[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Koszty malowania

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#46  Postprzez xsenshix » 14 lip 2011, o 20:29

Odświeżę temat bo są stare posty.
Mianowicie jak teraz wyglada koszt pomalowania auta na ten sam kolor a jak ze zmianą??
Interesują mnie raczej ceny w miastach
E30 320 86r ->m50b25
E30 318is 89r....
xsenshix
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Sedan
Silnik: M42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#47  Postprzez Jasmen » 14 lip 2011, o 20:44

U mnie masz 3500 zł w profesjonalnej lakierni
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Silnik: M52B28

Post numer:#48  Postprzez howbiee » 14 lip 2011, o 20:57

Wszystko zależy od zakładu.. u nas ceny wachają się od 3 tyś do 6 tyś, Jeśli ze zmianą koloru to musi być cała rozebrana.. + ewentualne naprawy dziur w podłodze.. renowacja pasa przedniego bo tam zawsze jest rdza.. stan budy decyduje o cenie :> pozdro
howbiee
Moderator

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Silnik: m20b20

Post numer:#49  Postprzez kris » 14 lip 2011, o 21:32

Jasmen, jesteś w stanie idealnie dobrać kolor do reszty, tak żeby nie malować dobrej budy przy zakładaniu M-pakietu?
kris

Post numer:#50  Postprzez groocha » 14 lip 2011, o 21:54

Wszystko zalezy kolego jak Ci w mieszalni się postarają o dobranie prawidłowego koloru, sam numer i nazwa nie wystarczą, jednego koloru może być nawet kilka odcieni, ja mam swojego sprawdzonego gościa który ma mieszalnię i stara się dobrać tak jak ja chcę, a nie tak jak komputer mówi :D :D

Niekiedy trzeba przykurzyć kolejny element aby nie było różnicy i stąd te ceny, i dochodzą koszta lakierowania i przygotowanie oraz wykończenia drugiego elementu :D

Wszystko zależy od podejścia kogoś kto oddaje auto do lakierowania, czy chce aby było idealnie czy chce poprostu mieć polakierowany element aby nie było rdzy czy innych uszkodzeń

Obecnie np. nowe auta sa lakierowane etapami, jak np. zderzaki, klamki, listwy i klapki, kto się zna i uwaznie przyjrzy to zauważy różnicę w odcieniu, dla niewtajemniczonych to zawsze będzie taki sam kolor :D :D

Tak na marginesie to bazę miesza się tylko z rozcieńczalnikiem bazowym a czasami do polakierowania komory silnika dodaje się lakier aby było 50 % połysku fabrycznego :D
E30 325i coupe
E30 325e sedan
E34 528i sedan
groocha
Uczeń

Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325e
Silnik: M20B27

Post numer:#51  Postprzez zabafilip » 15 lip 2011, o 09:08

Ja płaciłem 1650, no ale w dużych miastach jest 2 x drożej :roll:
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#52  Postprzez mc_picia » 15 lip 2011, o 09:51

Dokładnie, lakierowanie z zewnątrz pojazdu(bez zmiany koloru) u znajomego u którego ja lakierowałem parę elementów to : Przedni błotnik 150 zł x 2, drzwi 250 zł x 2, maska 250 zł, pas przedni 100 zł, błotnik tył 200 zł x 2, klapa tył 100 zł. Czyli łączny koszt lakierowania : 1650 zł ; ) + 200 zł płaciłem za konserwację podwozia ;)
mc_picia
Uczeń

Moje BMW: 325iC

Post numer:#53  Postprzez Tomaszsz » 27 lip 2011, o 17:38

Witam.

Muszę pomalować tylne błotniki lewe drzwi i prawy przedni błotnik, lakier to Lachssilber Metallic

Waszym zdaniem jest szansa dobrać lakier tak żeby było nie było widać różnic ?

Wydaje mi się że ciężko i bez malowania całości się nie obejdzie.
Tomaszsz

Post numer:#54  Postprzez Njord » 27 lip 2011, o 20:42

Srebrny lakier ogólnie ciężko dobrać, jeżeli sam nie jesteś zawodowym lakiernikiem, a pewnie nie jesteś skoro pytasz, to nawet nie próbuj. :nienie:
Natryski próbne, na pewno cieniowanie i może coś będzie. "Na ostro" żeby nie było różnicy to już musiałby być nie wiem jaki lakiernik. A tacy się cenią...
Njord
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#55  Postprzez howbiee » 27 lip 2011, o 21:01

Wszystko zależy od tego jak Ci lakier dobiorą, a znając życie perfekcyjnie nie dobiorą ... Trzeba by cieniować te elementy których i tak byś nie chciał malować a te cieniowanie też kosztuje.. więc trzeba się zastanowić nad całościówką. Pryśnij ją po całości bez dachu, chyba tak by było najlepiej. Dowiedz też się o koszta ile za te elementy z cieniowaniem i ile za całościówkę bez dachu. Najlpiej jak byś sam ją rozebrał do malowania i pozniej sam złożył.. bo znając życie później połowe plastików i śrubek pogudbią i połamią.
howbiee
Moderator

Moje BMW: 320
Silnik: M20B20
Silnik: m20b20

Post numer:#56  Postprzez W1ASIK » 2 sie 2011, o 21:35

Wszystko zalezy jakiej jakosci chcemy uzystac efekt.

Dziad zrobi za 2-3 tys z materialem.

U mnie byl woz po gradobiciu, zmiana koloru z czarnego na bialy, plus montaz Mtecha nieoryginalnego (czyli wielka rzezba). Robilem u znajomych z ktorymi wspolpracuje od lat i cale auto kosztowalo mnie 8 tysi. Wyglada jak nowe z salonu. Ale to nie robota za 2-3 tysie. Z checia zaplacilem te pieniadze bo pracy bylo na prawde duzo ale efekt jest powalajacy.

wiec zalezy, czy masz srodki, jak masz czy chcesz, i jak dlugo zamierzasz autem jezdzic.

80% roboty lakierniczej to rozbrojenie/zbrojenie i takze od tej jakosci zalezy cena (tzn skladamy na nowe spinki etc). Byle co i byle jak, byle szybko, klej do szyb i poxipol....bedzie tanio.

Dobry lakiernik dobrze zarabia i ma robote, normalna robote, tzn nowe auta po stluczkach, czyli milo prosto i przyjemnie - szybka i relatywnie latwa i dobra kasa. A malowanie calego auta to duzy "zachod" i mnostwo roboty przy wlasnie zbrojeniu i to kosztuje, tym bardziej 20 letniego truposza (gdzie jesze idzie tona szpachli a co za tym 100rh tarcia) Za mala kase dobrego lakiernika na takie cos nie namowicie.
W1ASIK

Post numer:#57  Postprzez Jasmen » 3 sie 2011, o 11:46

kris napisał(a):Jasmen, jesteś w stanie idealnie dobrać kolor do reszty, tak żeby nie malować dobrej budy przy zakładaniu M-pakietu?

Od dobierania i malowania jest ojciec, robi to bardzo dobrze i po wypolerowaniu nie powinno byc widac zadnej różnicy.
Jasmen
Student

Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728
Silnik: M52B28

Post numer:#58  Postprzez krystian » 26 wrz 2011, o 22:19

Przylacze sie do tematu :P bo nikt nie wspomnial o cenach na slasku, okolice Bielska-B ceny to ok 300-350zl lakiernia z kabina (oficialna dzialalnosc gospodarcza) oraz ok 200-250zl malowanie w stodole xD oczywisice to cena za jeden element, jesli jest dach albo cos wiekszego to ok 100zl wiecej. Pozdro :) mam kolo domu lakierni wiec czaje sie w cenach materialu i w cale nie jest on taki tani, jesli auto ma byc dobrze zrobione, sam bezbarwny b.dobrej firmy to koszta ok 150zl/litr. A jest to przeciez najwazniejsza czesc lakierowania a na calosc bmw e30 mam sedana, to kupilem 2l bazy i 2l bezbarwnego, i wszystkiego wyszlo ponad 4l, starcza bez problemowo :)
krystian

Post numer:#59  Postprzez Pietrek » 27 wrz 2011, o 07:19

krystian napisał(a):sam bezbarwny b.dobrej firmy to koszta ok 150zl/litr. A jest to przeciez najwazniejsza czesc lakierowania

wychodzi na to że całe życie żyłem w błędzie iż najważniejsze jest przygotowanie pod lakier a nie jakość klaru...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#60  Postprzez Dantte26 » 27 wrz 2011, o 12:38

Pietrek,

przygotowanie to jedna sprawa...drugą ważną rzeczą jest właśnie wspomniany przez krystiana, lakier bezbarwny, który to ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy powłoki lakierniczej...od siebie polecam markę NOVOL której to lakier bardzo długo utrzymuje połysk i nie matowieje...znam kilka aut pomalowanych tańszym klarem i na początku było ok...jednak po upływie ok. dwóch miesięcy lakier strasznie zmatowiał...(być może był to efekt oddziaływania słońca)...dodatkowo uzyskiwana jest cieńsza powłoka bezbarwnego co ujemnie wpływa na późniejsze polerowanie...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo