[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

głośniki do E30 cabrio

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

głośniki do E30 cabrio

Post numer:#1  Postprzez mulla_omar » 10 lut 2009, o 15:32

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wymiany głośnków w moim BMW. Oryginalne a na dodatek stare już głośniki nie działają już poprawnie, słychać pierdzenie i szumy i trzaski. Jakie głośniki radzilibyście kupić, aby zamontować je w fabryczne miejsca instalacji. Z przodu myslalem o zestawie odseparowanym, zaś na tył o dwudrożnych. Zastanawiam się jaki konkretne modele sprawdziłyby się najlepiej w moim cabrio. Mówie tu o głośnikach ze sredniej półki, coś ala Magnat, Blaupunkt, może jakiś tani model Alpine'a...
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez tytus » 7 mar 2009, o 11:42

W sumie borykam się z tym samym.
Chciałbym nabyć głośniki, które będą pasowały w oryginalne miejsca - bez przeróbek, dystansów, cięcia boczków itp (chcę słuchać muzyki a nie robić jarocin).
Jakiej wielkości głośniki wchodzą na przód/tył?
tytus
Student

Moje BMW: 320
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20b20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez Gruby-e30 » 8 mar 2009, o 02:33

tytus, rowniez podpisuje sie pod tym pytaniem :D
Gruby-e30

Post numer:#4  Postprzez mulla_omar » 9 mar 2009, o 15:17

po dłuższym namyśle wytypowałem zestaw, który wg mnie powinien zdać egzamin w e30 cabrio:

przód - zestaw odseparowany - BLAUPUNKT GTc 542 średnica 13cm
tył - głośniki dwudrożne - BLAUPUNKT GTX 542 MK II średnica 13 cm

Sądzę, że bez problemu nada się do montażu w fabryczne miejsca. Posiadam radio Alpine'a 4x45 i chyba pociągnie taki zestaw. Zastanawiam się jeszcze nad jakimiś Magnat'ami...
Fabrycznie instalowane byly glosniki o srednicy 13 cm zarowno z przodu jak i z tyłu.

Link do konfiguratora głośników Blaupunkt'a
http://carconf.blaupunkt.com/default.asp?lang=en
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez tytus » 10 mar 2009, o 01:03

Jutro muszę zmierzyć to, co siedzi od nowości z tyłu...ale nie wiem, czy to jest 130mm...?
tytus
Student

Post numer:#6  Postprzez balcer » 10 mar 2009, o 08:08

mulla_omar, nie wróżę Ci żebyś z Blaupunktów czy Magnatów był zadowolony, marna jakość wykonania, przekłamane parametry, jakości brzmienia zupełnie brak. W klasie budżetowe, bardzo budżetowej od dawna króluje Helix ze swoim Dark Blue, najlepiej pokusić się o montaż systemu odseparowanego 16,5cm, np w komory zamknięte przy nogach i tweeter w słupek albo deskę. Podstawowe Helixy to koszt <200zł za nówki. Pod radiem zagrają bardzo przyzwoicie, chociaż nie wiem czy ten Alpine będzie im w stanie zapewnić dobry napęd. Co do głośników z tyłu, wątpię żeby Ci się przydały, zazwyczaj siedzi się z przodu ;)

Pozdr.
balcer

Post numer:#7  Postprzez tytus » 10 mar 2009, o 11:35

Balcer, mowa tu o głośnikach, które będą pasowały w oryginalne miejsca.
A mimo tego, że zazwyczaj siedzi się z przodu - głośniki z tyłu powodują, że dźwięk jest bardziej przestrzenny.
Nie bez kozery system nagłośnienia w nowych samochodach obejmuje np 14 głośników.
tytus
Student

Post numer:#8  Postprzez mulla_omar » 10 mar 2009, o 15:39

Tytus lepiej bym tego nie ujął. Zamówilem wyzej wymieniony przeze mnie zestaw głośników, mam nadzieję że będę z niego zadowolony. Nie mam zamiaru robić z BMW ruchogruchota. Czego bym nie kupił to i tak będzie lepiej dawało radę niż oryginalny wiekowy już zestaw w moim samochodzie. Zależy mi zeby wnętrze pozostawić w oryginalnym stanie, bez zbędnych przeróbek kosztem "dźwięku". Nie jestem jakimś audiofilem czy fanem robienia w samochodzie dyskoteki. Bez tego mogę się obejść.
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez tytus » 10 mar 2009, o 17:00

Jestem tego samego zdania.
Też muszę coś z tym zrobić, tym bardziej, że u mnie we wszystkich głośnikach chyba są popalone cewki - charakterystyczne harczenie (albo pierdzenie - jak kto woli) przy średnio głośnym słuchaniu.
Ale zawsze są inne wydatki, np teraz wydech :)
tytus
Student

Post numer:#10  Postprzez mulla_omar » 10 mar 2009, o 17:54

u mnie jeden z gwizdków jest spalony, głosniki w nogach kończą swój żywot a z tyłu... jakoś się trzymają, ale jak robić to hurtem, nie lubię półśrodków 8) teraz czeka mnie jeszcze multum innych wydatków związanych z tylnym zawieszeniem: nowe amortyzatory, odboje, poduszki amorów, także hamulec ręczny jest do naprawy bo na ten moment spelnia jedynie funkcję dekoracyjną, no i jeszcze poduszki amorów przednich... Jest trochę tego. Ponadto czekam na odbiór foteli od tapicera. A cabrio spokojnie czeka w garażu... :twisted:
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez balcer » 10 mar 2009, o 20:12

mulla_omar, nie mówię tu o dudnieniu i łupaniu. Chodzi mi tylko o to, że za te pieniądze możesz kupić lepszy produkt. Blaupunkt należy do bardzo kiepskich producentów przetworników. Jako alternatywę można zastosować produkty Helixa np, Powerbassa czy innych budżetowych producentów. Oczywiście mają oni w ofercie inne, tańższe zestawy niż przytoczony przeze mnie DB 62.1, ale oczywiście Twoja kasa i wybór należy właśnie do Ciebie ;) Zresztą każdy jakoś zaczyna i prędzej czy później docierają do niego błędy popełnione za młodu, podobnie było ze mną ;)

tytus, co do dźwięku przestrzennego ok, tylko powiedz mi ile jest płyt nagranych w standardzie dźwięku przestrzennego? Może Ci chodziło o podwójne stereo, ok, też jest do zaakceptowania, ale zauważ, że przy tych 14-głosnikowych instalacjach są montowane rodiootwarzacze, bądź procesory posiadające korekcje czasowe, co pozwala na właściwe skonfigurowanie systemu ;)

Odnośnie Twoich charczących głośników to czy jak ustawisz balans i fader na tylko jeden głośnik bądź jeden kanał to efekt jest taki sam? Możliwe, że koncówka radia nie daje rady i zwyczajnie jest przesterowywana. Jak z ustawieniami bass, trable? Głośniki seryjne?
balcer

Post numer:#12  Postprzez tytus » 10 mar 2009, o 21:09

Balcer, zgadzam się ze wszystkim tym, co napisałeś: 14 głośników trzeba czymś nakarmić. Stąd wzmacniacz i procesor dźwięku.
Ale nie zaprzeczysz chyba, że z 4 głośników przyjemniej słucha się muzyki niż z 2...?

W moim przypadku wykluczam końcówkę mocy - podłączałem inne radio i jest podobnie.
Chociaż może teraz zaprzeczę sam sobie, ale jak ustawie np tylko przód - głośniki zaczynają charczeć przy (nazwijmy to) większej sile głosu...to natomiast wskazywałoby na końcówkę mocy...
Nigdy po prostu nie miałem czasu się tym zająć na dobre...
tytus
Student

Post numer:#13  Postprzez balcer » 10 mar 2009, o 22:08

tytus, głośniki masz seryjne?

Mi jakoś podwójne stereo niezbyt pasuje, nie można zbytnio określić sceny. Przy konwencjonalnych instalacjach zdecydowanie wolę rozwiazanie przód + subwoofer, jeśli jest radio z czasówkami można się bawić w głośniki na tyle. Takie moje wrażenia ;)
balcer

Post numer:#14  Postprzez tytus » 10 mar 2009, o 22:53

Głośniki wyglądają mi na serię - takie szare, kartonowe :)
tytus
Student

Post numer:#15  Postprzez balcer » 11 mar 2009, o 00:19

Możesz wyjąć, sprawdzić czy to Nokia ;)

Radio seria? Może jakieś przetercie na kablu, gdy pójdzie więcej prądu pojawiają się te niekształcenia ;)
balcer

Następna strona

Powrót do Car Audio & GPS