ale ile dusz tyle opinii:)jutro postaram się skręcić filmik( nie obiecuje 15miesięczny synek w domu i mało czasu)

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!

Robcio_ napisał(a):Po pierwsze określ się jakie chcesz głośniki, policz lub poszukaj już gotowych projektów jaka ma być obudowa, zamknięta, BR, jakiej pojemności, wtedy zobaczysz ile będziesz musiał miejsca zagospodarować pod głośniki. Pamiętaj że to skrzynie dobiera się pod głośnik a nie odwrotnie.
Przykładowo, magnat 12' powerbull (czy jakoś tak), potrzebuję skrzyni okolo 51 litrów, dwa takie głośniki to ponad 100 litrów. Weź to pod uwagę
To tylko 1.2 kW a zamiata wiele innych tanich konstrukcji...
i większości ludzi którym te rozwiązanie zaproponowałem i nie tylko w BMW ale głownie w auta z zamkniętym bagażnikiem się sprawdziło nawet miałem kolesia z espero deeewooo
który chciał żeby ładnie wykończyć i podświetlić głośnik ze jak się położy podłokietnik z tylnej kanapy tak dla szpanu, ale oczywiście wtedy skrzynia była zamknięta 20L głośniczek 10 cali ale dwu cewkowy i powiem że nawet ładnie bas się rozchodził po kabinie samochodu i filtrze dolnoprzepustowym 80 hercowym.
To tylko 1.2 kW a zamiata wiele innych tanich konstrukcji...[/quote]
Wojto napisał(a):Miodzio![]()
a żarówki nie padają z tyłu przy tej niskiej częstotliwości??
W żaden sposób nie moge tego basu zmieścić w e30. Ani na kanape z tyłu ani tym bardziej do bagażnika
Spore klocki, po 120 litrów każda, no ale głośniki 15 cali już...
Generuje wykres częstotliwościowy (oczywiście to tylko orientacyjny wykres) i dobiera długość tunelu do danego strojenia i głośnika. Trzeba jednak znać parametry Thiela-Smalla głośnika, ale każdy szanujący siebie i klientów producent, takowe dane zamieszcza.
jak budowałem skrzynie to miałem odpowiedni programik do wyliczania ale teraz to mało kto chce się bawić tylko kupują gotowce. A taki basik w autce to fajniutka rzecz:) kiedyś wpakowaliśmy w astrę kombi skrzynie wraz głośniczkiem estradowym 20cali napędzany z monobloka Magnata i daliśmy odcinkę przy 30 Hz efekcik to popękana tylnia szyba 
Wojto napisał(a):jak budowałem skrzynie to miałem odpowiedni programik
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość