Mam na imie Pawel(jak 50% mezczyzn z rocznika 83) i jestem z olsztyna. Moj samochodzik jest juz dosyc stary i daleki stanem od idealnego, ale staram sie dbac o niego na tyle na ile to mozliwe przede wszystkim o zawias/serducho i wszystko inne co sie wiaze z bezpieczna jazda.
Sporo tematow juz przeszukalem i znalazlem pare sugestii, ale musze to jakos uporzadkowac, lub byc moze forumowicze maja inny pomysl.
Tyle odnosnie wstepu, a teraz do rzeczy. Moja E30stka ma problemy z zapalaniem na cieplym silniku.
Z mojego punktu widzenia to wyglada mniej wiec tak:
- Jesli jest zimno/i lub silnik jest zimny(po nocy) pali od dotkniecia. Bez krecenia, mulenia nic. Dotykam kluczyk brum i mruczy.
- jesli jest rozgrzany to potrafi 10x z rzedu zapalic, a za 11 nie i koniec(nie ma zadnej reguly co do tego kiedy zapali, a kiedy nie)
- nie chce zapalic nawet jak stoi spokojnie na parkingu gdy swieci ostre slonce(latem)
- jesli po dluzszym kreceniu(staram sie tego nie robic) jednak zapali, to zdaza sie, ze pracuje przez chwile bardzo nierowno i/lub pod wiekszym obciazeniem(mocniej wcisniety gaz przy niskich obrotach, potrafi przerywac(cos ala brak benzyny jednak nie jest to pompa, bo na zimnym silniku kreci do odciecia nawet pod obciazeniem i nie prychnie).
- jesli jednak oleje temat i zostawie go na jakis czas(wracam za pare godzin) przekrecam kluczyk i *zaskoczenie* dziala :/
dodatkowo niedogrzewa silnika (wskazowka stoi jak zamurowana na 60C czasami odrobine wyzej) (nie wiem czy ma to wplyw na powyzsze, ale moze)
Wymienione juz na nowe sa: swiece(NGK), przewody WN, kopulka, termostat(wahler) oraz chlodnica. Akumulator nowy, rozrusznik kreci jak szalony, cud ze nie pourywa zabkow z kola.
Kupilem juz czujnik temperatury i czeka na wymiane.
Nie mam juz zielonego pojecia co to moze byc, zwlaszcza, ze ile osob tyle opinii ("mechanikow"). Dzisiaj musialem bunie zostawic w centrum i do pracy taksowka(bunia jezdzila ok, zatrzymalem sie, zgasilem, odpalilem podjechalem 5m zeby nie blokowac wjazdu, zgasilem i juz nie odpalila :/).
Sorki za troche przydlugasne, ale staram sie dac jak najwiecej informacji. Jesli jednak sie powtarzam to prosze przekierujcie mnie do tematu, a ja ten usune.
Z gory dzieki