[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Odnawianie listew chromline

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Odnawianie listew chromline

Post numer:#1  Postprzez Guteq98 » 26 lut 2014, o 11:04

Cześć. Z racji wieku moje chromowane listwy wokoło szyb bocznych są troszkę porysowane. Nowa listwa w ASO kosztuje ~600zł więc troszkę dużo.. Jest jakaś możliwość spolerowania tego? Ryski są dość głębokie, a boje się żeby tego chromu całkiem nie zedrzeć.. Przerabiał ktoś z Was ten temat ?
Guteq98

Re: Odnawianie listew chromline

Post numer:#2  Postprzez Robert_wroc_85 » 26 lut 2014, o 21:49

z głębszymi rysami bedzie cięzko, ale polecam Ci pastę do chromu i aluminium firmy SONAX, używam ją i jestem bardzo zadowolony z efektu, końcówki wydechu tez bardzo fajnie wyglądają po niej.
Robert_wroc_85

Post numer:#3  Postprzez Guteq98 » 26 lut 2014, o 22:50

warto spróbować, dzięki. a z jakiego materiału te listwy są wykonane ? to jest prawdziwy chrom, czy jakieś amelinium ?
Guteq98

Post numer:#4  Postprzez Robert_wroc_85 » 26 lut 2014, o 23:16

stal chromowana
Robert_wroc_85

Post numer:#5  Postprzez jackx-36 » 27 lut 2014, o 06:55

Robert_wroc_85 napisał(a):stal chromowana

ojj chyba jest to aluminium polerowane
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 27 lut 2014, o 08:51

jest to alu
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez Guteq98 » 27 lut 2014, o 13:49

skoro alu to powinno się fajnie polerować. przelece drobnym papierkiem i się okaże :)
Guteq98

Post numer:#8  Postprzez Paul » 27 lut 2014, o 13:55

Napisz jak efekty ja się kiedyś napolerowałem pastą do chromu i nie bardzo był efekt, na alu to mi to zdecydowanie nie wygląda, za twarde
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#9  Postprzez addamE30 » 27 lut 2014, o 22:02

Paul napisał(a):Napisz jak efekty ja się kiedyś napolerowałem pastą do chromu i nie bardzo był efekt, na alu to mi to zdecydowanie nie wygląda, za twarde

x2
addamE30

Post numer:#10  Postprzez wojtaq » 28 lut 2014, o 09:27

proponuję wywieźć taką listewkę na złom i zobaczycie co to jest
ALU panowie alu
przyłóżcie sobie magnes
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#11  Postprzez mattim » 28 lut 2014, o 09:39

Moim zdaniem jest to chromowane aluminium :)

Nie każdy spec zajmujący sie chromowaniem chce się podjąć tego.

Podobno wygina się podczas procesu chromowania... :?
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#12  Postprzez Guteq98 » 2 mar 2014, o 16:59

mam takiego sonaxa gdieś w garażu. kumpel jeszcze ma mi załatwić fajny zestaw z alu-chromem (chyba firmy K2) i z fajnymi ściereczkami do takich rzeczy.. nie wiem co to będzie, ale spróbować zawsze warto. jak będę miał chwilę chęci to się tym zajmę i napiszę czy są jakieś efekty
Guteq98

Post numer:#13  Postprzez Dave » 2 mar 2014, o 17:15

Tez mam ten sam dylemat co zrobic z tymi listwami bo mam duzo rys i to dość głębokich takze czekam na jakieś info
Dave

Post numer:#14  Postprzez Adaasko » 2 mar 2014, o 21:02

zmartwie was panowie.

Aluminium to jest na 100%, tyle że jest prawdopodobnie ANODOWANE (proces chemiczny, wnika w strukture aluminium, dlatego polerowanie pastami najwyzej wyczysci z wbitego, starego brudu niz je faktycznie wypoleruje) lub jakis specjalny lakier.
wypo
jesli lakier - no to zdjać chemią i nałozyc jeszcze raz (nie sądze zeby to był lakier, a i nałozenie takiego lakieru trwałego na aluminum nie będzie chyba mozliwe)

jeśli anoda - schodzi np KRETEM do rur - oczywiscie - zejdzie anoda, zostanie gołe aluminium ktore mozemy wypolerować na lustro, jak ranty, tyle że gołe aluminium się utlenia (robi się biały nalot) więc praktyczne to to nie będzie wcale, moze znajde gdzies listwę, i spróbuję.
Adaasko

Post numer:#15  Postprzez Guteq98 » 2 mar 2014, o 21:34

Adaasko napisał(a):zmartwie was panowie.

Aluminium to jest na 100%, tyle że jest prawdopodobnie ANODOWANE (proces chemiczny, wnika w strukture aluminium, dlatego polerowanie pastami najwyzej wyczysci z wbitego, starego brudu niz je faktycznie wypoleruje) lub jakis specjalny lakier.
wypo
jesli lakier - no to zdjać chemią i nałozyc jeszcze raz (nie sądze zeby to był lakier, a i nałozenie takiego lakieru trwałego na aluminum nie będzie chyba mozliwe)

jeśli anoda - schodzi np KRETEM do rur - oczywiscie - zejdzie anoda, zostanie gołe aluminium ktore mozemy wypolerować na lustro, jak ranty, tyle że gołe aluminium się utlenia (robi się biały nalot) więc praktyczne to to nie będzie wcale, moze znajde gdzies listwę, i spróbuję.

zobaczę co da polerka pastami, do stracenia nic nie mam.. z tymi kretami nie będę próbował, bo jak zepsuje listwe na aucie to kaplica :mad2:
Guteq98

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo