[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z oryginalnymi głośnikami

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Problem z oryginalnymi głośnikami

Post numer:#1  Postprzez luki77 » 6 gru 2007, o 19:20

Witam
Mam problem z moim głośnikami. Otóż posiadam oryginalne głóśniki 20W takie jak tu:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=65&fg=20

Radio o mocy 4x50W. Prawdopodobnie radio ma jakieś zabezbieczenie przed rozwaleniem głośników ale nie jestem pewny czy to dlatego bo przy 18dB radio się wyłącza (wyskalowane jest do 40dB).
I mam pytanie czy te oryginalne głóśniki 20W są takie słabiutkie że nie można na nich odsłuchiwać głośno muzy??.
Czy żebym mógł odsłuchiwać muzę na maxa to muszę zmienić głośniki na jakieś lepsze tj. co najmniej 40-50W??
Czy może problem leży gdzieś indziej?? Może kable albo coś innego??
dzięki za odp i pomoc.
luki77

Post numer:#2  Postprzez Iro » 6 gru 2007, o 19:32

nic nie poradzisz , to sa papierowe membrany ijuz sie zuzyly, porwaly czy cos i pierdza musisz wymienic na nowe: lepsze
Iro

Post numer:#3  Postprzez lupanet » 6 gru 2007, o 20:18

luki77 napisał(a):Radio o mocy 4x50W.
Tjaaa :bag: chyba w mjuziku :P
luki77 napisał(a):przy 18dB radio się wyłącza (wyskalowane jest do 40dB)
Prawdopodobnie przewody zasilajace maja za maly przekroj, przegrzewa sie radioodtwarzacz, glosniki przypalone i robia "zwarcie", ciulowy sprzet (to juz tak hardkorowo).

Jesli zmienisz glosniki to nie oczekuj od nich mega decybeli, moze ladnie zagrac ale nie bedzie glosno, wina bedzie radia ktore nominalnie moze miec max 20 pare wat, a to co na pudelku napisali to mozna sobie wsadzic :duh: .

Pozdrawiam :D
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez luki77 » 6 gru 2007, o 21:51

radio ma nominalnie 22W a 4x50 to moc maxymalna. radio to najprostrzy JVC za 300zeta więc żadna rewelka, to fakt hehe.
Ale co trzeba konkretnie zrobić bo nie zalerzy mi na nagłasnianiu całej ulicy ale żeby to cholersto nie wyłączało sie samo (po chwili się włącza też samo).
Może jakiegoś wzmaka wsadzić, lepsze głóśniki i wymienić kable to by pomogło??
luki77

Post numer:#5  Postprzez evil » 6 gru 2007, o 22:31

zainwestuj w głośniki i kable. chociaż u mnie fabryczne 13-ki pod radyjkiem Blaupunkt'a z serii SkyLine grają lepiej, niż ciulowe Pionki, które poprzedni właściciel - Faszysta zamontował z tyłu.

znajomy, który robił instalacje w autach, pracował kiedyś u dystrybutora Magnat'a (te głośniki do łupanek), polecał mi firmę Alphard. twierdzi, że za bardzo rozsądne pieniądze dostaje się dobry sprzęcik, który cłkiem miło gra. muszę zerknąć na kartkę, na której mam zapisame polecane serie głośników tego producenta wartych zainteresowania. podobno jest jeszcze jakaś włoska firma, która niezłe głośniczki ma w ofercie, ale nazwy nie pamietam teraz.

ALBO NAPISAĆ DO WRONY, PUKI MU TROCHĘ TOWARU ZOSTAŁO!!! na 100% zaproponuje coś za rozsądną kasę i w dobrej jakości. :cool2:
evil

Post numer:#6  Postprzez Wiechu » 7 gru 2007, o 01:54

Evil - ta wloska firma to Hertz - bardzo dobre glośniczki w super cenach :cool2:
A co do wylączania sie radia - musialbyś najpierw sprawdzić czy nie ma spadku napiecia na kablach zasilających w momencie jak radyjko sie wylącza - jeśli będzie to winna jest instalacja a konkretnie kable - za maly przekrój, jeśli by byly glośniki padnięte to najpierw zaczęlyby pierdzieć a potem calkowicie przestaly grać, jest też możliwość że któryś kabel glośnikowy ma zwarcie do masy - trzeba pop ierwsze posprawdzać kable - od zailającyhc po glośnikowe - może to pomoże na początek, potem i tak skończy sie na wymianie glośników na lepsze :wink:
Wiechu

Post numer:#7  Postprzez luki77 » 7 gru 2007, o 03:30

dzieki serdecznie panowie, posprawdzam tak jak mówicie kable i napięcie i takie tam, raczejn pojadę do elektryka. chociaż teraz wiem że nie kkoniecznie głośniki padają, bo rzeczywiście nie charczą ani nie pierdzą, dają dobry dzwięk
dzięx
luki77

Post numer:#8  Postprzez evil » 7 gru 2007, o 19:50

Wiechu napisał(a):ta wloska firma to Hertz - bardzo dobre glośniczki w super cenach

nie, akurat nie o Hertz mi chodziło, te są świetne, jak na cenę, ale tu szło o tańszy produkt, nawet-nawet niezłej jakości. cholera, muszę sprawdzić... mam, to Phonocar, albo coś w tym stylu.
evil

Powrót do Car Audio & GPS