[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z zestawem Hertza.

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#31  Postprzez ogre17 » 13 cze 2009, o 11:02

valdi80 napisał(a):
ogre17 napisał(a):a pamiętajcie stare radia topowe graja tak samo jak obecne, no może bez mp3 i DVD, ale mi to wisi...

Nie przesadzaj, stare grają dużo lepiej ;) Kiedyś nie szło kupić markowego cd za 200 pln, stare decki alpine, czy clariona wymiatają do dziś w democarach

Masz rację :D sam jestem zwolennikiem starego sprzętu, mój cały razem z głośnikami ma ponad 6-7 lat, a hula jak dziki, bo nigdy niczego nie wystrzeliłem (no może raz wzmak się przegrzał, ale odratowany...). Sam chciałbym mieć jakiegoś kilkuletniego Becker'a z tym negatywem, zawsze sprzęt załatwiałem z zaprzyjaźnionym komisem, ale się zwinęli 2 lata temu i wszystkie firmy blisko mnie cwaniakują z cenami. :duh:
Osobiście nie lubię Pionieerów, ale to tylko moja osobista opinia :P Mam Clariona DRX8575Rz
Wolę Clariony, Kennwoody i Becker'y.
ogre17
Student

Moje BMW: 340i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 328is
Silnik: M52TUB28

Post numer:#32  Postprzez Paul » 13 cze 2009, o 15:22

czyli mówicie że lepiej szukać jakiegoś używanego high endu na allegro niż zbierać na noego Clariona za ok 400zł, ja bym sobie chętnie Nakamici sprawił, tylko szczerze mówiąc nie wiem czy jest sens zbierać się na takie cudo, bo i wtedy Hertze okażą się za biedne do radia :)

No to będę musiał jakoś monitorować aukcje z Oldschoolami

Czyli Clarion, Becker, Alpine?

Jeszcze najlepiej jakby pasowało kolorem do deski i podświetleniem, czyli czarne z czerwonym światłem.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#33  Postprzez Wojtek-E30 » 13 cze 2009, o 15:50

Nakamichi na razie za dobrą kasę, w niedzielę się kończy aukcja. Świetne radio mające większość obecnie dostępnych pod sobą. Nawet na gównianych głośnikach słychać różnicę w odbiorze.
http://www.allegro.pl/item650537807_nak ... cd_45.html

a tu jakby ktoś chciał chyba najlepsze radio jakie zostało wyprodukowane do tej pory - DENON DCT-Z1 , raczej rzadkość na Allegro.
http://www.allegro.pl/item659387043_den ... ntosh.html
Wojtek-E30

Post numer:#34  Postprzez pawels5 » 13 cze 2009, o 16:08

Wojtek-E30 napisał(a):Świetne radio mające większość obecnie dostępnych pod sobą

Zgadzam sie, tylko, że te starsze Nakamichi (a może i nowsze) modele nie czytają podobno płyt nagrywanych, tylko tłoki. Poza tym panowie o czym my mówimy? Denon, Nakamichi, do tego trzeba dobrej klasy resztę gratów, a nie payle srajle, 13 cm Hertze. Do tego wziąłbym clariona dxz389 przynajmniej czyta wszystko, nowe, gwarancja i bezproblemowe radio lub alpine, ale tylko CDA-.... i znalazł wzmaka np. alpine z serii 35.. , wsadziłbym do schowka (bo małe) albo pod siedzenie (bez ciągnięcia instalacji do tyłu), zrobił panele do drzwi 16ki i hula. Chociaż trochę rozbrykałem się, bo autor raczej chce przy tych 13ach pozostać.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#35  Postprzez valdi80 » 13 cze 2009, o 18:47

pawels5 napisał(a):
Wojtek-E30 napisał(a):Świetne radio mające większość obecnie dostępnych pod sobą

Zgadzam sie, tylko, że te starsze Nakamichi (a może i nowsze) modele nie czytają podobno płyt nagrywanych, tylko tłoki. Poza tym panowie o czym my mówimy? Denon, Nakamichi, do tego trzeba dobrej klasy resztę gratów, a nie payle srajle, 13 cm Hertze. Do tego wziąłbym clariona dxz389 przynajmniej czyta wszystko, nowe, gwarancja i bezproblemowe radio lub alpine, ale tylko CDA-.... i znalazł wzmaka np. alpine z serii 35.. , wsadziłbym do schowka (bo małe) albo pod siedzenie (bez ciągnięcia instalacji do tyłu), zrobił panele do drzwi 16ki i hula. Chociaż trochę rozbrykałem się, bo autor raczej chce przy tych 13ach pozostać.

Masz kolego sporo racji. W audio jest jak z łańcuchem od krowy- będzie tak dobre, jak najsłabsze ogniwo. Nakamichi w poprzednich wersjach były niestety awaryjne, u nas nie ma komu tego naprawić... Każdy sam powinien sobie odp. na pytanie, jakie audio włożyć. Ja mogłem do e30 pchać JVC z DVD i ekranem (nowe, okazyjna cena hurtowa), ale pasuje do kwadrata jak wół do karety... Największą wadą używek będzie brak gwarancji.
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#36  Postprzez Waski » 13 cze 2009, o 19:19

a ja mam dylemat bo mam w robocie w aucie takie radyjko
http://allegro.pl/item652145442_alpine_ ... _79xx.html
wygląda identycznie tylko ze kaseciak
może ktoś coś wie o tym modelu
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#37  Postprzez ogre17 » 13 cze 2009, o 20:17

Tą gwarancją bym się nie przejmował, zawsze jeździłem na używkach i jedyne co mi padało do wycierające się taśmy od opadających paneli, 2 razy... Przez 10 lata jeżdżenia, aha i raz laser w Pionnier'ze wysiadł. A nawet jeżeli u rzetelnego elektronika płaci się grosze za takie naprawy, chyba że traficie na "cwaną gapę". :mrgreen:

Panowie kupujcie wszystko co markowe jeżeli chodzi o radia i głośniki (tylko nowe), jeżeli chodzi o wzmaki to nie trzeba tak restrykcyjnie patrzeć i oczywiście kable im grubsze tym lepiej (zarówno prądowe jak i głośnikowe), na pełne okablowanie swojej IS'ki dałem ok. 350 zeta (razem z 3 parami chinch'y).
Oszczędziłbym sobie wynalazków typu JVC, Panasonic, Sony, one tylko wyglądają i mają jak ja to nazywam "skaczące delfinki". Wiem bo kiedyś do mojego sprzętu podłączaliśmy różne wysokie modele i potwierdziło się. Sony i Panasonic niech się zajmą telewizorami, to im dobrze wychodzi. To tak jak aparat fotograficzny Sony nie przebije nigdy Olympusa czy Canona firm od tego.
ogre17
Student

Post numer:#38  Postprzez valdi80 » 13 cze 2009, o 20:28

Waski napisał(a):a ja mam dylemat bo mam w robocie w aucie takie radyjko

Podaj symbol. Mało znanym i kultowym radiem klasy Hi End jest np. Blaupunkt New York RDM 127 - http://allegro.pl/item630367774_blaupun ... m_127.html - da się czasem wyrwać za 200 pln. Wada- brak panela zdejmowanego... Zalety- do pojawienia się F1 status- ponoć najlepszy sprzęt :jawdrop:

[ Dodano: 13-06-2009, 20:31 ]
ogre17 napisał(a):Tą gwarancją bym się nie przejmował, zawsze jeździłem na używkach i jedyne co mi padało do wycierające się taśmy od opadających paneli, 2 razy... Przez 10 lata jeżdżenia, aha i raz laser w Pionnier'ze wysiadł. A nawet jeżeli u rzetelnego elektronika płaci się grosze za takie naprawy, chyba że traficie na "cwaną gapę". :mrgreen:

Panowie kupujcie wszystko co markowe jeżeli chodzi o radia i głośniki (tylko nowe), jeżeli chodzi o wzmaki to nie trzeba tak restrykcyjnie patrzeć i oczywiście kable im grubsze tym lepiej (zarówno prądowe jak i głośnikowe), na pełne okablowanie swojej IS'ki dałem ok. 350 zeta (razem z 3 parami chinch'y).
Oszczędziłbym sobie wynalazków typu JVC, Panasonic, Sony, one tylko wyglądają i mają jak ja to nazywam "skaczące delfinki". Wiem bo kiedyś do mojego sprzętu podłączaliśmy różne wysokie modele i potwierdziło się. Sony i Panasonic niech się zajmą telewizorami, to im dobrze wychodzi. To tak jak aparat fotograficzny Sony nie przebije nigdy Olympusa czy Canona firm od tego.

Nie uogólniaj. Słyszałeś o XES Sonego? A wiesz kogo przejęło Sony odnośnie aparatów? No chyba, że Konica Minolta to też syf...
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#39  Postprzez ogre17 » 14 cze 2009, o 11:19

[ Dodano: 13-06-2009, 20:31 ]
ogre17 napisał(a):Tą gwarancją bym się nie przejmował, zawsze jeździłem na używkach i jedyne co mi padało do wycierające się taśmy od opadających paneli, 2 razy... Przez 10 lata jeżdżenia, aha i raz laser w Pionnier'ze wysiadł. A nawet jeżeli u rzetelnego elektronika płaci się grosze za takie naprawy, chyba że traficie na "cwaną gapę". :mrgreen:

Nie uogólniaj. Słyszałeś o XES Sonego? A wiesz kogo przejęło Sony odnośnie aparatów? No chyba, że Konica Minolta to też syf...[/quote]

Pewnie możesz tutaj wymieniać dziesiątki najwyższych modeli różnych firm, a liczą się u fachowców tylko te z najdłuższymi tradycjami. Nie sztuka kupić radio za 15 tys zeta żeby grało ładnie, sztuka kupić radio za 2 tys które będzie grało tak samo. Z resztą nie chcę się z Tobą licytować, bo to powszechne zjawisko na takich forach... Co do Konica i Minolty to oczywiście firmy z tradycjami w fotografii i na pewno kupiłbym je przed Sony i nie ważne kto kogo przejął.
A jeżeli firma Loewe robi najnowsze matryce do telewizorów LCD i sprzedaje je na licencji firmie Sharp i Panasonic i średni model Loewe kosztuje 7 tys zeta, a podobny Sharp kosztuje 4 tys, to jeżeli stawiasz na jakość to kupujesz Loewe czy Sharpa, bo ja kupuję Loewe mając pewność że technologia którą sprzedają innym firmom już nie jest u nich stosowana co podpowiada logika.
Także wniosek pozostaje jeden mając 5 stów do wydania nikt po lekkim zagłębieniu się w temat nie kupi najnowszego radia JVC, tylko kilkuletni model firmy z tradycjami caraudio.

Oczywiście nie zrozumcie mnie źle, nikomu nie narzucam swoich wniosków lecz przez 10 lat użytkowania swoich samochodów od pierwszego miałem dobre sprzęty nie przekraczając ogólnej kwoty 3-4 tys na każde auto, tak więc moje spostrzeżenia mogą się przydać kolegom którzy mogą być np. o te parę tysięcy z tyłu.
ogre17
Student

Post numer:#40  Postprzez valdi80 » 14 cze 2009, o 15:57

Problem jest w tym, że nie miałeś pewnie do czynienia z lustrzanką Sony. Bo nie. EISA też się myli- ty wiesz lepiej. Rozbroiłeś mnie tekstem z matrycami LCD. Loewe ma matryce Sharpa. Z mojej strony EOT.

[ Dodano: 14-06-2009, 15:58 ]
ogre17 napisał(a):Pewnie możesz tutaj wymieniać dziesiątki najwyższych modeli różnych firm, a liczą się u fachowców tylko te z najdłuższymi tradycjami. Nie sztuka kupić radio za 15 tys zeta żeby grało ładnie, sztuka kupić radio za 2 tys które będzie grało tak samo. Z resztą nie chcę się z Tobą licytować, bo to powszechne zjawisko na takich forach... Co do Konica i Minolty to oczywiście firmy z tradycjami w fotografii i na pewno kupiłbym je przed Sony i nie ważne kto kogo przejął.
A jeżeli firma Loewe robi najnowsze matryce do telewizorów LCD i sprzedaje je na licencji firmie Sharp i Panasonic i średni model Loewe kosztuje 7 tys zeta, a podobny Sharp kosztuje 4 tys, to jeżeli stawiasz na jakość to kupujesz Loewe czy Sharpa, bo ja kupuję Loewe mając pewność że technologia którą sprzedają innym firmom już nie jest u nich stosowana co podpowiada logika.
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#41  Postprzez ogre17 » 14 cze 2009, o 19:41

Ok. jak już wiadomo z czym miałem do czynienia, a z czym nie to fajnie, nie będę musiał się rozpisywać... ech...
Co do EISA to za bardzo bym się nie sugerował ich nagrodami, dzisiaj wiadomo jak biznes wygląda... wiem, bo akurat mam trochę kontaktów z osobami w tzw. wielonarodowym biznesie wliczając większe korporacje.

Dlatego nauczyłem się ufać sprawdzonym markom, a nie rankingom w internecie.
Nawet niemiecki ADAC w testach opon potrafi dać 2 odległe od siebie oceny w 2 kolejno następujących po sobie latach temu samemu typowi opony... i z czego to wynika bystrzaku..?
ogre17
Student

Post numer:#42  Postprzez Waski » 17 cze 2009, o 15:14

valdi80 napisał(a):
Waski napisał(a):a ja mam dylemat bo mam w robocie w aucie takie radyjko

Podaj symbol. Mało znanym i kultowym radiem klasy Hi End jest np. Blaupunkt New York RDM 127 - http://allegro.pl/item630367774_blaupun ... m_127.html - da się czasem wyrwać za 200 pln. Wada- brak panela zdejmowanego... Zalety- do pojawienia się F1 status- ponoć najlepszy sprzęt :jawdrop:

alpine 7929m/quote]
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 325i

Poprzednia strona

Powrót do Car Audio & GPS