[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

radio+zmieniarka

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

radio+zmieniarka

Post numer:#1  Postprzez Promil » 21 sie 2007, o 18:00

Mam radyjo BMW reverse rds (blaupunkt) i z uwagi na uciążliwy brak CD planuję zafundować autku zmieniarkę -orginalna BMW.
1. Czy jest to możliwe do tego radia?
2. Czy ktoś już bawił się w takie rzeczy?
3. Jaki model polecacie?
Chętnie zaczerpnę z doświadczeń :D
Promil

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 21 sie 2007, o 21:47

ja bym Ci proponowal chyba prostrze i tańsze rozwiązanie a mianowicie kupic transmiter fal radiowych do którego mozna załozyc pendrive z MP3 i juz a jak koniecznie chcesz radio to moja propozycja jest na Blaupunkta MP74 i wyżej :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez evil » 21 sie 2007, o 22:00

radio oryginał, to fajna sprawa, ja żałuję, że sprzedałem kiedyś takie... ładnie by się z dechą komponowało. transmiter fal to nie jest zdecydowanie dobry pomysł, ponieważ w aucie generuje sięsporo zakłóceń i jakość jest taka sobie, a biorąc jeszcze pod uwagę jakość dźwięku ze starego sprzetu...
hm... lepiej zapodaćjakieśradyjko z odtwarzaniem mp3, WAV, ACC, etc. Blaupunkt ma takie niedrogie radia w ofercie, w całkiem oldschool'owej oprawie (jakieś pokrętło, brak "wywalonego" wyświetlacza, etc.).
cena nie zabija!
evil

Post numer:#4  Postprzez PaWeLeK_E30 » 21 sie 2007, o 22:37

Do tego radia (chyba) się nie da podłączyć w normalny sposób zmieniarki.

Na pewno można by ingerować w elektronikę radia i na przykład podpiąć zamiast kasety. Ale jakie przeróbki musiałbyś zrobić, to nie wiem :D

Po drugie nie opłaca się podpinać zmieniarki.
Kupisz używaną i nigdy nie wiesz w jakim jest stanie. A takie rzeczy łatwo się psują.
Cena porządnej nowej zmieniarki................
Wielkość zmieniarki.....
Jak jej nie upchniesz do schowka ( a masz małe szanse w E30 ), to żeby zmienić płytkę musisz do bagażnika biegać :D

Najprościej, tak jak już jest napisane, kupić radyjko z mp3. Wtedy ma jedną płytę nagrasz więcej niż mając zmieniarkę na 6 czy 10CD.

U mnie gdzieś na szafie leży orginalne radyjko BMW. Ale wyleciało i jest JVC. Czarne z czerwonym podświetleniem, bez udziwnionego wyświetlacza, i tak ma być :cool2:
PaWeLeK_E30

Post numer:#5  Postprzez evil » 21 sie 2007, o 23:01

zmieniarkę da radę podłączyć pod antenę i skonfigurować to tak, żeby radio odbierało na odpowiednich falach. ale to teżkiepska jakość będzie. robiłem ten patent w amerykańcach, w moim Oldsmobile Delta 88 Royale byo gołe radio z mechaniczną pamięcią stacji. do tego podpięta była zmieniarka, właśnie poprzez antenę.

zawsze też można w USA zamówić radio, które wygląda, jak klasyk, a chowa w sobie mega-nowoczesną elektronikę. tylko cena powala... ale fajny patent, jak cały panel z oldschooolowymi gałkami odsuwa się i pojawia się miejsce na płytkę i katy pamięci :lol:
evil

Post numer:#6  Postprzez leon10061 » 22 sie 2007, o 12:48

Z całą pewnością nie da się do tego radia podłączyć zmieniarki mam takie samo z instrukcją i też kombinowałem. Jak ktoś potrzebuje skanu instrukcji od tego radia to please o priv.
leon10061
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez evil » 22 sie 2007, o 12:55

do wszystkiego się da...
evil

Post numer:#8  Postprzez Promil » 22 sie 2007, o 16:11

Dzięki wszystkim za odp.
Pomysł z podłączeniem mp3 przez fale radiowe już przemyślałem ale jednak wystający emiter z gniazda zapalniczki jakoś wizualnie słabo mi pasuje :roll: Argument,że zmieniarka orginalna, używana może się psuć- racja! ale w sumie gdyby trafić na sprawny egzemplarz i się zaopiekować dobrze... Poza tym Evil pisał o możliwości podłączenia pod antenę- w sumie to mogło by mieć sens...-ale czy nie było zbyt dużej utraty jakości dźwięku?

i jeszcze żeby była jasność- moje radio to to:

Obrazek

a nie to:

Obrazek
Promil

Post numer:#9  Postprzez evil » 22 sie 2007, o 16:45

uwierz, że da radę, nie pamiętam, czy msisz mieć jakąś specjalną końcówkę kabra zmieniarki. wiem, że dedykowane do Amerykańców były właśnie zmieniary, gdzie odbiór poprzez radio był na określonej fali. jak wspominałe, coś takiego mialem zainstalowane w Oldsmobilu, oraz w Chevy Caprice Classic.
evil

Post numer:#10  Postprzez PaWeLeK_E30 » 22 sie 2007, o 18:27

Promil napisał(a):....... Argument,że zmieniarka orginalna, używana może się psuć- racja! ale w sumie gdyby trafić na sprawny egzemplarz i się zaopiekować dobrze...

Problem tylko jest taki, że laser w napędach optycznych się zużywa lub jak ktoś woli - z czasem wysiada :D. Do tego w zmieniarce jest więcej rzeczy awaryjnych.
Wiele razy słyszałem od ludzi : "mam zmieniarkę, ale już nie działa" :D

Jak pisałem, ja bym ten temat odpuścił. Za dużo kombinacji z podłączaniem zmieniary do tego radia. Szkoda czasu, pieniędzy nerwów. A jakość dźwięku jaka będzie dopiero się dowiesz jak to zmontujesz.

Oprócz transmitera na fale radiowe są jeszcze kasety pod które też możesz podłączyć mp3.
A transmiter nie musi siedzieć w zapalniczce, możesz go sobie gdzieś podpiąć pod 12V na kablu. Tylko że wtedy jakość radiowa :cool2:
PaWeLeK_E30

Post numer:#11  Postprzez M-Technic » 11 lis 2007, o 23:37

kup se lepiej tanie radjo na co i po problenie
M-Technic

Post numer:#12  Postprzez czort e34 » 26 gru 2007, o 16:03

ze zmieniarkami sa niestety problemy :( mam soniaka na mini-disc / kupilem za grosze w belgii/ dokupilem zmieniarke i lipa:/ nie dosc ze do schowka sie nie miesc za zadne skarby to ma za krotki kabel zeby mogła wylądowac w bagazniku :mad2: jakims cudem upchnałem ja pod siedzenie kierowcy ale nie dosc ze wystaje to czasami lubi sobie przeskoczyc piosenka... wrocilem wiec do mojego leciwego Clariona i nie narzekem mimo ze musze zmieniac plytki recznie i czesto :]
lepiej jak Koledzy radza zakupic mp3 i klopot z głowy!!!
Obrazek
czort e34

Powrót do Car Audio & GPS