[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Akryl czy Baza?

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Akryl czy Baza?

Post numer:#1  Postprzez Rds » 28 paź 2012, o 12:31

Witam,
Przymierzam się do odnowienia mojego ukochanego autka.
Mam kolor AlpineWeiss.

Autko nie jest jakoś specjalnie pognite, kilka purchli, podłoga ideał, błotniki przód lekki nalot.
Kilka małych wgniotków co się uzbierały przez wszystkie lata i to wszystko.

Będę malował tym samym kolorem.

Zastanawiam się czy brać akryl czy baza+klar.
Wiadomo że baza+klar nie blaknie, ma większy połysk itp. ale czy aby na pewno będzie pasował do epoki e30?
Świeżo położony akryl też ładnie się prezentuje.

Nie wiem na co się zdecydować. Ma ktoś fotki białej e30 w metalicu?
Rds

Post numer:#2  Postprzez marcin320i » 28 paź 2012, o 13:28

baza i klar jest trochę bardziej kosztownym rozwiązaniem ale na pewno bardziej efektownym, osobiście jak zajdzie taka konieczność to pomaluje autko baza plus klar
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 520
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B22

Post numer:#3  Postprzez Rds » 28 paź 2012, o 13:55

marcin320i napisał(a):baza i klar jest trochę bardziej kosztownym rozwiązaniem ale na pewno bardziej efektownym, osobiście jak zajdzie taka konieczność to pomaluje autko baza plus klar

Nie chodzi o koszta ale o efekt. Widziałem kilka e30 w metalicu i szczerze nie bardzo to pasowało do autka.
Rds

Post numer:#4  Postprzez bawarka320i » 28 paź 2012, o 15:38

I jedno i drugie ma swój urok. Jeżeli zostajesz przy białym to niezależnie czy to będzie baza czy akryl to różnicy wielkiej nie będzie, jak nie zrobisz będzie ładnie. A i do akrylu nie musisz się aż tak przykładać żeby przygotować powierzchnie do lakierowania.
bawarka320i

Post numer:#5  Postprzez Rds » 28 paź 2012, o 16:48

bawarka320i napisał(a):I jedno i drugie ma swój urok. Jeżeli zostajesz przy białym to niezależnie czy to będzie baza czy akryl to różnicy wielkiej nie będzie, jak nie zrobisz będzie ładnie. A i do akrylu nie musisz się aż tak przykładać żeby przygotować powierzchnie do lakierowania.

No właśnie wiem że przy białym drastycznej różnicy nie ma, co innego czerwony. Tam różnica między akrylem a metaliciem to przepaść.

Co do malowania akrylem. Nieprawda kolego :) Powierzchnia nie ważne od stosowanego lakieru końcowego musi być dobrze przygotowana.

Różnica jest tylko taka że jak bazę równo nie położysz to później masz "cienie" a w akrylu tego problemu nie ma. Ci co lakierują będą wiedzieć o co chodzi z tymi "cieniami".
Rds

Post numer:#6  Postprzez rfl2 » 28 paź 2012, o 16:54

Akryl już w sumie przeżytek, weź pod uwage że akryl wypłowieje oraz nie będzie miał połysku takiego jak baza. Wiadomo że polerka pomoże ale po pewnym czasie może i tak wrócic
rfl2
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez buncol520 » 28 paź 2012, o 16:59

Rds napisał(a):Nie chodzi o koszta ale o efekt. Widziałem kilka e30 w metalicu i szczerze nie bardzo to pasowało do autka.

Możesz kupić baze bez efektu metalicznego,na którą później nakładasz klar,zastosowanie klaru dobrej jakości pozwoli uniknąć później mikro rys itd.sam akryl nawet dobrej jakości to moim zdaniem szkoda kasy...
buncol520

Post numer:#8  Postprzez Rds » 28 paź 2012, o 17:09

Eee przesadzasz akryl nie jest taki straszny. Akrylem leciałem kilka busów i jest okej.

Tyle że e30 to nie bus ;) W przypadku busa, ma być zasada 3X czyli "tanio-ładnie-szybko", wiadomo że bus to wół roboczy więc nikt nie będzie się spuszczał nad tym.

Jednak e30 robię dla siebie, i trochę chamsko bym ją potraktował gdybym psiknął przemysłówką rala hehe, dlatego rozważam czy kłaść baze czy kłaść akryl.

Ma ktoś jakieś zdjęcia białej e30 w metalicu?

Ps. komorę silnika będę psikał białą akrylówką co mi została z busów bo to jednak tylko komora więc mnie chyba nie zjecie?
Rds

Post numer:#9  Postprzez Pietrek » 28 paź 2012, o 17:22

Akryl już w sumie przeżytek, weź pod uwage że akryl wypłowieje oraz nie będzie miał połysku takiego jak baza.

Wypłowieje jak nie zadbasz o lakier.
Zabezpieczysz dobrym zestawem kosmetyków i masz spokój...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#10  Postprzez valdi80 » 29 paź 2012, o 01:05

Jak wylejesz dużo lakieru, to będziesz miał co polerować, odpada problem z matowieniem. IMO jeśli robisz całe auto, lepiej robić baza+klar.
P.S. Nie bardzo rozumiem o tym metaliku... Zamawiasz bazę alpinweiss i nie masz żadnego metaliku, kolor nie powinien różnić się od akrylu...
Wozu braucht man einen Stern, einen Blitz oder 4 Ringe...?! Zum Leben braucht man nur 2 Nieren
www.youngtimerhouse.pl
https://www.facebook.com/youngtimerhouse
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez bawarka320i » 29 paź 2012, o 19:02

Rds skoro lakierujesz sobie coś tam to powinieneś wiedzieć że pod akryl tym bardziej biały matujesz grunt 400 na wode a do bazy trzeba 800 zapierniczać bo akryl wylewasz ostro a baze tylko przypylasz zeby tylko pokryć. Więc na pewno jest mniej roboty :)
bawarka320i

Post numer:#12  Postprzez ACHMED E30 » 29 paź 2012, o 22:41

Wiem, że dużo nie pisze na forum, ale mam spore doświadczenie związane z lakiernictwem i jestem zdania, że po akryl także trzeba bardzo dobrze przygotować powierzchnie, tylko na bazie od razu po położeniu klaru widać rysu i niedociągnięcia, a akryl z racji na jego zwiększona gęstość w stosunku do bazy 'siada' dopiero po dłuższym czasie w rysy na podkładzie i warto się przyjrzeć takiej powierzchni po lakierowaniu akrylem na przykład po roku ;) Ja osobiście polecam lakierowanie baza+klar z racji na znacznie lepszy efekt.
pozdro
ACHMED E30

Post numer:#13  Postprzez mattim » 30 paź 2012, o 13:33

A ja uważam że zadbany lakier akrylowy tak jak wychodziło to w serii bedzie świetnie wyglądał na niezbyt młodym autku jakim jest e30.

Autorowi chyba bardziej chodziło o to jak to bedzie wyglądać włśnie na kanciku, bo lakier w stylu show-car błyszczący po gałach raczej

średnio bedzie wyglądał na klasycznym aucie.
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#14  Postprzez kamil.k » 30 paź 2012, o 23:13

a czy jest możliwość pomalowania akrylu lakierem bezbarwnym ?? bo wydaje mi się że widziałem że tak malują, chociaż nie którym kiepsko to wychodziło bo robili zbyt długą przerwe między jedną a drugą operacją i później bezbarwny schodził
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#15  Postprzez valdi80 » 30 paź 2012, o 23:52

mattim napisał(a):A ja uważam że zadbany lakier akrylowy tak jak wychodziło to w serii bedzie świetnie wyglądał na niezbyt młodym autku jakim jest e30.

Autorowi chyba bardziej chodziło o to jak to bedzie wyglądać włśnie na kanciku, bo lakier w stylu show-car błyszczący po gałach raczej

średnio bedzie wyglądał na klasycznym aucie.

Baza z klarem będzie wyglądała tak samo...
Wozu braucht man einen Stern, einen Blitz oder 4 Ringe...?! Zum Leben braucht man nur 2 Nieren
www.youngtimerhouse.pl
https://www.facebook.com/youngtimerhouse
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo