[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

głośniki na tylną półkę

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

głośniki na tylną półkę

Post numer:#1  Postprzez fletcher » 24 gru 2008, o 02:57

w półce mam wycięte dziury 6x9" jednak głośników tego wymiaru zmieścić nie mogę - są za głębokie, wystaje z 4 cm głośnika nad półkę, a magnes leży na blasze. bawić się w dystanse kupowane (szkoda kasy) lub dorabiane (szkoda czasu) nie mam zamiaru i dlatego mam dwa pytanka:
1. oryginalnie w tylnej półce były głośniki 13cm? 2- czy 3- drożne?
2. jeśli 13cm, to czy każdą 13. tam zmieszczę na głębokość? jaka jest dopuszczalna głębokość montażowa i średnica magnesu głośnika, żeby bez problematycznie się zmieścił? zmieści się głośnik 16cm?
oczywiście wszystko bez przeróbek. chcę kupić, wstawić, przykręcić :) no... jeszcze zasłonić pozostałą część dziur sklejką.
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez neophyte » 24 gru 2008, o 13:07

głośnik 16" się zmieści - u mnie weszły bez żadnych przerobek po wyjęciu ori. jaka głębokość montażowa to nie wiem ale wykręć głośnik i wsadź miarę wgłąb.
ori głośniki były 2-drożne. po założeniu 16" żadnych dziur nie ma.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez patrykg » 24 gru 2008, o 14:18

neophyte napisał(a):głośnik 16" się zmieści - u mnie weszły bez żadnych przerobek po wyjęciu ori. jaka głębokość montażowa to nie wiem ale wykręć głośnik i wsadź miarę wgłąb.
ori głośniki były 2-drożne. po założeniu 16" żadnych dziur nie ma.

owszem dziur niema bo dziure trzeba powiększać :)
patrykg

Post numer:#4  Postprzez Piotrw85 » 24 gru 2008, o 16:44

Podłączę się pod temat sam będę wymieniał głośniki na tylnej półce i zastanawiam się jakie będą najlepszym rozwiązaniem chodzi mi o czysty i przyjemny dla ucha dźwięk co możecie polecić lub może jakie macie i się dobrze sprawują
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez neophyte » 24 gru 2008, o 19:20

dziury nie trzeba powiększać. wchodzi p&p :cool2:
neophyte
Profesor

Post numer:#6  Postprzez Wojtek-E30 » 24 gru 2008, o 21:10

Jeśli ktoś ma wycięte dzióry w tylnej półce to najlepszym rozwiązaniem jest wstawienie tam samych maskownic żeby dzwięk z subwoofera znajdującego sie w bagażniku mógł się swobodnie dostać do kabiny.

Ps. Jeśli w bagażniku nie ma suba to trzeba go dokupić :thu: :thu: :thu:
Wojtek-E30

Post numer:#7  Postprzez fletcher » 24 gru 2008, o 23:04

dzięx. kupiłem 16cm pioneera, mieszczą się idealnie, grają jeszcze lepiej. została jeszcze kilkucentymetrowa dziura (jak pisałem miałem wycięte dziury 6x9", tj. 16x23cm). chcę ją zasłonić 2mm blachą z nierdzewki - nie będzie to zakłócało pracy głośników?
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez neophyte » 25 gru 2008, o 00:10

a nie zrobi się czasem przez to delikatny rezonans? im dokładniej zasłonięta dziura po głośniku tym lepszy dźwięk będzie. wygłusz sobie dobrze miejsce pod głośnikiem.
neophyte
Profesor

Post numer:#9  Postprzez zygi1066 » 25 gru 2008, o 14:55

a u mnie to wygląda tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

zdjęcia w takcie montażu, żeby nie było że taką rozbebeszoną jeżdże :twisted:
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez patrykg » 26 gru 2008, o 04:23

neophyte napisał(a):dziury nie trzeba powiększać. wchodzi p&p :cool2:

a za cholere się nie zgodze... jensen LS160 nie wejdzie tzn można powiedzieć że wejdzie szkoda że kosz się cały nie chowa i nie moga o głębokości tylko o średnicy kosza który poprostu się zawiesza
patrykg

Post numer:#11  Postprzez neophyte » 26 gru 2008, o 10:57

być może faktycznie zależy od głośnika. ja mam wmontowane X-plody i weszły bez żadnego przerabiania.
neophyte
Profesor

Post numer:#12  Postprzez e30kowal » 27 gru 2008, o 02:04

Piotrw85 napisał(a):Podłączę się pod temat sam będę wymieniał głośniki na tylnej półce i zastanawiam się jakie będą najlepszym rozwiązaniem chodzi mi o czysty i przyjemny dla ucha dźwięk co możecie polecić lub może jakie macie i się dobrze sprawują

Mogę Ci polecić komplet Boschmanna 13cm z tweeterami do przodu i 6'' na 9'' tył. Kilka miesięcy temu kupiłem z Alledrogo od sprzedawcy RTVCenter. Bardzo solidny gość, szybko wysłał i nawet doradził przy montażu. Co do głośników - jak nie jesteś maniakiem łupania w krzyżu to głośniki za stosunkowo nieduże pieniądze zajebiście grają. Dźwięk jest o wiele bardziej dynamiczny niż z subwoofera. Jest jedno małe ale: nie wiem czy nie będziesz musiał zrobić dziurek w blasze na podszybiu, w mojej Bawarce poprzedni właścicel takowe zrobił i nie miałem problemu.
e30kowal

Post numer:#13  Postprzez fletcher » 27 gru 2008, o 12:49

@zygi1066 - te dystanse pod głośnikami to sam dorabiałeś czy kupione? jak to drugie, to gdzie takie cuda można nabyć?
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Pablo_e30 » 27 gru 2008, o 18:42

ja osobiście proponuję takie rozwiązanie, które prawie w ogóle nie rzuca się w oczy... do przodu zestaw 2 drożny 13" na zwrotnicach, tweetery proponuje umieścić w słupach ( jedyna modyfikacja) a reszta wygląda jak ori na 1 rzut oka. Do tyłu wystarczy sub + wzmacniacz do bagażnika reszta to tylko odpowiednie ustawienie dźwięku i gra naprawdę super
Pablo_e30

Post numer:#15  Postprzez Wojtek-E30 » 27 gru 2008, o 18:57

Pablo_e30 napisał(a):ja osobiście proponuję takie rozwiązanie, które prawie w ogóle nie rzuca się w oczy... do przodu zestaw 2 drożny 13" na zwrotnicach, tweetery proponuje umieścić w słupach ( jedyna modyfikacja) a reszta wygląda jak ori na 1 rzut oka. Do tyłu wystarczy sub + wzmacniacz do bagażnika reszta to tylko odpowiednie ustawienie dźwięku i gra naprawdę super

Dokładnie ale chłopakom nie da się tego przetłumaczyć, uparcie wkładają głośniki w tylną półkę, no nic może kiedyś zrozumieją.
:mad2: :mad2: :mad2:
To tak samo jak z E30, jak ma być ładna to musi mieć glebę, ładną felgę, itp.
Jak ma ładnie grać to żadnych tylnych półek.
Wojtek-E30

Następna strona

Powrót do Car Audio & GPS