[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

cb podlaczenie

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

cb podlaczenie

Post numer:#1  Postprzez montecarllo » 5 gru 2007, o 11:46

gdzie najlepiej podlaczyc cb?? czy jak podlacze cb pod plus i minus od zegarka to czy bedzie dobrze odbierac??
montecarllo

Post numer:#2  Postprzez yoshi » 5 gru 2007, o 12:06

+12V ze stacyjki masa z karoserii, nie pod żaden zegarek :!:
yoshi

Post numer:#3  Postprzez montecarllo » 5 gru 2007, o 12:14

wlasnie patrzylem w aucie i mam pytanie czy moge cb podlaczyc pod te wyjscia co sa w schwoku pod ta latarke?? zabardzo nei chce mi sie kombinowac ze stacyjka co o tym sadzicie??
montecarllo

Post numer:#4  Postprzez yoshi » 5 gru 2007, o 12:26

montecarllo, przeczytaj jaki prąd jest potrzebny do zasilania CB :!: a potem zobacz jaką grubość ma przewód do latarki w schowku :)
po za tym latarka w schowku jest podłączona pod aku czyli jak zostawisz CB na noc włączone to rano możesz nie odpalić auta :P
yoshi

Post numer:#5  Postprzez montecarllo » 5 gru 2007, o 12:37

yoshi w takim razie powiedz mi jaki jest potzeebny prad do cb?? ja dopiero przymierzam sie do kupna wiec nie jestem jescze za bardzo zorjentowany i dlatego sie pytam.
montecarllo

Post numer:#6  Postprzez yoshi » 5 gru 2007, o 12:46

montecarllo, przeczytaj w instrukcji, bądź na obudowie, ale CB pobiera ok 5A czyli sporo :!: (radio samochodowe ok. 2A) więc raczej kabelek do latarki będzie a cienki
yoshi

Post numer:#7  Postprzez montecarllo » 5 gru 2007, o 12:48

czyli z kad najlepiej poprowadzic prad oprocz stacyjki no a z akumulatora bezposrednio to raczej troszke za daleko.
montecarllo

Post numer:#8  Postprzez yoshi » 5 gru 2007, o 12:50

montecarllo, jak już to "skąd"
z aku to bez sensu, bo będzie ci rozładowywać aku :/

ciągnij od stacyjki to CB będzie działać tylko po kluczyku :)
yoshi

Post numer:#9  Postprzez montecarllo » 5 gru 2007, o 12:53

nie no rozladowywac bedzie ale tylko wtedy jak zostawie wlaczone cb. a ze stacyjki to chyba trsozke za duzo kombinowania z ciagnieciem i chowaniem kabla. nie uwazasz??
montecarllo

Post numer:#10  Postprzez yoshi » 5 gru 2007, o 12:58

z twoich wypowiedzi wnioskuję, że jesteś bardzo leniwy, całość zajmie ci 30min z otwarciem i wypiciem przy tym piwa

albo coś się robi dobrze albo w ogóle :!:

jak już tak bardzo chcesz to zrobić z aku to załóż bezpiecznik o nominał większy na przewodnie niż jest w CB
yoshi

Post numer:#11  Postprzez montecarllo » 5 gru 2007, o 13:14

no dobra to moze opiszesz mi jak pociagnac kabel ze stacyjki skoro uwazasz ze z kostki od latarki sie nie da
montecarllo

Post numer:#12  Postprzez yoshi » 5 gru 2007, o 13:22

zdejmujesz kierownicę, osłonę kolumny kierownicy i masz stacyjkę i przewody, fioletowy albo zielony (trzeba sprawdzić miernikiem) to plus po stacyjce, bierzesz lutownicę 40W i lutujesz tam przewód od CB i ciągniesz do go tunelu środkowego okolice mieszka zmiany biegów, tam też jest fajne miejsce na masę (pusty gwint) a CB montujesz np. do tunelu środkowego w nogach pasażera, lutownica 40W kosztuje 20zł jakaś najprostsza pod 220V, pamiętaj aby odłączyć klemy z aku przed robotą :!:
yoshi

Post numer:#13  Postprzez montecarllo » 5 gru 2007, o 13:24

no dobra tylko gdzie ja ten kabel schowam aby nie byl widoczny i co rozumiesz przez sformulowanie w tunelu srodkowym w nogach pasazera

[ Dodano: 05-12-2007, 12:25 ]
a wlasnie skoro jest bezpeicznik zalozony na kablu to w sumie gdybym pociagnal prad z tej kostki od latarki to nic si enie powinno stac prawda?? najwyzej bezpiecznik sie spali dobrze mysle??
montecarllo

Post numer:#14  Postprzez yoshi » 5 gru 2007, o 13:29

o rany trochę inwencji :P

chowasz go w obudowie kolumny kierownicy potem przez tunel środkowy. wejdź do auta jak sobie tego nie potrafisz wyobrazić

tunel środkowy składa się z dwóch elementów 1. ten gdzie jest mieszek ręcznego i popielniczka tylna, 2. ten gdzie jest mieszek skrzyni i popielniczka przednia i on zachodzi na nogi kierowcy i pasażera pod deską, mocowany jest na 2 śrubkach i 2 spinkach
1. pod mieszkiem zmiany biegów, 2. nad popielniczką pod ramką środkową po prawej stronie klucz płaski/rurkowy 8, a spinki są w nogach pasażera i kierowcy czarne przekręcasz płaskim dużym śrubokrętem o 90st

a jak rozebrać kierownicę i osłonę szukaj na forum bo już o tym było

[ Dodano: 05-12-2007, 12:31 ]
montecarllo napisał(a):najwyzej bezpiecznik sie spali dobrze mysle??

jak bezpiecznik będzie za mały to się będzie przepalać, jak za duży to się może przewód stopić :!: latarka pobiera 500mA a CB 5000mA, widać różnicę :?:
yoshi

Post numer:#15  Postprzez montecarllo » 5 gru 2007, o 19:06

a mozna podlaczyc pod kabelek od gniazda zapalniczki??
montecarllo

Następna strona

Powrót do Car Audio & GPS