic preparatem w sprayu do czyszczenia gażników ,co do drugiego urządzenia pod kanapą to jest czujnik poziomu paliwa ponieważ zbiornik jest dwukomorowy .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez storeweb » 29 mar 2009, o 17:04

jesli nie bedzie filtra pod lewym progiem bedzie w komorze silnika z lewej strony
storeweb

Post numer:#10  Postprzez kipper1987 » 29 mar 2009, o 20:58

w m40b16 filtr mialem pod maska, przy lewym kole.
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez mck » 1 kwi 2009, o 19:46

No, to się dzisiaj wszystko wyjaśniło.

Wsiadłem, kręcę, prawie załapała ale zgasła. Kręcę jeszcze raz... nic. Macha w górę, poruszałem wszystko to co ostatnio.. nic. No to kanapa weg, śrubki weg, dekielek na bok. Siedzę nad pompą, jedną ręką kręcę i słucham. Cisza... Przy...waliłem śrubokrętem... Zaskoczyła. A auto odpaliło.

No.. To podpowie mi teraz ktoś, najlepiej z własnego doświadczenia gdzie/jaką pompę powinienem kupić?
-ASO odpada (1057zł)
-NATALIAFS na allegro odpada (za dużo się naczytałem)
-może jakieś inne, sprawdzone przez was opcje na allegro?
-może Fota, Intercars ma coś godnego waszego polecenia?
Wypadałoby żeby te propozycje były w miarę możliwości w rozsądnych pieniążkach...

Generalnie chodzi mi tu o opinie poparte jakimiś doświadczeniami z waszej strony, bo wyszukać sobie produkt w katalogu/na allegro to ja potrafię... Wiem, że jest parę tematów na forum, które to poruszają, ale liczę że może ktoś tu jest z tematem "na świeżo" i mi pomoże.

Z góry THX
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez jasio_zawodnik » 2 kwi 2009, o 11:32

"qap"... przyjmijmy że jeżdżę na takowej od roku i nic się nie dzieję, i znam kilka osób które sobie chwalą, z tego co pamiętam aż tak drogie znów nie są... ja rok temu gdzie naprawdę mocno na mnie przycięli płaciłem przeszło 250pln, teraz już bez większego przycinania można chyba złapać coś za 150pln.... a pod m40 to może i jeszcze taniej będzie... ( choć nie wiedzieć czemu obiło mi się o uszy że we wszystkich pompach te same ciśnienia są ).

jeszcze ewentualnie poszukiwania używki.... ale pamiętaj żeby nowe sitko w baku zamontować.... częsta przyczyna blokowania się pomp.... brud....
jasio_zawodnik

Post numer:#13  Postprzez mck » 4 kwi 2009, o 19:31

Skoro jeden temat został ubity to pytam tutaj:

Panowie, mam zagwozdkę.

Utrafiłem dzisiaj do kupienia używaną, oryginalną pompę z e30 za 180zł, na miejscu u siebie w mieście. Z drugiej strony w tym temacie jasio_zawodnik polecił mi zamiennik firmy QAP który to zamiennik na necie kosztuje 139zł, mam też na miejscu znajomego który jutro miałby dla mnie sprawdzić cenę takiego zamiennika QAP.
I teraz jak zwykle przy tylu opcjach mam dylemat:

Lepiej wsadzić używkę ale oryginał (a tak twierdzi mechanior, że nawet KAGER nie podskoczy) czy też może pchać się w powyższy zamiennik? Dodam, że zdarza mi się jeździć na tzw. "żydzie".

[ Dodano: 04-04-2009, 13:08 ]
Znajomy z kolei mógłby mi załatwić nowe QAP za 199zł. Powiedzmy, że wszystko mieści się w granicach 200zł więc poniekąd cena nie gra roli. Nie wiem jak to jest z tym QAP za 139zł z neta bo nie mogę się tam dodzwonić:
http://moto.gratka.pl/tre...ja-7946694.html

Co lepiej brać? Oryginał używkę czy nowe QAP? A może jakiś inny zamiennik? Help please;) Jakie są wasze odczucia? Co wy byście zrobili?
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie