[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Audio + wzmacniacz

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Audio + wzmacniacz

Post numer:#1  Postprzez MichaStunt » 12 paź 2013, o 12:59

Witam,
mam w swojej BMW już zamontowane głośniki Canton pullman W18.16 i do tego zwrotnice. Sprawa wygląda następująco. Mam Dwa większe i dwa mniejsze głośniki tej firmy. Podłączone są pod zwrotnice, ale prawy głośnik normalnie jest podpięty pod + i pod -, ale lewy głośnik niestety nie, bo nie mam tam przewodu. Podłączyć ten niepodłączony głośnik pod + i - z podłączonego głośnika i będzie działać? Mam też zrobione wyjście pod wzmacniacz czy może ktoś jakiś mały tani i dobry polecić?
No i radyjko da radę 4x40W?
MichaStunt

Post numer:#2  Postprzez CincinCm » 13 paź 2013, o 20:15

Nie za bardzo jasno się wyraziłem z tym podłączaniem. Po pierwsze co za problem puścić kabel od radia, skoro chcesz puszczać z jeszcze bardziej oddalonego głośnika (chyba, że mówimy o tyle). Po drugie jak podłączysz z jednego kabla to zmienisz impedancje i albo spalisz radio albo to będzie słabo grało. Radio 4x40w to jakaś moc maxymalna jest. Rzeczywiste parametry radia to będzie z 10-15w rms także nie za dużo. Nie wiem ile mają Twoje głośniki, bo nie znam parametrów. Podaj parametry głośników. Ogólnie pod wzmacniaczem zawsze lepiej grają. Z nowych wzmacniaczy to pewnie nie kupisz nic taniego dobrego. Więc albo droższe i dobre nowe albo dobra używka. Z używką zawsze ryzyko z allegro, więc polecam od znajomych jakieś sprawdzone brać.
CincinCm

Post numer:#3  Postprzez MichaStunt » 14 paź 2013, o 22:43

Z głośnikami to cały czas mówimy o tyle. Na tylnej półce mam dwa mniejsze i dwa większe. Mam tylko nie podłączony jeden z tych czterech głośników, a więc chodzi mi o to czy mogę pod któryś z tych głośników podłączyć ten.
MichaStunt

Post numer:#4  Postprzez CincinCm » 18 paź 2013, o 21:34

Jeśli są to wysoko i nisko tonowe, to powinny mieć zwrotnice, takie co rodzielają jeden kanał + i - na dwa plusy i dwa minusy (jedna para na głośnik niskotonowy druga na wysokotonowy). Chyba, że to nie są głośniki wysoko i nisko tonowe albo nie masz zwrotnic odpowiednich.
CincinCm

Powrót do Car Audio & GPS