[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Podłączenie tweeterów

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Podłączenie tweeterów

Post numer:#1  Postprzez fletcher » 3 wrz 2008, o 12:13

Poprzedni właściciel miał tweetery w słupkach, w których obecnie zostały mi dziury, w związku z czym właśnie w tym miejscu i z wykorzystaniem istniejącej instalacji chce zamontować swoje.
Od tweeterów odchodzą dwa druty (srebrny i złoty), natomiast od głośnika poprowadzony jest pojedynczy przewód. Jak to połączyć?
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez kresek » 3 wrz 2008, o 12:46

wutlumavz dokladnie o co ci chodzi? tweetwer jest glosnikiem z dwoma przewodami a od glosnika idzie jeden? nic nie rozumie z twojego opisu
kresek

Post numer:#3  Postprzez fletcher » 3 wrz 2008, o 13:13

Dokładnie jak napisałeś. Od tweetera idą dwa przewody (praktycznie druty w izolacji). Głośnik (przedni /boczny/) jest podłączony do radia za pomocą jednego przewodu (jedna żyła), w odległości ok. 5cm od głośnika, do przewodu przyłączony jest przewód (też jedno żyłowy, taki sam jak od tego głośnika przedniego) i właśnie on poprowadzony jest do słupków.
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez Paul » 3 wrz 2008, o 13:18

hmmm czyli ktoś sobie sam zrobił rozejście z podłączenia zwykłego głośnika na tweeter, które z powodu jednej żyły nie ma prawa działać. bez sensu ale cóż.

Musiałbyś poprowadzić drugi kabel od głośnika ale to nie będzie dobrze grało bo na głośnik idzie całe pasmo tonów a tweeter gra tylko wysoko więc musiałbyś mieć zwrotnicę gdzieś po drodze wepchniętą.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez kresek » 3 wrz 2008, o 13:49

a najlepiej kup zwrotnice dwudrozna i przez nia podlacz oba glosniki przedni/boczny i tweeter
kresek

Post numer:#6  Postprzez fletcher » 3 wrz 2008, o 14:09

No ale skoro poprzednik miał tam te syki zainstalowane, to chyba jednak jakoś działały. Co więcej jest też zrobione podłączenie do tuby, to chyba niezgorszy sprzęt musiał mieć, czyli przynajmniej m/w musiał wiedzieć co robi :)
Co do tej zwrotnicy, czy to coś takiego: http://allegro.pl/item423496540_zwrotni ... opran.html

Przy okazji oryginalne głośniki przednie są 1. czy 2. drożne, 10 czy 13cm?

Jeśli chodzi o całość instalacji, to chodzi mi tylko o to, żeby to grało... melomanem nie jestem.
Głośniki tylne mam 16x9, 4. drożne Pioneera, z przodu jak pisałem chyba oryginalne w 1. montażu, a te syki, to głównie chce podłączyć, żeby zamaskować dziury w słupkach :lol: No dobra, jest jeszcze kwestia, żeby nie buczało to jak Unitra w sąsiedztwie telefonu komórkowego. Radyjko to Pioneer DEH2000MP. Także czy będzie ok jeśli podłącze je bezpośrednio do głośników (*) lub przez jakąś najtańszą zwrotnicę i najważniejsze... jeśli nie pomyliłem się i rzeczywiście jest jeden przewód (sprawdzę to jeszcze jak wrócę z pracy) to jak to podłączyć?

* - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/136 ... 0d442.html
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Paul » 3 wrz 2008, o 14:34

fletcher napisał(a):Co do tej zwrotnicy, czy to coś takiego: http://allegro.pl/item423...s_i_sopran.html

Zgadza się ale ten egzemplarz wygląda coś za tanio jak dla mnie :) Ale ja mam takie podejście, że lepiej najniższy model ale Alpine, albo Hertz, niż jakiś droższy "Turbo mega bass power 5000W"

fletcher napisał(a):Przy okazji oryginalne głośniki przednie są 1. czy 2. drożne, 10 czy 13cm?
o ile wiem seria jest jednodrożna. 130mm

Jak to podłączyć zależy od zwrotnicy, ta którą dałeś sie nie nada bo ma wyjście na tweeter i bass, a Ty masz głośniki seryjne - czyli średniotonowe i tweeter - w efekcie tweeter będzie ok a średnie tony dostaną basu i zaczną trzeszczeć.

Albo znajdziesz zwrotnicę na średnio/wysoko, albo zmienisz przednie głośniki na basowe,
Albo znajdziesz zwrotnicę tylko na wysokie tony.

Podłączanie zależy od zwrotnicy, jak masz tylko na wysokie to montujesz zaraz przez tweeterami, a jeżeli na wysokie/średnie (lub wysokie/niskie) to montujesz ją na rozgałęzieniu i jak widzisz na obrazkach input -wejście sygnału i output tweeter (wysokie) i output low/bass (niskie)

tak jak masz tutaj
http://allegro.pl/item423773259_zwrotni ... html#photo
(nie sugeruj się tą sztuką - brałem pierwszą lepszą z wyszukiwarki, konkretnego modelu nie doradzam bo nie korzystałem.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#8  Postprzez bboypumba » 3 wrz 2008, o 16:49

Jeśli chcesz same tweetery odpalić to wystarczy kondensator 3,3 uf i całe pasmo niższe będzie odcięte.
bboypumba

Post numer:#9  Postprzez fletcher » 3 wrz 2008, o 18:21

a żeby odciąć tony niskie i średnie, to jaki kondensator?
czy wstawienie 2. kondensatorów 2,2 uF dałoby zamierzony efekt?
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez bboypumba » 3 wrz 2008, o 18:42

fletcher, żeby odciąć tony niskie i średnie to dajesz kondensator na plusie, najlepiej załatw sobie jeden. Oczywiście możesz spróbować dać jeden 2,2 i może będzie się Tobie takie odcięcie podobało a jeśli nie to kombinuj (najlepiej 3,3 uF). A jeśli chcesz mieć odcięte tony wysokie to cewka (ale z tym jest większy kłopot, musisz znać parametry głośnika)

Pozdrawiam
bboypumba

Post numer:#11  Postprzez Robcio_ » 3 wrz 2008, o 18:42

tak jak napisal bboypumba 3,3uF odcina cale niskie czyli zostaje Ci tylko wysokie do tweeerow nie potrafisz czytac ze zrozumieniem :D
Robcio_
Magister

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Kolejne BMW: 535d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57TUD30

Post numer:#12  Postprzez fletcher » 3 wrz 2008, o 19:15

Racja. I tu mnie macie :) Przeczytałem "niskie" zamiast jak jest napisane "niższe" i stąd moje poprzednie pytanie. Ciężki dzień, a co za tym idzie i ciężkie myślenie.
Wszak jeszcze dopytam dokładniej, ponieważ niestety w kwestii elektroniki jestem kompletnym ignorantem :(
Ten kondensator wpina się szeregowo, czy równolegle? Do minusa nie podpinam?
Z tymi dwoma kondensatorami 2,2uF to wyczytałem w instrukcji i odnosiło się to do podpięcia tweeterów w układzie o mocy do 120W na kanał. Schematycznie tweeter=t, kondensator=k: t++k-+k--t a na układ o mocy do 80W na kanał: t++k--t przy czym kondensator 4,7uF
Stąd moje pytanie, czy to o czym Ty pisałeś dotyczy tej samej problematyki, która została przedstawiona w instrukcji? Jeśli tak, to nadal radzisz wpiąć ten 3,3uF?
Sorki że tak męczę. Dzięki i pozdrawiam
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez bboypumba » 3 wrz 2008, o 20:06

Powiem Ci tak to co zostało przedstawione w instrukcji to się zgadza ale tu chodzi o mały trik. Jeśli podłączysz po dwa kondensatory to będziesz miał większe obciążenie, czyli tweeter wytrzyma te rzekome 120 W ( bo w takim połączeni kondensatory będą pracowały jako rezystor, ale również będą swoją role spełniały ). A wiec tak proponuje Ci (jeśli to są tweetery jakieś no name ) nie czytać instrukcji co i jak tylko podłączyć kondensator tak jak Ci pokaże na rysunku i będziesz wszystko wiedział :).

Obrazek

Tylko jeszcze jedna rzecz, nie kupuj kondensatorów elektrolitycznych tylko MKT(one nie mają biegunów, koszt ok 3 zł).

Pozdrawiam
bboypumba

Post numer:#14  Postprzez fletcher » 3 wrz 2008, o 20:22

Dzięki wielkie, teraz już wszystko jasno rozumiem :mrgreen:
Pozdrawiam
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Car Audio & GPS