[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zagadka wystających kół

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#31  Postprzez lolejko » 2 wrz 2010, o 11:05

Kielichy się schodzą i to występuje już nawet w autach 2 letnich. I wcale nie musi być katowana, glebiona i jakoś dziwnie używana.
Proponuje sobie pojechać na geometrię laserową nadwozia i wszystko się wyjaśni. Wtedy zobaczycie jakie cuda się z nadwoziami dzieją.
Wynik przy badaniu geometrii nadwozia jest zawsze taki, że zejście się kielichów do środka to jest norma. Nawet producent to przewiduje.
Oczywiście mowa jest tutaj o róznicach rzędu 2-3mm. na kole może to być i nawet 10mm.
Zakładajmy rozpórki :)
lolejko
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: TC Baur
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#32  Postprzez KopeĆ » 2 wrz 2010, o 11:16

Ja w mojej trumnie mam 9 cali z tyłu i dystans 25mm na kazda strone i prawe koło bardziej mi wystaje ode lewego. Jakieś 5mm różnicy jest. na przód nie zwróciłem uwagi ale to dlatego ze mam 7.5 cala
KopeĆ

Post numer:#33  Postprzez Leon » 2 wrz 2010, o 11:45

lolejko,
lolejko napisał(a):Proponuje sobie pojechać na geometrię laserową nadwozia i wszystko się wyjaśni. Wtedy zobaczycie jakie cuda się z nadwoziami dzieją.

Podobnie sytuacja wygląda w motocyklach.
Motocykle, które były ostro traktowane jeśli chodzi o hamowanie, jazdę na przednim kole itp.. często mają cofnięte o kilka mm przednie koło.
Wynika to stąd iż na główkę ramy, półki zawieszenia i lagi, działają bardzo silne obciążenia, które przyczyniają się do minimalnych odkształceń konstrukcji do tyłu.
Nie są to przesunięcia ( zmiany kątka główki), które pogarszają prowadzenie, ale na laserowym pomiarze (mierząc także w tradycyjny sposób) widać rozbieżności względem nowej ramy.

Inna sprawa,że może to być bolączka E30, gdzie któryś z elementów nadwozia jest podatny (do pewnego momentu) na odkształcenia i najzwyczajniej w świecie się wygina przy zbyt dużych obciążeniach.
W jednym samochodzie ten problem sie pojawił a w innym nie.

Na zdjęciu z pierwszej strony koło, które jest bardziej schowane ma chyba większy negatyw, stoi też z tego co widzę na wzniesieniu, kierownica jest skręcona ( żółty pasek) , błotniki są różnie spasowane do maski. W jednym rogu jest odstęp a w drugim praktycznie się stykają.
Ostatnio edytowano 2 wrz 2010, o 13:23 przez Leon, łącznie edytowano 4 razy
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#34  Postprzez Stammek » 2 wrz 2010, o 12:20

KopeĆ napisał(a):Ja w mojej trumnie mam 9 cali z tyłu i dystans 25mm na kazda strone i prawe koło bardziej mi wystaje ode lewego. Jakieś 5mm różnicy jest. na przód nie zwróciłem uwagi ale to dlatego ze mam 7.5 cala

w kazdym e30 tak jest ze z tyłu prawa strona wystaje troche bardziej.jeszcze sie nie spotkalem zeby było inaczej.A widać to dopiero po zalozeniu szerokich wystajacych kol.
Mialem tak w obu e30 i wszystkie e30 ktore do mnie przyjezdzaja mają to samo.

A co do przodu to nie wiem jak to jest...wiem ze u mnie prawa przednie kolo wystaje bardziej niz lewe ale jest to ewidentnie wina odksztalconego blotnika bo nawet plastikowe nadkole nie lezy pod nim tak jak powinno.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#35  Postprzez dawidzik;) » 30 wrz 2010, o 16:01

U mnie lewe koło wystaje bardziej niż prawe :)
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Root
Zapoznaj się z regulaminem.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#36  Postprzez lipass » 2 paź 2010, o 12:50

u mnie na prawym tyle z tego co widzę jest większy negatyw, co do wystawania to nie zwróciłem uwagi (9x16 z et30 się za bardzo chowa)
lipass
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M30B35
Kolejne BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16

Post numer:#37  Postprzez oscar43 » 2 paź 2010, o 22:56

U mnie tez bardziej lewe wystaje ;P
oscar43
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#38  Postprzez Fisch » 12 paź 2011, o 19:49

Prawdopodobnie wina źle spasowanego, lub wypchnętego błotnika kierowcy. Zdejmij też zderzak i zobacz czy podłuznice są symetryczne. U mnie na ten problem składają się właśnie te dwie rzeczy (w sumie tylko problem wizualny :D ) Wymieniałem magiel i pare :cen: zawieszenia, oczywiście do tego zbieżność i jak było tak jest, kielichy wykluczysz jeśli zarzucisz rozpórkę.
Fisch
Student

Moje BMW: 318
Silnik: M20B23

Post numer:#39  Postprzez gawryjol » 22 paź 2011, o 00:05

u mnie prawa strona przod i tyl jest kolo 1,5cm schowana ale to raczej przez to ze ta strona byla bita i z przodu i z tylu :(
gawryjol

Poprzednia strona

Powrót do Felunek & Opony