[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[DLUGIE+ZNOWU] Nie chce zapalac.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

[DLUGIE+ZNOWU] Nie chce zapalac.

Post numer:#1  Postprzez joseph » 2 kwi 2009, o 13:56

Najpierw chcialem sie przywitac jako nowy "czlonek" tego forum :) Mam na imie Pawel(jak 50% mezczyzn z rocznika 83) i jestem z olsztyna. Moj samochodzik jest juz dosyc stary i daleki stanem od idealnego, ale staram sie dbac o niego na tyle na ile to mozliwe przede wszystkim o zawias/serducho i wszystko inne co sie wiaze z bezpieczna jazda.

Sporo tematow juz przeszukalem i znalazlem pare sugestii, ale musze to jakos uporzadkowac, lub byc moze forumowicze maja inny pomysl.

Tyle odnosnie wstepu, a teraz do rzeczy. Moja E30stka ma problemy z zapalaniem na cieplym silniku.

Z mojego punktu widzenia to wyglada mniej wiec tak:

- Jesli jest zimno/i lub silnik jest zimny(po nocy) pali od dotkniecia. Bez krecenia, mulenia nic. Dotykam kluczyk brum i mruczy.
- jesli jest rozgrzany to potrafi 10x z rzedu zapalic, a za 11 nie i koniec(nie ma zadnej reguly co do tego kiedy zapali, a kiedy nie)
- nie chce zapalic nawet jak stoi spokojnie na parkingu gdy swieci ostre slonce(latem)
- jesli po dluzszym kreceniu(staram sie tego nie robic) jednak zapali, to zdaza sie, ze pracuje przez chwile bardzo nierowno i/lub pod wiekszym obciazeniem(mocniej wcisniety gaz przy niskich obrotach, potrafi przerywac(cos ala brak benzyny jednak nie jest to pompa, bo na zimnym silniku kreci do odciecia nawet pod obciazeniem i nie prychnie).
- jesli jednak oleje temat i zostawie go na jakis czas(wracam za pare godzin) przekrecam kluczyk i *zaskoczenie* dziala :/

dodatkowo niedogrzewa silnika (wskazowka stoi jak zamurowana na 60C czasami odrobine wyzej) (nie wiem czy ma to wplyw na powyzsze, ale moze)

Wymienione juz na nowe sa: swiece(NGK), przewody WN, kopulka, termostat(wahler) oraz chlodnica. Akumulator nowy, rozrusznik kreci jak szalony, cud ze nie pourywa zabkow z kola.

Kupilem juz czujnik temperatury i czeka na wymiane.

Nie mam juz zielonego pojecia co to moze byc, zwlaszcza, ze ile osob tyle opinii ("mechanikow"). Dzisiaj musialem bunie zostawic w centrum i do pracy taksowka(bunia jezdzila ok, zatrzymalem sie, zgasilem, odpalilem podjechalem 5m zeby nie blokowac wjazdu, zgasilem i juz nie odpalila :/).

Sorki za troche przydlugasne, ale staram sie dac jak najwiecej informacji. Jesli jednak sie powtarzam to prosze przekierujcie mnie do tematu, a ja ten usune.

Z gory dzieki :)
joseph

Post numer:#2  Postprzez tigre0070 » 2 kwi 2009, o 14:01

jak wymienisz czujnik który kupiłeś to daj znać , to powinno pomóc

sprawdź też filtr paliwa tak dla pewności.
tigre0070

Post numer:#3  Postprzez bono20002 » 2 kwi 2009, o 14:23

Przepływka do sprawdzenia, i termostat jeszcze raz do wymiany , ew czujnik temp ale to raczej wątpliwe, bo co ma czujnik do niedogrzanego motoru.... bez czujników auto powinno sie nadymać do 90 st i wtedy termostat sie robi open i bangla

Chyba że po prostu źle Ci wskazuje, ogarnij sobie najlepiej jakis termometr i sprawdź wode na rozgrzanym , jak bedzie miała te 60 st. włoż w chłodnice i zobacz, jak bedzie duzo wiecej tzn ze czujnik źle wskazuje
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m20b20

Post numer:#4  Postprzez joseph » 2 kwi 2009, o 14:51

bono20002 napisał(a):Przepływka do sprawdzenia, i termostat jeszcze raz do wymiany , ew czujnik temp ale to raczej wątpliwe, bo co ma czujnik do niedogrzanego motoru.... bez czujników auto powinno sie nadymać do 90 st i wtedy termostat sie robi open i bangla

Ale ten termostat nie ma nawet miesiaca(kupiony nowy) to mozliwe, ze szlag go trafil tak szybko ? (albo inaczej - wymiana nic nie zmienila[myslalem, ze to jest przyczyna niedogrzewania silnika])

bono20002 napisał(a):Chyba że po prostu źle Ci wskazuje, ogarnij sobie najlepiej jakis termometr i sprawdź wode na rozgrzanym , jak bedzie miała te 60 st. włoż w chłodnice i zobacz, jak bedzie duzo wiecej tzn ze czujnik źle wskazuje
.

Na to nie wpadlem. Sprawdze.
joseph

Post numer:#5  Postprzez kipper1987 » 2 kwi 2009, o 15:07

Jesli chodzi o odpalanie i temat czujnika temperatury silnika do kompa (brazowy) to u mnie nie pomoglo, a mam prawie ten sam objaw. rano pali, przejade kilka km odstawie na 10 minut - odpali bez problemu - 15 minut krece po 5 razy zanim odpali. jak odpali to sie duzi, przechodzi to po 2-3 sekundach ... Jest na to swietna rada. zmienic silnik...

u siebie zmienilem jeszcze caly rozrzad (wałek, popychacze, pasek, koła), swiece, filtry powietrza i paliwa, regulator cisnienia paliwa - wszystko to moglo byc przyczyna koslawego odpalania (znalezione na necie informacje) niestety nic nie pomoglo.

problem narasta wraz ze wzrostem temperatury otoczenia. im wyzsza tym gorzej :P
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez joseph » 2 kwi 2009, o 15:14

kipper1987 napisał(a):Jesli chodzi o odpalanie i temat czujnika temperatury silnika do kompa (brazowy) to u mnie nie pomoglo, a mam prawie ten sam objaw. rano pali, przejade kilka km odstawie na 10 minut - odpali bez problemu - 15 minut krece po 5 razy zanim odpali. jak odpali to sie duzi, przechodzi to po 2-3 sekundach ... Jest na to swietna rada. zmienic silnik...

u siebie zmienilem jeszcze caly rozrzad (wałek, popychacze, pasek, koła), swiece, filtry powietrza i paliwa, regulator cisnienia paliwa - wszystko to moglo byc przyczyna koslawego odpalania (znalezione na necie informacje) niestety nic nie pomoglo.

problem narasta wraz ze wzrostem temperatury otoczenia. im wyzsza tym gorzej :P

Mam dokladnie to samo i wspolczuje, bo jest to niesamowicie upierdliwe. Nie chce wymieniac silnika(predzej cala bunie). W planach jest nowy samochod, a wtedy tu bedzie swap na wiekszy silnik "do zabawy" dla mnie. Na razie jednak musze zrobic cos z tym dranstwem, bo przeciez jakis konkretny powod takiego zachowania MUSI byc :/

Nie wiem czy u Ciebie tez jest taki objaw, ale zauwazylem, ze jesli silnik rwie po odpaleniu, wystarczy go zgasic i odpalic ponownie i juz pracuje rowno jak ta lala.
joseph

Post numer:#7  Postprzez kipper1987 » 2 kwi 2009, o 15:37

ksztusi sie tak jakby nie dostawa paliwa. pai na 2/3 gary lae po paru sekundach to przechodzi 2,3 czasem 4s i pracuje rowno.
strasznei upierdliwa i co jak co ale wstydliwa:P siara pojechac gdzies na zlot, spot czy cos, postac chwile a pozniej odpalac przy wszystkich :) a co gorsza porwac gdzies nowo poznana kobiete do kina czy na miasto a pozniej przy niej odpalc. ja juz na ta usterke nie mam pomyslow. Koncze okres probny w maju, dostane umowe i biore kredyt. nie bede sie z bocianem bawil, wstawiam albo m50b25/b20 albi is. jeszcze sie nad tym zastanawiam.
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez wiktor » 2 kwi 2009, o 20:12

A czujnik temp silnika ktory daje dane dla kompa nie jest przypadkiem niebieski?
Brazowy podaje chyba dla wskaznika na desce.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Silnik: m20b25

Post numer:#9  Postprzez joseph » 2 kwi 2009, o 21:14

wiktor napisał(a):A czujnik temp silnika ktory daje dane dla kompa nie jest przypadkiem niebieski?
Brazowy podaje chyba dla wskaznika na desce.

one sie chyba roznia iloscia pinow, odpowiednio 3 i 2, ale nie wiem jak tam z ich kolorami. Nawet nie zwrocilem uwagi jakiego byl ten ktory kupilem.
joseph

Post numer:#10  Postprzez kipper1987 » 2 kwi 2009, o 21:34

nie pamietam w sumie, ale wiem ze roznily sie kolorami. na forum bylo kilka postow na ich temat. takie same kolor sa w m40 i m20.
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez joseph » 3 kwi 2009, o 15:32

Dzisiaj mi zasugerowano, ze to moze byc uszkodzona cewka. Ze wzgledu na to, ze jest droga jak cholera to wole sie upewnic czy to aby napewno moze byc przyczyna takiego zachowania samochodu ? II sprawa to jak to sprawdzic w warunkach polowych(gdy odmowi zapalenia na miescie)?

[ Dodano: 08-07-2009, 17:22 ]
Odswiezam troche temat, bo dalej sie bujam z problemem.

Znalazlem podobny problem na BMW auto klub polska i tam sa dwa nowe rozwiazania.

http://forum.bmwautoklub.pl/viewtopic.php?p=29114

czekam na weekend i bede szukal.
joseph

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie