[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

CABRIO A NAGŁOSNIENIE

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#16  Postprzez Paul » 18 maja 2009, o 21:10

Adrian napisał(a):Chyba u mnie też zagoszczą bo nie lubie ciąć ori tapicerki ;)

cięcia żadnego nie ma, tylko zamiast fabrycznych plastików zakłądasz takie blaszko co są w komplecie bo różni się nieznacznie rozstaw otworów.
i jeszcze jeden mankament, nie wiem jak inne ale Hertze mają takie wychylenie membrany że przy ostrym uderzającym bassie uderzają w maskownice, sposoby są na to dwa - załozyć maskownice z kompletu i pociąć ori plastik :bag: albo podłożyć coś pod spód żeby nieco rozepchnąć plastik, ale to opcja dla niemających skrzyni :)

valdi80 napisał(a):Zaoszczędzi się na subie, który w cabrio jest wyzwaniem

sub w cabrio nigdy nie będzie tak grał jak w zamkniętej budzie, ale i tak będzie chyba lepszy niż cięcie drzwi i kombinowanie z kick bassami.

valdi80 napisał(a):Tył bym odpuścił również, nic nie wniesie

moim zdaniem się mylisz, odpuścić tzn co? wymontować ? bo jeśli zostawić jak jest to porażka, bo przyjdzie lepsze radio z przodu głośniki będą dawały rade a z tyłu seria będzie wydawała z siebie ostatnie tchnienie, moim zdaniem wypada załozyć jakieś lepsze głośniki nie tyle po to żeby poprawić efekt ale po to żeby stare go nie psuły.

valdi80 napisał(a):by system grał głośno i czysto- ważne w cabrio przy wyższej prędkości

szyby w dół i max 60kmh - to jest przyjemność w cabrio :)

valdi80 napisał(a):Sam osobiście najbardziej się obawiam wpływu suba na mechanizm el. składania dachu...

a co ma jedno z drugim? spadki napięcia czy co? bo chyba nie drgania?

///ESIU napisał(a):panowie zamówiłem taki zestaw

jednak chcesz robić dym na osiedlach :D
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez valdi80 » 18 maja 2009, o 22:02

Odpuścić- w sensie nie instalować nic, a już broń Boże serii. Właśnie o drgania się obawiam- poluzowane śruby i takie tam. Kompromisów nie ma- albo chcesz dobre audio, albo fabryczny wygląd. Fabryczne miejsca montażowe to pomyłka i tyle w temacie. Nikt nie ma uszu w stopach :bag:

[ Dodano: 18-05-2009, 22:04 ]
szyby w dół i max 60kmh - to jest przyjemność w cabrio :)

Do takich rozkoszy mam rower ;-)
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez Paul » 18 maja 2009, o 22:30

valdi80 napisał(a):Nikt nie ma uszu w stopach :bag:

słuchawki sobie kup i po kłopocie hehe :lol: w stopach nie masz uszu i w kolanach też nie, a nie widziałem jeszcze auta z głośnikami na wysokości uszu - chyba że jakieś "tiry" wiec nie wymyślaj :)

valdi80 napisał(a):Do takich rozkoszy mam rower ;-)

ja tak szybko nie umiem jeździć, chyba ze z górki z wiatrem :P
Paul
Profesor

Post numer:#19  Postprzez Adrian » 18 maja 2009, o 22:32

Paul napisał(a):
Adrian napisał(a):Chyba u mnie też zagoszczą bo nie lubie ciąć ori tapicerki ;)

cięcia żadnego nie ma, tylko zamiast fabrycznych plastików zakłądasz takie blaszko co są w komplecie bo różni się nieznacznie rozstaw otworów.
i jeszcze jeden mankament, nie wiem jak inne ale Hertze mają takie wychylenie membrany że przy ostrym uderzającym bassie uderzają w maskownice, sposoby są na to dwa - załozyć maskownice z kompletu i pociąć ori plastik :bag: albo podłożyć coś pod spód żeby nieco rozepchnąć plastik, ale to opcja dla niemających skrzyni :)

W sumie mogę spróbować włożyć 165 bo mam drugi komplet tych osłon więc jak bym musiał ciąć to zawsze mogę obić tą osłonę beżową skórą. Kieszenie w drzwiach się przydają więc na drzwi paneli na pewno nie będzie. W bagażniku mam Blaupunkta sub + wzmak Kenwood (nadzwyczaj dobrze sobie radzi z budą e30, bas jest taki jak lubię miękki dość dobrze odczuwalny i tylko w środku auta) wcześniej była tuba Magnata, która w ogóle nie grała.
Co do tyłu to mimo, że się nikogo nie wozi to polecam montaż jako ciche uzupełnienie całego zestawu.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#20  Postprzez valdi80 » 18 maja 2009, o 22:52

Paul napisał(a):
valdi80 napisał(a):Nikt nie ma uszu w stopach :bag:

słuchawki sobie kup i po kłopocie hehe :lol: w stopach nie masz uszu i w kolanach też nie, a nie widziałem jeszcze auta z głośnikami na wysokości uszu - chyba że jakieś "tiry" wiec nie wymyślaj :)

valdi80 napisał(a):Do takich rozkoszy mam rower ;-)

ja tak szybko nie umiem jeździć, chyba ze z górki z wiatrem :P

Ujmę to inaczej. Głośniki lepiej grają w drzwiach. Koniec i kropka. Konstruktorzy BMW też w końcu to zrozumieli.
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#21  Postprzez Paul » 18 maja 2009, o 23:19

Adrian napisał(a):W sumie mogę spróbować włożyć 165 bo mam drugi komplet tych osłon więc jak bym musiał ciąć to zawsze mogę obić tą osłonę beżową skórą

ale jak pakujesz tam 165 to dwa wyjścia o ile wiem masz:

1 tniesz plastik i zakładasz dystans
2 tniesz blachę i chowasz głośnik

więc to nie do końca kwestia przypasowania plastiku i obicia go.

valdi80 napisał(a):Ujmę to inaczej. Głośniki lepiej grają w drzwiach. Koniec i kropka. Konstruktorzy BMW też w końcu to zrozumieli.

No ja wiem - teraz montują 12-głośnikowe zestawy (czy tam ileś) , kiedyś montowali też 4cyl w M3 a dopiero później się przekonali że powinni pomyśleć 2 razy i pomnożyć te 4 przez 2 :)

tak czy inaczej dla mnie seria wystarczy z małym wzbogaceniem, dyskoteka to to nie jest, wiemy o co chodzi :cool2:
Paul
Profesor

Post numer:#22  Postprzez Adrian » 18 maja 2009, o 23:25

Paul napisał(a):
Adrian napisał(a):W sumie mogę spróbować włożyć 165 bo mam drugi komplet tych osłon więc jak bym musiał ciąć to zawsze mogę obić tą osłonę beżową skórą

ale jak pakujesz tam 165 to dwa wyjścia o ile wiem masz:

1 tniesz plastik i zakładasz dystans
2 tniesz blachę i chowasz głośnik

więc to nie do końca kwestia przypasowania plastiku i obicia go.

Możliwe. Na forum beemki jest temat o włożeniu tam 165 i jak pamiętam była właśnie pierwsza opcja zastosowana.
Na razie musi zostać jak jest czyli jakiś współosiowy :/ Kenwood 130, który tylko sobie plumka.
Adrian
Magister

Post numer:#23  Postprzez Paul » 18 maja 2009, o 23:39

Adrian napisał(a):jest temat o włożeniu tam 165 i jak pamiętam była właśnie pierwsza opcja zastosowana.

no i pamiętaj że od kierowcy to tak łatwo nie pójdzie, trzeba drutu z klamką od maski, takie coś już nie dla mnie, wolałbym już te drzwi rozwalać i tam pchać 165mm.

A jak z tą Twoją tubą? nie jest tak że więcej słychać na zewnątrz niż w środku? ja myślałem żeby sobie kiedyś wrzucić malutką skrzynkę Hertza, z głośnikiem gdzieś ze 20cm, góra 25, żeby mniej miejsca zajmowało.
Paul
Profesor

Post numer:#24  Postprzez Adrian » 19 maja 2009, o 06:57

Paul napisał(a):
Adrian napisał(a):jest temat o włożeniu tam 165 i jak pamiętam była właśnie pierwsza opcja zastosowana.

no i pamiętaj że od kierowcy to tak łatwo nie pójdzie, trzeba drutu z klamką od maski, takie coś już nie dla mnie, wolałbym już te drzwi rozwalać i tam pchać 165mm.

A jak z tą Twoją tubą? nie jest tak że więcej słychać na zewnątrz niż w środku? ja myślałem żeby sobie kiedyś wrzucić malutką skrzynkę Hertza, z głośnikiem gdzieś ze 20cm, góra 25, żeby mniej miejsca zajmowało.

No tak. Więc na 90% zostaną 130, które też potrafią zagrać.

Suba właśnie na zewnątrz nie słychać może delikatnie ale to już na najwyższym "biegu". Udało mi się nawet wyeliminować drgania na zewnątrz więc nie ma nic w stylu brzęczącej rejestracji itp. Bas jest mocny i miękki. A ha w tylnej kanapie mam podłokietnik i usunięta zaślepkę za nim więc bas ładnie wpada do środka samochodu.
Adrian
Magister

Post numer:#25  Postprzez ///ESIU » 19 maja 2009, o 08:11

Paul, dla czego bede robił dym na osiedlu ???? przecież to tylko dwie 16ki :roll:
///ESIU

Post numer:#26  Postprzez Paul » 19 maja 2009, o 09:52

Adrian napisał(a):A ha w tylnej kanapie mam podłokietnik i usunięta zaślepkę za nim więc bas ładnie wpada do środka samochodu.

ano własnie, Ty nie masz cabrio - to trochę inna rzecz :)

///ESIU napisał(a):Paul, dla czego bede robił dym na osiedlu ?? ?? przecież to tylko dwie 16ki :roll:

o, przepraszam, jakoś tak wyczytałem że dwie na stronę:)
Paul
Profesor

Post numer:#27  Postprzez SerekBMWE30 » 4 sie 2009, o 21:01

Ja pomajstrowałem troche i cos takiego wykombinowałem, mała zabudowa i pojemnośc bagażnik mi została taka sama. (wózek dziecka dalej się mieści) wcześniej próbowałem ze skrzynką ale była lipa. postanowiłem wyciąc dziesięcio calowa dziurę w tylnej ścianie na głośniczek( miedzy fotelem a bagażnikiem są dwie ściany i głośnik spoko się mieści ) , płytę MDF obkleiłem podobnym filcem jak wnętrze bagażnika, do tego w kabinie zamontowanych jest 12 szt. 13" głośników JBL + 2 szt twetery, radio Clarion i grube okablowanie. Jakoś to zaczęło grac. Pomyślę jeszcze nad lepszym wzmakem do Suba, bo w Cabrio trzeba robic nagłośnienie dwa razy mocniejsze niż zwykle

Obrazek

www.bmwe30kwidzyn.republika.pl
SerekBMWE30
Student

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Poprzednia strona

Powrót do Car Audio & GPS