[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zamienniki blacharskie Klokkerhorm - jakość

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Zamienniki blacharskie Klokkerhorm - jakość

Post numer:#1  Postprzez adams » 10 lut 2014, o 14:25

Cześć,

mam pytanie do osób które korzystały i mogą coś powiedzieć o jakości zamienników Klokkerhorm'a?
Powoli drażni mnie szukanie idealnych błotników do e30 które są zjedzone przez rudą i rozważam zakup przednich błotników właśnie tej firmy - jak z pasowaniem ich?

Kupowałem ich reperaturki na tył i pasowały bardzo przyzwoicie, blacha widać że dość gruba i wydaje się być trwałą - więcej powiem jak to chwilę pojezdzie. Ale jak z błotnikami? I przy okazji za kumpla, który chce wziąć pas przedni tej firmy? Warto w to wejść zamiast leczyć używki?
adams
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Re: Zamienniki blacharskie Klokkerhorm - jakość

Post numer:#2  Postprzez mattim » 10 lut 2014, o 20:04

Chyba gra nie warta świeczki. O spasowaniu przodu zapomnij. Jeśli tylko doły zjedzone to najlepsza opcja odciąć pod listwą i dół z zamiennika dospawać no i dobrze zabezpieczyć.
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez proko » 11 lut 2014, o 00:16

mattim napisał(a):Chyba gra nie warta świeczki. O spasowaniu przodu zapomnij. Jeśli tylko doły zjedzone to najlepsza opcja odciąć pod listwą i dół z zamiennika dospawać no i dobrze zabezpieczyć.

nie zgodzę się z tobą też miałem odcinać je u siebie ale ładnie spasowały więc nie było potrzeby. trzeba je tylko dobrze zabezpieczyć od środka i maja służyc na lata jednak parę razy miałem stycznośc z takimi błotnikami że nie pasowały tak że loteria. co do błotników Klokkerholma to nie wiem czy są wogule dostępne inne zamienniki owszem
proko
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B28

Post numer:#4  Postprzez Jasmen » 11 lut 2014, o 12:18

Z tego co zauważyłem w zamiennikach błotników to często kanta ma inne przetłoczenie, nie pasuje wtedy do drzwi
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Silnik: M52B28

Post numer:#5  Postprzez adams » 11 lut 2014, o 15:39

ja ogólnie zamienników nie trawie, ponoć Klokkerholm ma dobrą jakość wykonania. Wolę cały nowy błotnik niż spawać stary - w końcu to spora ingerencja w blachę.

Skończy się pewnie tak, że kupię i przymierzę - jak bedzie :cen: to wytne same doły i przespawam.
adams
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Kaczmar » 13 lut 2014, o 12:17

z tymi dołami to słyszałem nie raz żeby pod listwą dosztukować dół z zamiennika i solidnie zabezpieczyć.

Co do dostępności ori błotników w przyzwoitym stanie to jest już gorzej.

Myślę, że to dobra opcja, która i mnie czeka
;)
Kaczmar

Post numer:#7  Postprzez Paczek » 13 lut 2014, o 22:24

Witam , jestem dziś po przymiarce zamienników Blic'a i o dziwo pasują i nie odstępują wcale dużo od oryginału :D wystarczyło podszlofować troszeczkę w tym miejscu gdzie jest położona mastyka i jest git. szpary równe wszystko łądnie się schodzi do pasa przedniego z maską ładnie się licuje. troszeczkę się go dopieści (przetłoczenia jednak trochę pozostawiają do życzenia szczególnie dzióbek na końcu błotnika przy lampie) i powinno być bdb. Dodam że założone są oba przednie błotniki L+P. Porządna konserwacja od wesnętrznej strony i podejrzewam że nie będą sprawiać najmniejszego problemu. Natomiast zdaję sobię sprawę że z zamiennikami to loteria , ja trafiłem akurat na ładne elementy z dobrej prasy :D Pozdrawiam .
BTW przecież zawsze można oddać element jak nie pasuje więc może jednak warto zaryzykować kupić i przymierzyć :cool2:
Paczek

Post numer:#8  Postprzez zelek.um » 13 lut 2014, o 23:03

A gdzie kupujecie te swoje zamienniki ?
Z zamiennikami oprócz tego że nie pasują zazwyczaj problem jest taki że widać na oko że blacha jest cieńsza.
zelek.um

Post numer:#9  Postprzez Kaczmar » 14 lut 2014, o 11:46

Paczek napisał(a):Witam , jestem dziś po przymiarce zamienników Blic'a i o dziwo pasują i nie odstępują wcale dużo od oryginału :D wystarczyło podszlofować troszeczkę w tym miejscu gdzie jest położona mastyka i jest git. szpary równe wszystko łądnie się schodzi do pasa przedniego z maską ładnie się licuje. troszeczkę się go dopieści (przetłoczenia jednak trochę pozostawiają do życzenia szczególnie dzióbek na końcu błotnika przy lampie) i powinno być bdb. Dodam że założone są oba przednie błotniki L+P. Porządna konserwacja od wesnętrznej strony i podejrzewam że nie będą sprawiać najmniejszego problemu. Natomiast zdaję sobię sprawę że z zamiennikami to loteria , ja trafiłem akurat na ładne elementy z dobrej prasy :D Pozdrawiam .
BTW przecież zawsze można oddać element jak nie pasuje więc może jednak warto zaryzykować kupić i przymierzyć :cool2:

zapodaj jakieś fotki. ile płaciłeś za szt?
Kaczmar

Post numer:#10  Postprzez zelek.um » 14 lut 2014, o 13:00

Blica można kupić w intercarsie. Z tego co widziałem to reperaturki do wąskiej 4d tył 95zł, w moim katalogu do coupe nie pokazało, a przednie jakoś ok 135zł.
Ciekawi mnie co to jest to co na allegro. Bo nikt nie chwali się jakiej firmy są reperaturki.
zelek.um

Post numer:#11  Postprzez Jasmen » 14 lut 2014, o 14:34

A możesz zrobić zdjęcia tych błotników blica? Jak się przetłoczenia zgrywają z przetłoczeniami drzwi? Co do reperaturek to w Inter Carsie są już dostępne tylko do wąskiej 4d, innych nie mają
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728
Silnik: M52B28

Post numer:#12  Postprzez Paczek » 15 lut 2014, o 01:56

tak jak mówi zelek.um zamawiałem w inter carsie i płaciłem po rabacie u nas w warsztacie coś około 100 zł za szt.
w zapodam jakieś fotki jak już cała buda pojdzie w kolor 8)
Pozdro.
Paczek

Post numer:#13  Postprzez Leon » 15 lut 2014, o 09:23

Od razu kreśl linię gdzie będziesz ciął ten błotnik - wierz mi, do niczego się to nie nadaje.
Wiotkie, źle spasowane, źle wytłoczone, ostre kanty itp.
Tylko nadaje się na wstawkę :)
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#14  Postprzez mariusz_ek » 15 lut 2014, o 12:38

Leon napisał(a):Od razu kreśl linię gdzie będziesz ciął ten błotnik - wierz mi, do niczego się to nie nadaje.
Wiotkie, źle spasowane, źle wytłoczone, ostre kanty itp.
Tylko nadaje się na wstawkę :)

x2

Gdzieś tutaj na forum ktoś wrzucał porównanie zamienników różnych firm. Nie mogę tylko teraz znaleźć.

Poza tym temat rzeka, poruszany już wielokrotnie.
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#15  Postprzez Krzychu_iX » 16 lut 2014, o 14:56

Jak kupicie "oryginał" w salonie to też nie będzie idealnie pasować.

BMW już nie tłoczy błotników (jak to miało miejsce w trakcie produkcji E30). Obecnie zamawia i choć pasują nieźle to też szału nie ma.
Robiłem błotnik w ASO BMW i wiem, że doświadczony blacharz miał co robić a na błotnik czekałem miesiąc bo nie mieli na magazynie i musieli zamówić u dostawcy (trudno powiedzieć kto nim jest).

Osobiście jestem za oryginałem zdjętym z auta (Choć to już rzadkość). Tylko oryginały miały szansę być trawione, pasywowane, i cynkowane. Obecne zamienniki bywają cieńsze a i jak Koledzy pisali nie pasują chyba, że się trafi.
Krzychu_iX

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo