[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

odnowa progów i pasa tylniego

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

odnowa progów i pasa tylniego

Post numer:#1  Postprzez mates » 5 lis 2013, o 19:46

Cześć,

Ostatnio zabrałem się za oczyszczenie progów i pasa tylniego + zaspawanie małych dziurek w pasie gdzie były poprzykręcane jakieś nakładka + nakładki na progach nitami przymocowane :shock:
Wszystko zabezpieczyłem minią :jum:
Obrazek
Obrazek

I teraz bym chciał to jakoś wygładzić, pomalować baranem i tam gdzie trzeba to w kolor nadwozia.

Co polecacie? Jaka szpachlę, baranka, lakier? Jakie kroki mam dalej podjąć, żeby wyglądało i dało się jakoś bezwstydnie od czasu do czasu pomykać w zimę :)
Dodam, że po zimie wybebeszam wszystko i robie kompletną blacharkę wraz z komorą i środkiem :)

P.S nie przestraszcie się przedniego pasa, już w idealnym stanie jedzie do mnie :D

Pozdrawiam!
mates

Post numer:#2  Postprzez marek1132 » 5 lis 2013, o 20:33

Żadnych szpachli :nienie: .Na gołą blachę najlepiej podkład epoksydowy,minia też może być.Spawy wyrównujesz poliuretanową masą uszczelniającą,jeśli masz kompresor nakładasz baranek na bazie kauczuku (biel w orginale),żadnych lepików na bazie smoły.Baranek ma bardzo dobre właściwości kryjące,wspawanych łat nie będzie widać,na to lakier baza plus bezbarwny jeśli masz metalic.
marek1132
Uczeń

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez mates » 6 lis 2013, o 09:24

czyli wyrównuję BOLLem na to "biały" baranek i czarny kolor na progi a kolor na pas. Przed baranem jakiś podkład trzeba czy niekoniecznie?

Jakie konkretnie firmy polecasz?
mates

Post numer:#4  Postprzez marek1132 » 6 lis 2013, o 12:56

Dokładnie,może być masa bolla lub innego producenta,jakość jest zbliżona.W kartach technicznych jest napisane,że można pokrywać odrazu lakierem nawierzchniowym,nie trzeba malować podkładem,w swoich autach nigdy nie malowałem podkladem i nic sie nie dzialo.Z tego co wiem fabrycznie "baranek" był firmy Sika,ale tańszy zamiennik też bedzie ok,boll,novol itp.
marek1132
Uczeń

Post numer:#5  Postprzez mates » 6 lis 2013, o 16:11

Też patrzyłem na produkty firmy Sika, bo znalazłem filmik prezentujący zastosowanie tych środków (filmik: http://www.youtube.com/watch?v=FV4QZUq2uUA ). Znalazłem trzy produkty o różnym opisie i nie wiem czym one się różnią, a są to: SikaGard-6440 S, SikaGard-6440, SikaGard-6060 . I problem jest w tym, że nie wiem które wybrać, żeby było dobrze :)
mates

Post numer:#6  Postprzez THCulture » 6 lis 2013, o 17:15

Mi polecił produkty Sika kolega zabafilip. Jeszcze nie stosowałem, ale już leżą zakupione baranki i wosk do profili. Wosk nosi nazwę Sika 6220 a baranek Sika 6440.
THCulture

Post numer:#7  Postprzez mates » 6 lis 2013, o 17:25

O to już coraz bliżej jestem :D
Ciekawe jaka wydajność jest takiej jednej puszki. Cztery puszki wystarczą na progi, pas tylni i wnęki kół?
No ja słyszałem, że Boll też jest niczego sobie, ale skoro Sika szła w serii to wybieram Sike :)
A tą poliuretanową masę uszczelniającą to którą konkretnie z palety Siki wybrać?
mates

Post numer:#8  Postprzez pawels5 » 6 lis 2013, o 17:26

Błotniki to bym zdjął i je oczyścił od wew. strony, żeby po zimie było co ratować. Takie malowanie po wierzchu nic nie da, a wiadomo jak ciężko o dobre błotniki (doły). Nie ma dużo roboty ze zdjęciem ich.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#9  Postprzez zabafilip » 6 lis 2013, o 18:32

Tak jak w filmiku http://www.youtube.com/watch?v=FV4QZUq2uUA

Na goła blachę tylko i wyłącznie masa natryskowa z tuby. Drogi biznes bo 500ml to 30-35 zł no i pistolet do tego 700.
A na to można już dawać SikaGard 6440, unikać produktów na bazie bitumów (asfaltów).

ja mam taki:
Obrazek
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#10  Postprzez solidny » 6 lis 2013, o 19:24

tak jak mówi zaba to już fabryka :D
solidny

Post numer:#11  Postprzez -GRZEŚ- » 6 lis 2013, o 22:02

Powodzonka w dalszych pracach wiem jaka to ciężka praca
-GRZEŚ-

Post numer:#12  Postprzez mates » 6 lis 2013, o 23:18

No zabawy trochę będzie, ale na pewno e30 odwzajemni z czasem te godziny poświęcone przy niej w garażu! :D
Co do Sika zapomniałem o tym pistolecie i powiem szczerze, że trochę mnie to odstraszyło - cena :( Zainwestować będę musiał chyba w Bolla, bo do tego to akurat znajomy posiada osprzęt do kompresora :)
Tą masę poliuretanową to widziałem w takie tubie jak np. pianka montażowa; i to się nakłada a później jakoś wyrównuje pędzlem? Przyznam, że trochę jestem zielony w tym temacie :P
mates

Post numer:#13  Postprzez marek1132 » 7 lis 2013, o 21:23

Wyrównujesz czym chcesz tak,żeby powierzchnia była płaska,możesz użyć szpachelki.Sprzęt fajny,ale pistoletem UBS za 30 zł efekt bedzie podobny,mówimy o nakładaniu baranka a nie lakierowaniu auta,tam wymagania co do sprzetu są wieksze :)
marek1132
Uczeń

Post numer:#14  Postprzez K-man » 8 lis 2013, o 11:00

Pistolet za 20 złotych + puszka + mój patent na baranka i tłuszcz do progów

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
K-man

Post numer:#15  Postprzez przemardi_ » 8 lis 2013, o 11:32

jak progi były pordzewiałe i pas tylny też to trzeba było położyć podkład reaktywny po oczyszczeniu blachy. Osobiście u sb robię teraz tak , na oczyszczoną blachę podkład reaktywny, na spawy masa uszczelniająca na pędzel (jak się da to z obu stron ;p), podkład akrylowy i na to baranek.
Co do Baranka to odradzam Bolla, lepszy według mnie z novola :)
przemardi_

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo