[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Głośniki E30 - jak sprawdzić/jak podłączyć

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Głośniki E30 - jak sprawdzić/jak podłączyć

Post numer:#1  Postprzez vmasher » 3 sty 2010, o 14:37

panowie mam nietypowy problem, otóż chciałbym podłączyć kostkę do radia, a mam w E30 ten oryginalny potencjometr w konsoli środkowej do sterowania głośnikami prawo/lewo

chciałbym go wyrzucić, jednak nie wiem jak sprawdzić który kabel do którego głośnika :duh:

poradźcie jak dojść do tego ? nie chciałbym rozbierać maskownic aby się upewniać

może ma ktoś rozpiskę kolorów kabli głośnikowych z podziałem na przód/tył i prawo/lewo
a może jak podam na chwile prąd pod kolejne pary kabli to głośnik się "odezwie" ?

poradźcie bo nie chciałbym czegoś sknocić :jum:
Ostatnio edytowano 3 sty 2010, o 15:54 przez vmasher, łącznie edytowano 1 raz
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez debauched » 3 sty 2010, o 14:53

moglbys przykladac poltora woltowa bateryjke do poszczegolnych glosnikow, pozwolilo by ci to nawet ustalic jak je podlaczyc by wszystkie pracowaly w tej samej polaryzacji (np. ustalasz ktore kable odpowiadaja za dodatni wychyl membrany oczywiscie na tym samym biegunie baterii) ale nie jest to dobry sposob, popierwsze jest to katowanie glosnikow. polecam demontaz glosnikow, odrazu zobaczysz czy polaczenia sa profesjonalne.
debauched

Post numer:#3  Postprzez vmasher » 3 sty 2010, o 15:14

debauched napisał(a):odrazu zobaczysz czy polaczenia sa profesjonalne.

z tego co widzę to głośniki są fabryczne i nie chce ich wyciągać ani rozbierać
chciałem tylko podłączyć ori radio na CD i w tym celu muszę zmienić kostkę, a naprawdę bardzo nie chcę rozbierać głośników
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez debauched » 3 sty 2010, o 16:44

no to podlacz radio do zasilania i szukaj poszegonch glosnikow, poczym podlacz wszystko jak trzeba z pominieciem tego balansu
debauched

Post numer:#5  Postprzez M-Technic » 4 sty 2010, o 22:14

Z pominieciem tego balansu : poprostu odetnij przewody od potencjonometra i masz spokój a co do sprawdzenia głasników to włącz radjo z jakimś kawałkiem i sprawdzaj pokoleji kanały i głośniki co będzie rgało i gdzie to se np.naklej na te przewody jakąs tasiemke czy coś i podpisz np. P,P/L,P/P,T/L,T i masz z bani a co do biegunów to dobrze by było sprawdzić czy membrana się cofa czy wypycha ją do przodu jak wypycha to super jak nie to trzeba zamienić przewody przy np. radyjku jak nie chcesz rozbierac zaslepek a poprawnośc skoku głosnika da się też sprawdzić np. jakimś drucikiem przez zaslepkę dotykając środka membrany będziesz widział ile drucik się wysunie podłączysz kable normalnie potem odwrotnie i znowu drucik i kiedy drucik się wysunie więcej to wiadomo ze membrana jest wypychana czyli ok a i SPRAWDZAJ ZAWSZE NA TYM SAMYM POZIOMIE GŁOŚNOŚCI NIC NIE PRZESTAWIAJ W RADIU mETODA DZIWNA ALE DOBRA pozdro.
M-Technic

Powrót do Car Audio & GPS