Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
przester to podanie na wzmacniacz sygnału o większym poziomie niż jest on w stanie przetworzyć bez zniekształceń. Nie chodzi tu tylko o baz, bo przesterować można również środek. Przester nie bierze się sam z siebie, za każdy przester odpowiada użytkownik, nieumiejętnie obsługując sie gałką volume. A później przychodzi taki użytkownik do człowieka, który zajmuje się naprawą głośników i mówi: "Proszę pana, głośnik sie zepsuł", nie się zepsuł, tylko żeś zepsuł!wojtaq napisał(a):przesterów które są wynikiem zbyt duzej sztucznej dawki basu
Takie radio będzie grało a nie Grało
I tu właśnie, zaczyna się zadanie zwrotnicy. Zwrotnica jest tym elementem toru audio, który odpowiada za to, jaka część sygnału zostanie przekazana na konkretny głośnik! Konstruując zespół głośnikowy bez zwrotnicy narażamy głośniki, w szczególności wysokotonowe na rychłą śmierć!
i. Lub jak chcesz cos lepszego to jescze pod odseparowany na przod wzmacniasz mozna dac. Jakia masz radio?
!!!
X_E_O_N napisał(a):16cm moga byc w boczkach tam gdzie oryginal ale trzeba dorobic pierscienie wygluszyc uszczelnic i dorobic boczek ten plastikowy lub przerobic
pawels5 napisał(a):Wciąż nie wiemy ile kasy chcesz przeznaczyć na to, ale i tak kupuj stare markowe rzeczy niż nowe.X_E_O_N napisał(a):16cm moga byc w boczkach tam gdzie oryginal ale trzeba dorobic pierscienie wygluszyc uszczelnic i dorobic boczek ten plastikowy lub przerobic
Moim daniem szkoda roboty, czasu i pieniędzy. Tam jest za mała komora, ledwo pięść się mieści, a taki głośnik potrzebuje miejsca, żeby był jakiś bas. Można dorobić jakiś panel powiększający objętość, ale to wciąż za mało i będzie przeszkadzać nogom. Nie wiem dlaczego boicie się dorobić panel na boczki. Jak nie chcecie niszczyć swoich ładnych boczków, to kupicie za parę groszy drugi komplet bez problemu i rżniecie. Zdejmij boczek przymierz gdzie by pasował, zaznacz osie głośnika na brzegach, załóż boczek, odmierz centr głośnika, wyrzynarka i jazda. Dorobisz panel z mdfu, labo kupisz, obtapicerujesz albo dasz do tapicera, żeby zrobił pod kolor boczka. Trzeba wymierzyć/wycelować panelem, żeby brzegi trafiły na blachę drzwi i przykręcić mocno śrubami długimi. Najlepiej śruby kupić miedziane, mosiężne albo z nierdzewki, żeby można było bez problemu po jakimś czasie odkręcić. Jeżeli brakuje blachy do przykręcenia, to dać jakąś podpórkę z profilu aluminiowego, przykręcić lub przynitować do blachy. Jak będzie mocno przykręcony, to w 3 miejscach wystarczy. Panel taki przykręcić razem z boczkiem do blachy. W Środku nad głośnikiem można, a nawet trzeba zrobić taki daszek okapowy, żeby woda nie leciała z szyb na głośnik, bo trochę będzie głośnik schowany w drzwiach. Ja wyciąłem to z butelki 5L, ten zwężający kołnierz okrągły. Dodatkowo można z blachy ocynkowanej wygiąć w kształcie U z odgiętym zewnętrznym brzegiem taką rynienkę, którą wciska się na dół/brzeg szyby. Wtedy doda nie kapie na głośnik. Tylko że to jest robota na wiosnę albo na ciepły garaż.
Co zrobić, żeby było sensownie... Nie wiem, ja bym szukał ori sound systemu na tył, ale pewnie to równie proste co znalezienie trójkątów w przednie drzwi z tej samej serii. Niestety tam siedzą chyba również 13 głośniki, więc szału nie będzie. Z kolei kwestia suba w e30... bez cięcia chyba nie bardzo. Ściana z blachy skutecznie będzie bronić dostępu do przedziału pasażerskiego co spowoduje że trzeba będzie podkręcać gałkę Volume. Jaki będzie efekt? W środku średnio, na zewnątrz, podejrzewam że klapa i inne różne ciekawe elementy będą dawały o sobie znać.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość