[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jakie glosniki?

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#16  Postprzez balcer » 12 mar 2009, o 21:43

patryk327, tak jak piszę, najpierw wygłusz drzwi, do tego dystanse/panele i dopiero reszta modów. Jeśli nie stać Cię na poprawki/pomyłki to jedyne sensowne rozwiązanie ;)

Życzę powodzenia w robocie.

Jak chcesz możesz zajrzeć na www.strefacaraudio.pl . Forum może Ci wiele pomóc ;)

Pozdrawiam.
balcer

Post numer:#17  Postprzez ZAJAC » 23 mar 2009, o 14:42

balcer napisał(a):patryk327, jeśli nie chcesz nic przerabiać i zdecydowałbyś się dołożyć kilka zł to polecam:

HELIX Dark Blue 52.1
http://allegro.pl/item574497446_helix_d ... is_ss.html

Jeśli to za wiele to możesz szukać używek, a jeśli muszą być nówki to może wersja współosiowa.

Helix DB 5.1
http://allegro.pl/item574402969_helix_d ... ja_fv.html

Co do produktów marek JBL, Magnat, Blaupunkt, Boschmann, Alphard, Hertz to zdecydowanie odradzam niskie serie. Nie reprezentują sobą nic poza w miarę znanym i rzucającym się w oczy znaczkiem, naprawdę.

a jak one graja bez zadnych przeróbek wygluszeniowych ? czy tweetery sa na tyle plaskie ze wejda w trojkaciki te kolo lusterek wstecznych?
ZAJAC

Post numer:#18  Postprzez balcer » 23 mar 2009, o 15:10

Tweetery nie należą do najmniejszych, ale przerobić trójkąty żywicą to żaden problem ;)

W niewygłuszonych drzwiach żadne przetworniki dobrze nie zagrają, a wygłuszenie to naprawdę dziecinna praca, z przerobieniem boczku włącznie, więc radzę się nie bać, bo efekt jest naprawdę warty zachodu ;)

Pozdr.
balcer

Post numer:#19  Postprzez ZAJAC » 23 mar 2009, o 16:56

balcer napisał(a):Tweetery nie należą do najmniejszych, ale przerobić trójkąty żywicą to żaden problem ;)

W niewygłuszonych drzwiach żadne przetworniki dobrze nie zagrają, a wygłuszenie to naprawdę dziecinna praca, z przerobieniem boczku włącznie, więc radzę się nie bać, bo efekt jest naprawdę warty zachodu ;)

Pozdr.

a to odpada, bo nie chce psuc serii, chce aby bylo elegancko, fabrycznie schowane ;d
ZAJAC

Post numer:#20  Postprzez balcer » 23 mar 2009, o 23:47

W takim razie możesz próbować w seryjne miejsca, tylko wygłusz chociaż dekarką, tweetery zawsze jakieś dopasujesz ;)
balcer

Post numer:#21  Postprzez Memphis » 24 mar 2009, o 01:15

patryk327 napisał(a):ok dzięki tez słyszałem ze lepsze są te helixy to kupie te za 199 a czy lepiej kupić głośniki na przód czy na tył ?

Po pierwsze od czego niby salepsze Helixy?? Od JBL'ów ?? Nie rozśmieszajcie mnie...
Po drugie głośniki z przodu dadzą ci efekt jak w wiekszosci przypadków, czyli słuchanie muzyki w domu, na koncercie jednak pamiętaj, ze zawsze słyszysz głośnik bliżej siebie. Ja dlatego mam założone z tyłu głośniki i jestem bardzo zadowolony, nic Ci nie brzdąka pod nogami, tylko słyszysz od tyłu dźwięk. Wszyscy, którzy jechali za 1 razem byli pozytywnie zdziwieni, że taki układ jest ok. Wszystko zależy od upodobań :)
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#22  Postprzez balcer » 24 mar 2009, o 08:17

Memphis napisał(a):Po pierwsze od czego niby salepsze Helixy?? Od JBL'ów Nie rozśmieszajcie mnie...

W przypadku tych JBL Helixy są bez porównania lepsze, wyraźna średnica, dosyć przyjemna góra, aczkolwiek trzeba pamiętać, że to bardzo budżetowy zestaw i nadaje się jedynie do zwykłej gry pod radiem, ewentualnie pod słabym piecem, ale przy tych JBL, jak przy wielu allegrowych hitach, typu MAgnat, Blaupunkt, niskie Hertze DB góruje bez porównania. W reszcie płacisz 80% ceny za znaczek, gdyby JBL faktycznie kosztowały tyle ile są warte, czyli ok 50zł to mogłyby być okazją ;)

Co do głośników tylnych ok, ale kolego z czasówkami... Tworzysz podwójne stereo nadające w tym samym czasie i wszystko się miesza. Podwójne stereo ma sens przy zastosowaniu korekcji czasowej kiedy prżód opóźniasz wzgędem tyłu i daje to wrażenie gry punktualnej, jednak moim zdaniem słuchanie zwykłej muzyki nagranej w stereo daje średni efekt na podwójnym systemie, a utworów nagranych dźwiękiem przestrzennym jest naprawdę jak na lekarstwo ;)

Memphis, skoro Tobie i Twoim znajomym odpowiada gra obecnego systemu to nie należy nie zmieniać tylko cieszyć się dźwiękiem ;)

Pozdr.
balcer

Post numer:#23  Postprzez Paul » 24 mar 2009, o 10:52

balcer, czyli Twoim zdaniem Helixy db ze zwrotnicami i tweeterami są lepsze niż analogiczny zestaw Hertza?

a swoją droga jaki jest najlepszy głośnik w mniej więcej tym przedziale cenowym?
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#24  Postprzez Memphis » 24 mar 2009, o 11:20

balcer napisał(a):
Memphis napisał(a):Po pierwsze od czego niby salepsze Helixy?? Od JBL'ów Nie rozśmieszajcie mnie...

W przypadku tych JBL Helixy są bez porównania lepsze, wyraźna średnica, dosyć przyjemna góra, aczkolwiek trzeba pamiętać, że to bardzo budżetowy zestaw i nadaje się jedynie do zwykłej gry pod radiem, ewentualnie pod słabym piecem, ale przy tych JBL, jak przy wielu allegrowych hitach, typu MAgnat, Blaupunkt, niskie Hertze DB góruje bez porównania. W reszcie płacisz 80% ceny za znaczek, gdyby JBL faktycznie kosztowały tyle ile są warte, czyli ok 50zł to mogłyby być okazją ;)

Co do głośników tylnych ok, ale kolego z czasówkami... Tworzysz podwójne stereo nadające w tym samym czasie i wszystko się miesza. Podwójne stereo ma sens przy zastosowaniu korekcji czasowej kiedy prżód opóźniasz wzgędem tyłu i daje to wrażenie gry punktualnej, jednak moim zdaniem słuchanie zwykłej muzyki nagranej w stereo daje średni efekt na podwójnym systemie, a utworów nagranych dźwiękiem przestrzennym jest naprawdę jak na lekarstwo ;)

Memphis, skoro Tobie i Twoim znajomym odpowiada gra obecnego systemu to nie należy nie zmieniać tylko cieszyć się dźwiękiem ;)

Pozdr.

Zgodzę się z tobą, że w porównaniu konkretnego modelu Helix'ów i JBL'i Helix będzie miał lepsze nieco brzmienie przez to, że Helixy są większe i 2-drożne. Taki zestaw jaki by nie był zawsze lepiej brzmi od głosników zespolonych o mniejszej do tego średnicy membrany średnio-niskotonowej. Co do sformułowania "podwójne stereo" 1 raz usłyszałem coś takiego oraz o opóźnieniu i jeśli masz jakiś przykład tego oco ci chodzi chętnie go zobaczę :) Co do porady skierowanej w moją stronę chyba nie zrozumiałeś mnie. Głośniki są z tyłu, dźwięk rozprzestrzenia się za twoimi plecami, z przodu nie mam głośników i na tym polega bajer. Jest większa nazwijmy to "scena" na rozprzestrzenienie dźwięku co daje zamierzony przeze mnie efekt by było czysto i klarownie, na tyle głośno w środku żeby można było posłuchać tylk omuzyki bez tego co się dzieje na zewnątrz, a jednocześnie przy minimalnym wygłuszeniu i usztywnieniu półki tylnej niewiele wydostaje się na zewnątrz przy zamkniętym aucie i nie masz efektu dresa jadącego po mieście ze smugą jakiejś kakafonii (nie przepadam za techno) otaczającą jego wehikuł :)
Memphis
Inżynier

Post numer:#25  Postprzez Wojtek-E30 » 25 mar 2009, o 14:21

Paul napisał(a):balcer, czyli Twoim zdaniem Helixy db ze zwrotnicami i tweeterami są lepsze niż analogiczny zestaw Hertza?

a swoją droga jaki jest najlepszy głośnik w mniej więcej tym przedziale cenowym?

Trudno określić jednoznaczenie że jakiś głośnik jest najlepszy, dle jednego będzie fajnie grał a dla drugiego już tak sobie.
Jest kilka firm których głośniki warto byłoby odsłuchać i wtedy można byłoby coś sobie wybrać - z takich w miarę budżetowych to właśnie Hellixy są ok., PowerBass też spoko.
Warte uwagi na pewno są Rainbow, Dls, Lightning Audio, Morel, Focal, Dego oczywiście z tańszych serii bo są też bardzo drogie głośniki tych firm.
Wojtek-E30

Post numer:#26  Postprzez Paul » 25 mar 2009, o 14:35

Nastawialem się na Hertza, i nie wiem czy przy nim nie zostanę bo zestawy które podałeś kosztują czej 2x tyle, a mam do tego nowego dobrego radia i i tak pewnie nie wykorzystam ich potencjału a radia zmieniać nie chcę bo pasuje do auta i ma odpiwiednie lata - ori to ori :)
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#27  Postprzez balcer » 25 mar 2009, o 15:41

Paul, Zdecydowanie najlepszym wyborem dla Ciebie będą wspomniane Hertze ;)

Memphis, co do głośników z tyłu to ok, grają, ale nie tworzysz sceny akustycznej, nie masz możliowści odsłuchu stereo. Ucho ludzkie jest tak skonstruowane, zeby zbierać dźwięki głównie z przodu i boku głowy, nie są ukierunkowane do tyłu i co by się nei działo tego nie zmienisz, dlatego nie uważam, że stosowanie głośników z tyłu jest sensowne. Po drugie, masz głośniki po prostu rzucone w półkę? Jakieś komory?
balcer

Post numer:#28  Postprzez Memphis » 25 mar 2009, o 18:20

[quote="balcer"]Paul, Ucho ludzkie jest tak skonstruowane, zeby zbierać dźwięki głównie z przodu i boku głowy, nie są ukierunkowane do tyłu i co by się nei działo tego nie zmienisz, dlatego nie uważam, że stosowanie głośników z tyłu jest sensowne./quote]

Wobec tego moje uszy mają nadprzyrodzone właściwości, a sens rozstawienei głośników w kinei domowym został przez ciebei obalony:)
http://1.bp.blogspot.com/_Eqifx4Ax0xM/S ... lation.jpg

Wedle twojej teorii głośniki left i right back nie mają prawa bytu, bo nie tworzą sceny..
poza tym nie odpowiedziałeś mi co to jest "podwójne stereo" oraz na czym polega twoim zdaniem "opóźnienie". Skoro twierdzisz, ze głośniki z tyłu nie dajaefektu stereo to odpowiedz wobec tego czemu firmy produkujace samochody, tunerzy audio, czy tacy ludzie jak ja umieszczają cokolwiek z tyłu:> Co do twojego pytania może najpierw przeczytaj post, a potem zadawaj pytania co do zamocowania głośników... Przy montowaniu 2 głośników 165 mm (dla twojej wiadomości http://www.allegro.pl/item586707217_jbl ... e_kpl.html o takich głośnikach mowa) wystarczy wzmocnienie konstrukcji półki tylnej i wygłuszenie jej w zupełności do normalnego odsłuchu (chyba, ze jesteś miłośnikiem tekno to wtedy 165mm to o wiele za mało...;) ).
Z zaciekawieniem czekam na twoją, zapewne pełną konkretó odpowiedź... :twisted:
Memphis
Inżynier

Post numer:#29  Postprzez Wojtek-E30 » 25 mar 2009, o 20:16

Paul, tu masz PowerBassy, które nie kosztują więcej niż Hertze a grają bardzo fajnie.
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1094

Jeśli natomiast chcesz dawać głośniki pod radio to Hellixy będą ok.
PB i Hertze spisują się dobrze raczej pod wzmakiem.
Wojtek-E30

Post numer:#30  Postprzez patryk327 » 4 kwi 2009, o 09:12

a czy muszę coś mieć jeszcze żeby założyć te helixy 52.1 w oryginalne miejsca z przodu ? czy te głośniki już wejdą normalnie ?
patryk327

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio & GPS