[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

car audio potrzebuje pomocy

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

car audio potrzebuje pomocy

Post numer:#1  Postprzez lysy192 » 5 cze 2008, o 04:33

witam wszystkich dzis mam kilka pytan dotyczacych car audio

Chciałbym zamontowac w swoim iesiku sprzet car audio tzn w bagaznik głośnik basowy: rozważam dwa do wyboru infiniti perfecta 12.1 lub FLI 1000w tylko ze nie wiem co to za firma tu w wielkiej brytanii mówią ze bardzo dobra firma car audio słyszałem nawet jak to gra i powiem ze daje niezły efekt ale czy moze mi ktos pomóc z tą firmą???? co dalej a wiec do tego wzmacniacz jakies 1000W i oczywiscie kondensator chce to wykonac we własnej zabudowie i tu nastepne pytanko nie chce miec efektu oddajacej klapy błotników i rejestracjii czy jest na to jakaś rada widziałem na allegro maty wygłuszające czy to coś daje????? aha i czym wypełnic najlepiej skrzynie basową w środku???? dalej przód 2 13cm głośniki średniotonowe 2 tweetery tzw syczki pod zwrotnicami tylko jeszcze nie wiem jakie czekam na propozycje chce zeby to dobrze grało z tyłu mam 2 głośniki 3 drożne magnata więc zostaną. radio bedzie Pioneer DEH P7000UB- kosiorek. no i oczywiście nowe okablowanie, filtry itp itd czekam na wasze opinie, propozycje i oczywiscie na pomoc.

[ Dodano: 05-06-2008, 04:37 ]
aha i jeszcze jedna ma ktos moze do sprzedania lub wie kto ma te trójkąciki plasykowe do przednich dzrzwi z dzirami na syczki
lysy192

Post numer:#2  Postprzez Paul » 5 cze 2008, o 09:28

co do wygłuszenia samej tablicy, w poprzednim aucie miałem pod nią włożoną dętkę rowerową przeciętą (pod tablicę i pod ramkę) i zdawało egzamin, tyle że jak mocno podkręciłem bass to nawet wydech lubił gdzieś pobrzęczeć sobie, także niektórych rzeczy nie ominiesz.

a z trójkącikami będziesz miał kłopot :)
Ciężko dostać, a ostatnio były na allegro po 200zł
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez suchy » 5 cze 2008, o 17:55

Nie radzę umieszczać suba do bagażnika. Bagażnik w E 30 jest dobrze wygłuszony, oprócz tego masz za kanapą płytę metalową i pod półką tylną to samo. Nie będziesz miał takiego efektu jak w autach z półką z tworzywa. [ sam miałem dobry sub i wzmacniacz po 2 msc.
wyjąłem nie zdało egzaminu ]
suchy

Post numer:#4  Postprzez Wojtek-E30 » 5 cze 2008, o 20:07

Chodzi Ci zapewne o głośnik Infinity Kappa Perfect 12.1 - bardzo dobry głośnik, klasa średnio wyższa - najwyższa seria Infinity :), w RMSie ma 350W, kosztuje ok.1000zł.

FLi Audio mało znana u nas firma ale sprzet robi raczej średniej klasy - nie słyszałem jak gra więc się nie wypowiadam, jak masz możliwość odsłuchu jednego i drugiego to sobie porównasz jak grają i bierz ten co Ci lepiej odpowiada.
Nie podałeś modelu tego FLi a mają kilka subów - od 200 do nawet 500W w RMS, kupisz za 80-100 funciaków.

Głośników jest cała masa wszystko zależy od kasy jaka chcesz wydać, przyzwoite głośniczki kupisz już za 500-600zł.Najlepiej jak by to były 165ki i dać je w drzwi.

Wzmak podobnie, zależy od kasy - no i czy chcesz dac 4kanałowke na wszystko, czy np. monoblocka na suba a 2kanał. na przód (tak lepiej ale i drożej).

Jak dajesz suba i masz porządny przód to głośniki z tyłu to nieporozumienie i bez sensu je tam wstawiać, psuja tylko całą scenę.Wywalaj te Magnaty wstaw tylko maskownice w dziury to dzwięk będzie lepiej dochodził do środka auta.

Wygłuszenie oczywiście to podstawa w prawdziwym car audio - im więcej tym lepiej, maniacy wygłuszają nawet podłogę i dach w wozie :).Najtańsze są maty bitumiczne ale można też sięgnąć po produkty Dynamat.
Wojtek-E30

Post numer:#5  Postprzez Antonio » 6 cze 2008, o 00:14

Nie radzę umieszczać suba do bagażnika. Bagażnik w E 30 jest dobrze wygłuszony, oprócz tego masz za kanapą płytę metalową i pod półką tylną to samo. Nie będziesz miał takiego efektu jak w autach z półką z tworzywa. [ sam miałem dobry sub i wzmacniacz po 2 msc.
wyjąłem nie zdało egzaminu ]
nieprawda, trzeba dobrze zakombinowac, u mnie gralo elegancko :)
Antonio

Post numer:#6  Postprzez lysy192 » 6 cze 2008, o 00:51

czy wie ktoś może pod jakim wzmacniaczem gra najlepiej ten subwoofer infiniti kappa?????
lysy192

Post numer:#7  Postprzez GoRaL126p » 6 cze 2008, o 08:42

FLI http://www.fliaudio.co.uk/ jest marką VIBE http://www.vibeaudio.co.uk/ firma w Wielkiej Brytanii jest na pewno bardziej popularna niż w Polsce mam głośniki 13 cm kevlarowe właśnie firmy VIBE daja rade. Nie słyszałem nigdy żadnego suba ale pewnie w UK masz dobry dostęp do tego sprzętu posłuchaj obu przetworników i ocen na Polskę jest dystrybutor http://www.auto-fan.pl/ jak by się komuś spodobała oferta. Nie zapomnij o grubych kablach prądowych przy 1000w w rms co najmniej 35mm2 co może być i tak mało. Z przodu w e30 nie zagra Ci rewelacyjnie według mnie żaden 13cm jest tam tak strasznie mało miejsca, wygłusz matami miejsca montażowe i część blaszaną po samą deskę rozdzielczą gra o wiele lepiej.
GoRaL126p
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez Maniek19 » 5 lip 2008, o 00:34

Ja mam w bagażniku 2x sub Stealth każdy 500W RMS`u i jakoś bass dochodzi wszędzie i nie muszę słuchać głośno żeby był efekt, więc nie kieruj się wypowiedzią kolegi suchego wszystko będzie ok jeżeli nie kupisz jakiegoś sub`a np. Dibeisi czy inne takie targowe eksperymenty :P 2 sprawa to sprawa tych 13 cm na przód polecam Ci kupić odseparowany system 3 drożny i zrobić panele do drzwi i tam umieścić 16cm w fabryczne miejsce 13cm, a tweetery w zaślepki od lusterek i jest wypasss :D Magnaty w tylnej półce pozostawię bez komentarza, ale jak kto woli i pozostaje kwestia trzeszczących elementów karoserii. Radze Ci wygłuszyć bagażnik matami, a pod rejestracje kawałek takiej maty lub ewentualnie gąbkę.

PS. Mamy tutaj chyba wszyscy nadzieję, że wzmacniacz nie będzie firmy "JAKIES"
Maniek19

Post numer:#9  Postprzez lysy192 » 5 lip 2008, o 03:05

nie no jak juz pisałem w drugim poscie mam juz cały sprzet tzn radio Pioneer DEH 7000UB, głośniki przód infinity reference 5010cs, wzmak Pyle 4120 1000W 4 kanaly mostkowany, i sub infinity kappa perfect 12.1 1400W. mysle ze to dobry zestaw co wy na to????
lysy192

Post numer:#10  Postprzez Maniek19 » 11 lip 2008, o 13:22

Nie mam przekonania do Pyle :roll: osobiście zmienił bym go na cos z hifonics albo tanszego troszkę jak np. blaupunkt z jakies starszej serii :cool2:
Maniek19

Post numer:#11  Postprzez M-Technic » 16 paź 2009, o 23:38

powiem tak infinty robi słabe suby fli jest lepszy bardziej dynamiczny i tanszy jak juz kolega powyrzej napisał fli to odłam vibe a vibe robi kozacki sprzęt wiem bo miałem nim nagło0śnione cabrio i smiechem zartem zdeklasowałem typow na zawodach spl nie wieżyli ze cabrio moze stratowac w dp dragu a co bardziej ich bolało wygrac je.
M-Technic

Post numer:#12  Postprzez Waski » 17 paź 2009, o 10:49

heh kotleta odkopałes
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Powrót do Car Audio & GPS