[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Bavaria C Electronic v Exclusive / Becker Mexico Electronic

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Bavaria C Electronic v Exclusive / Becker Mexico Electronic

Post numer:#1  Postprzez O.G. » 17 lip 2014, o 08:38

W swojej Ecie '86 mam radio BMW Reverse RDS, co mimo dobrego wyglądu z rocznikiem niestety nie współgra.

Tak się składa, że mam katalog z audio oferowanym przez BMW we wrześniu '86 i są tam 4 fajne sprzęty:
- BMW Bavaria C Electronic,
- BMW Bavaria C Exclusive,
- Becker Mexico Eletronic Safety,
- Becker Mexico Electronic Safety CD.

Choć wizualnie (bursztynowe podświetlenie) Bavaria C Exclusive jest najciekawsza, to jednak z oczywistych względów fajnie by było zdobyć białego kruka, czyli Becker Mexico Electronic Safety CD.

I tu pytanie: czy do pierwszych trzech (kasetowych) sprzętów można podpiąć zmieniarkę, albo jakiś inny odtwarzacz w jakiś inny, profesjonalny, sposób? Z prospektu BMW nic takiego nie wynika. O zmieniarce nie ma ani słowa. Nie wiem z resztą czy w '86 w ogóle występowało coś takiego jak zmieniarka CD.
O.G.

Re: Bavaria C Electronic v Exclusive / Becker Mexico Electro

Post numer:#2  Postprzez lukbarto » 23 sie 2014, o 12:15

Ciężki temat ze zmieniarką w Beckerze. Tylko niektóre modele Mexico miały możliwość sterowania zmieniarką chyba CC i 2000. Zmieniarka Beckera która współpracowała z tymi modelami jest praktycznie nie osiągalna już nawet na serwisach aukcyjnych. Można było podpiąć zmieniarkę BMW Bavaria 6CD ( pioneera lub philipsa ) ale tylko przez dodatkowy moduł który też jest juz niezłym rarytasem do dostania. Najlepiej kupić sobie BMW Professional RDS- produkcja Beckera, bardzo dobre radyjko, ładnie komponuje się jeszcze w starszych BMW, bursztynowe podświetlenie, drogie ale jeszcze pojawia się na aukcjach sporadyczne. Kabel i zmieniarkę można bez problemu jeszcze dokupić.
lukbarto

Post numer:#3  Postprzez O.G. » 24 sie 2014, o 12:43

Dziękuję za podpowiedź. Rzeczywiście ładne.
W jakich latach było oferowane?
O.G.

Post numer:#4  Postprzez lukbarto » 24 sie 2014, o 16:05

BMW Professional RDS było montowane chyba już w E36 i wyższych odpowiednikach serii 5 i 7. Ja miałem zamontowane takie radyjko w E30 i działało i wyglądało fajnie. Teraz mam w swojej E30 zamontowany pełen zestaw BMW Bavaria C Professional RDS , piękne radio, dwuczęściowy zestaw ze zmieniarką wzmacniaczem i pełnym zestawem BMW Sound System na 8 głośnikach. Komponentów do tego radia jest pół bagażnika, dlatego polecałbym ten nowszy model Beckera, żeby grało nic dodatkowo nie potrzebuje, dokupić zmieniarkę i kabel można bez problemu, i masz oryginalne radio ze zmieniarką BMW pasujące jeszcze wizualnie do E30.
lukbarto

Post numer:#5  Postprzez lukbarto » 24 sie 2014, o 16:09

Wejdź sobie na tą stronę tam masz opisane radia montowane rocznikowo w BMW i jesz do każdego modelu krótki opis.
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... atalog.htm
lukbarto

Post numer:#6  Postprzez O.G. » 25 sie 2014, o 08:34

Dziękuję!
O.G.

Post numer:#7  Postprzez O.G. » 30 sie 2014, o 23:17

No więc mam możliwość zakupić BMW Bavaria C Professional RDS. Ale...
... sprzęt jest dwuczęściowy, co w zasadzie wymusza montaż drugiego elementu w kufrze i ciągnięcie kabli do tegoż kufra. Dodatkowo ten mi oferowany nie ma kabla łączącego te dwie części.

Jak jest z montażem - czy to rzeczywiście duże wyzwanie, nawet dla fachowca, kupa rozbierania samochodu i dłubaniny (jak twierdzi sam sprzedający, który kupił ten sprzęt i z tego względu zrezygnował z montażu)?
O.G.

Post numer:#8  Postprzez Skrzeku » 30 sie 2014, o 23:59

Ja mam Bavarie C Exclusive wraz z zestawem Sound system 8- głosnikowym, gra nawet nawet jak na moje ucho, ale zmieniarki raczej nie podłączysz do tego radia..
Skrzeku

Post numer:#9  Postprzez O.G. » 31 sie 2014, o 23:12

Że gra nieźle to nie wątpię. W pierwszej połowie lat 90-tych do BMW nie było nic lepszego. Szczególnie przyjemnie musi być z Sound Systemem. Moje standardowych rozmiarów głośniki (130-tki) z przodu i z tyłu, co bym w te miejsca nie wsadził, nie wykorzystałyby możliwości tego radioodtwarzacza. Ale nie o tym była mowa.

Interesują mnie kwestie kablowo-montażowe i związane z tym nakłady pracy.
O.G.

Post numer:#10  Postprzez Skrzeku » 1 wrz 2014, o 22:28

Może Ci to coś podpowie, zakładałem system hi-fi do E36 coupe. Było normalnie 6 głośników, doszły 4 i wzmacniacz w bagażniku a co się z tym wiąze około 30 kabli od radia/głośników do wzmacniacza. W E30 może być podobnie. Jeżeli masz schematy to powinno sprawnie pójść i w jeden dzień od rana do nocy powinieneś dać rade :)
Skrzeku

Post numer:#11  Postprzez lukbarto » 10 wrz 2014, o 14:52

Z samym montażem zestawu BMW Bavaria C Professional RDS nie ma dużo roboty, położyć okablowanie to żaden problem, mi zajęło to 1 dzień przed domem i już wszystko grało. Jakbyś zakładał to opiszę ci jak to najlepiej i najszybciej zrobić. Jeśli masz do kupienia zestaw to zależy w jakich pieniądzach. Podstawa żeby być pewnym że to działa, i wyświetlacz jest cały. Panel sterujący ma tendencje do zanikających pikseli na wyświetlaczu, jest to do zrobienia ale koszt naprawy ok 500zł. Z samą wiązką podłączeniową jest trochę zabawy. Na stronie którą ci podałem są schematy. Trzeba by było przerobić zwykły kabel ze zmieniarki BMW( można kupić za 50-100zł ) no i kable do głośników nie wychodzą z radia jak w zwykłym radiu tylko wychodzą ze wzmacniacza który powinien być zamontowany w bagażniku ( chyba że byś zamontował drugą część gdzieś z przodu np: schowek ) inaczej musiałbyś przednią część podłączyć kablem z drugą w bagażniku i z bagażnika ciągnąć kable na przednie głośniki to samo z anteną no i zasilaniem. Sam sprzęt jest na pewno tego wart, super gra i łatwo można go rozbudować o zmieniarkę i wzmacniacz.
lukbarto

Post numer:#12  Postprzez ajvan » 3 lis 2014, o 19:41

podepnę się pod temat: znalazłem w garażu Bavarię C Exclusiv i chciałbym go sprawdzić czy działa i tu moje pytanie: jak go podłaczyć, czy trzeba kod i ile to jest warte ?

-- 10 lis 2014, o 17:43 --

szkoda, że nikt mi nie pomógł, ale poradziłem sobie, radio rozkodowane i odpalone ;)
ajvan
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Car Audio & GPS