[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Antena CB, gdzie i jak?

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Antena CB, gdzie i jak?

Post numer:#1  Postprzez mleszko » 21 maja 2010, o 11:27

Do tej pory jeździłem na Hustlerze na rogu dachu(polecam), teraz zakupiłem TTI-009(156cm) i chciałem montować na klapę bagażnika(sedan, na środku krawędzi przy szybie) za pomocą uchwytu sf-40.

Fachman mi doradził, że magnesówka na dachu będzie zdecydowanie lepsza od tego uchwytu na klapie. Argumenty to:
- słabe połączenie klapy z masą samochodu (czy oby na pewno u nas?)
- przy opcji dachowej tworzy się klatka Faradaya ( ale czy mocując na klapie nie będzie tego samego efektu?)

Takie dyskusyjne jest to co lepsze. Rozważam dziurę montażową w dachu...

Jakieś sugestie?

Jeżdżę tylko w trasie, także wygoda używania magnesówki nie jest dla mnie argumentem.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez zabafilip » 21 maja 2010, o 12:24

Unidel 520 + Sirio 145 i jestem bardzo zadowolony. Co do montażu to miałem na środku klapy ale podczas otwierania po przewodzie do bagażnika wlatywało z ćwiara litra wody po ulewnym dniu. :evil:
Wczoraj zamontowałem z prawej strony, na krawędzi i na moje nie dość, że lepiej wygląda to musiałem od rana podregulować bo ściągało już syfy z dalszej odległości :cool2:
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez mleszko » 21 maja 2010, o 14:14

kabel przycinasz drzwiami?
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44

Post numer:#4  Postprzez valdi80 » 21 maja 2010, o 15:57

Jak chcesz mieć dobrze, to dziura na środku dachu. Lepiej mieć tą samą antenę na magnesie na dachu, niż na uchwycie na klapie. Najlepiej- dziura w dachu. Masa na klapie powinna być ok, nie spotkałem się z problemami, zresztą zawsze natena montażowa będzie lepiej zmasowana od magnesówki, chyba że postawisz ją na trampku, lub innym espace. Jak chcesz dobry uchwyt, montuj sps-inox, sf-40 to syf i wkrótce zeżre go rudy.
Wozu braucht man einen Stern, einen Blitz oder 4 Ringe...?! Zum Leben braucht man nur 2 Nieren
www.youngtimerhouse.pl
https://www.facebook.com/youngtimerhouse
valdi80
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Pawian » 27 maja 2010, o 15:17

Troszkę odbiegnę bo jeździłem z batem presidenta 156cm sprzężonym z midlandem i mi sciagało dobrze a nawet bardzo dobrze. Bez zakłóceń z kilku kilometrów ze spokojem sie dogadywałem, dogadywałem sie z luzmi na autobahnie jak bylem nawet kilkanaście km od niej. Do rzeczy. jeździlem Transitem Jumbo czyli autko troszke wyższe niż nasze e30 ale miałem różne patenty. Na środku dachu, było super, na tym dziwnym nadszybiu gdy antena była pod kątem było kiepsko, gdy jeszcze testowałem seryjną anteną do midlanda to można było ją obkręcać względem magnesu i np montowałem ją nad drzwiami kierowcy na bocznej scianie auta to była szczerze mówiąc kaszana. Nigdy nie testowałem na tym aucie anteny na stałe więc sie nie wypowiem. Niestety tranzol był wysoki, plus antena i kilka razy po jakiś wsiach mi ją zrywało z dachu mimo duuużego i mocnego magnesu.
Jeśli chodzi o e30 to w poprzednim coupe wywalałem na środek dachu i było super w jedną strone do łodzi, ale droga powrotna była testem i antena na bagażniku sciagała wyraźnie gorzej. w Touringu upodobałem sobie lewy tylni róg ze względu na możliwość puszczenia kabla przez bagażnik. Ostatnio miałem scorpio mk2 i z anteną na środku dachu znowu bajka, na bagażniku musiałem mocno się bawić radiem żeby sobie kolegów posłuchać. Nie wiem czy to poparcie jakiejś teorii ale dach wygrywa :)
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24

Powrót do Car Audio & GPS