[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Poszerznie felg stalowych 14" BMW e30

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Poszerznie felg stalowych 14" BMW e30

Post numer:#1  Postprzez adriano1992lbn » 17 lut 2012, o 17:51

Siema
Jako, że na razie mamy gupią zimę :/ ale miejmy nadzieję, że już nie długo, postanowiłem sobie, że czas najwyższy pomyśleć nad jakimś kołem na lato :D

Ale ja nie chcę jakiś oklepanych BBSów czy innych Borbetów:P
Chodzi mi po głowie coś klasycznego i dość rzadko spotykanego, a zarazem coś co zawsze przykuwa moją uwagę czyli szeroka stal:D

Oczywiście zastanawiałem się nad jakimś większym rozmiarem felgi czyli 15", ale doszedłem do wniosku, że ma być: nisko, szeroko, małe koło i duży naciąg:D
Więc zostaje przy 14" bo zawsze podobały mi się kredensy na szerokich 9" ATS Classic:) , i gdyby weszły do mnie 13 to bym je pakował xD

Obecnie jeżdżę na zawiasie -40/-40, ale chodzi mi po głowie jeszcze 2 centy w dół i stąd też teraz moje pytanie:
- Jaki może być największy rant, żeby mi nie obcierały koła o nadkola i błotniki bez ingerencji w nie...:P

Myślałem z Flowem nad 8,5 cala przód i 9 cali tył, ale się boję, że będzie ciasno:P

Macie jakieś pomysły? Sugestie?

A i jeszcze jedno będę raczej poszerzał w firmie Wheel-Wide, bo jakoś najbardziej rozgłośniona jest i macie o niej jakieś dobre/złe zdanie?
Widziałem jeden wyrób na kołach malucha i tam były spawy nie oszlifowane i widoczne na rancie więc nie wiem czy po prosty przeoczyli czy oni tak zostawiają do własnego ogarnięcia?

Pozdrawiam
adriano1992lbn

Post numer:#2  Postprzez E30 ROST » 17 lut 2012, o 17:56

kolego zaczales jak wiekszosc !!:P z oklepanymi bbs'ami badz borbetami ... na forum o gustach sie nie pisze . ci sie oklepały a mi np nadal sa jednymi z jedynych jakie bym załozyl, po 2 moze i u ciebie w lublinie firma jest rozpowszechniona . bo ja nic o niej nie slyszalem a zaspawac mi moje 14 calowe stalowki to pan kazio co ma wycinarke tokarke i migomat to zrobi ... co do szerokosci uzyj opcji szukaj i nie raz byly juz omawiane tematy jakie felgi i jakie et zeby nie obcierało itd!
tak wiec pozdrawiam i do uslyszenia
czesci e30 !! fanatyk upalacz
Obrazek
E30 ROST
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Waski » 17 lut 2012, o 17:58

brzydko to będzie wyglądać większa gleba musi byc jak chcesz 14 np 9 cali i mega naciąg
-80/90 na przód i na takim kółku bedzie kozak a jak nie chcesz takiej gleby to jedynie 15 lub 16
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez slepy-1986 » 17 lut 2012, o 18:19

E30 planujesz użytkować na codzień, czy tylko weekendy? Bo jeśli na codzień, to ja bym jeszcze raz poważnie się zastanowił nad założeniami...Gleba ok -60 przód, koła 14" na naciągu? Ja to ciemno widzę... Łożyska, końcówki, drążki... A poza tym miska. Ja mam 16", z przodu były kapcie 205/50 na feldze 7.5 cala (balon) i zawieszeniu właśnie ok -60 i niby latałem po Lublinie bez problemu, tylko na większych koleinach osłona tarła o asfalt. Sam myślałem o takim setupie ale bałem się, że będzie jednak za nisko. A żeby to naprawdę zajebiście wyglądało, powinno być właśnie ok -80, -90 na przodzie- inaczej będzie wyglądać, jak koza:/ No i skoro grrruby naciąg, to zapominaj też o szybszej jeździe w zakrętach, bo Ci oponę ściągnie. Nie mówię tu o niewielkim naciągu, ale o naprawdę konkretnym spłaszczeniu kapcia, bo zrozumiałem, ze coś takiego właśnie Cię interesuje. No chyba, że chcesz jeździć tylko dla przyjemności- "cruising" tzw. P-O-M (Powolny Objazd Miasta) i te sprawy, to nawet tego nie czytaj :P A szerokości-zależy głównie od et. Ja na 7.5 cala mam et 20i nie ocierało nawet przy mocnym obniżeniu TYŁU. Jak miałem na przodzie jakieś -80 w poprzedniej e30, na tych samych kołach, to trzebabyło tylko ranty od wewnątrz klepnąć, bo w zakrętach, jak zawias pracował, to wywijało :)

Ale się rozpisałem... Sorry :)
Kiedyś samochody miały duszę-były budowane z metalu, a plastiku używano do wysadzania mostów...

Na stanie inwentarza:

e30 318is '89
Lada 2103 '76 Ribbentropp-Molotov in progress
slepy-1986
Student

Moje BMW: 318is
Silnik: M42B18

Post numer:#5  Postprzez kozik007 » 17 lut 2012, o 18:24

dokładnie -60 to nie gleba, -80 musi być najmniej
w Wheel-Wide poszerzał stal z opla Musk do swojej e36,
Jeśli uważasz że pomogłem..naciśnij POMÓGŁ :D

moje e30
- http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=23115
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Krzysiek » 17 lut 2012, o 18:32

Gleba -80 czy nawet -90 i zobaczj jak to wygląda przy 15 :

Obrazek
Krzysiek
Student

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#7  Postprzez Flow » 17 lut 2012, o 18:36

Od dłuższego czasu Adrian zastanawia się nad szeroką stalą. Więc może na początek ważna informacja:
-poszerzane będą oryginalne stalówki BMW 5,5J ET35.

Sugerując się tym linkiem poszerzenie tych felg do 8 cali raczej będzie się wiązało z przycieraniem przy większej glebie. U siebie mam 7J 15 ET12 i policja podczas kontroli zwracała mi uwagę, na lekko wystające felgi (chociaż wcale nie wystają), tutaj będzie o 2 cm szerzej. Przy 9 calach to już 46mm szerzej w stronę błotnika względem mojego setupu. Chyba, że dane z tego linku, nie są miarodajne i mylę się w swych przypuszczeniach.

Pozdrawiam
Flow
Uczeń

Moje BMW: waska
Silnik: M20B25

Post numer:#8  Postprzez bmwmaniak » 17 lut 2012, o 18:47

na borbetach16" i szerokości 9" daje się około -80/60 żeby to fajnie wyglądało, a przy 14" to z -120 trzeba :P
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#9  Postprzez bez pozdrowień » 17 lut 2012, o 18:49

co najmniej 15" i konret gleba musi Ci wyjść, żeby jakoś to ze sobą grało. O 14" zapomnij. Prędzej położysz miske na ziemi niż zejdziesz żeby na 14 to jakoś wyglądało. Niech Ci pomoże to zdjęcie co wstawił Krzysiek
bez pozdrowień

Post numer:#10  Postprzez DaMiaNo » 17 lut 2012, o 20:12

Ja poszerzam kola stalowe akurat bede robil poszerzane 14 ori bmw jak cos to moge zrobic odrazu na konkretny wymiar jednak do max gleby polecal bym 15 nawet i 16. Nizej daje zdjecia z moich prac
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzies mam jeszcze zdjecia poszerzonych chyba na 8.5 cala 14 bmw w e30 jak znajde zdjecia to zalacze .
DaMiaNo
Rekrut

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez adriano1992lbn » 17 lut 2012, o 20:14

E30 ROST napisał(a):kolego zaczales jak wiekszosc !!:P z oklepanymi bbs'ami badz borbetami ... na forum o gustach sie nie pisze . ci sie oklepały a mi np nadal sa jednymi z jedynych jakie bym załozyl,

Źle mnie zrozumiałeś... BBS to jest felga, którą każdy chce mieć na swoim aucie (ja też), ale nie każdego na nią stać...
Więc doszedłem do wniosku, że aby był "show" w stylu "low and slow" Musi być felga przyciągająca wzrok swoją nie naturalnością:P Lubie jechać sobie przy ładnej pogodzie 40/50 km/h i patrzeć jak ludziom wykręca karki xD

Ta felga ma być raczej na jakieś spoty czy inne okazje, a na co dzień planowałem kupić jakieś 15" ATS RA, melbery lub inne ładne koło ;)

Oczywiście wolałbym jakieś stalówki z mini poszerzać, ale to wiąże się z dodatkowymi kosztami i myślę, że 14 też będa dawały rade:P

DaMiaNo napisał(a):Gdzies mam jeszcze zdjecia poszerzonych chyba na 8.5 cala 14 bmw w e30 jak znajde zdjecia to zalacze .

Poka, poka zdjęcia jak wyglądają te 14:D
I powiedz jak się cenisz to może skorzystam:), bo widzę, że spawy są bardzo profesionalne ;)
adriano1992lbn

Post numer:#12  Postprzez DaMiaNo » 17 lut 2012, o 20:45

Obrazek

Obrazek

Niestety poszerzane tylko na tyle jutro zadzwonie do kolegi spytam sie ile dokladnie mialy najlepiej jakbys sobie zalozyl kolo na auto i spuscil sznurek z blotnika z obciaznkiem i linijka zmierzyl o ile mozna wysunac rant na zewnatrz.
Za 14 po 90 zl za sztuka.
DaMiaNo
Rekrut

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez bmwmaniak » 17 lut 2012, o 20:55

adriano1992lbn napisał(a):
E30 ROST napisał(a):kolego zaczales jak wiekszosc !!:P z oklepanymi bbs'ami badz borbetami ... na forum o gustach sie nie pisze . ci sie oklepały a mi np nadal sa jednymi z jedynych jakie bym załozyl,

Źle mnie zrozumiałeś... BBS to jest felga, którą każdy chce mieć na swoim aucie (ja też), ale nie każdego na nią stać...

Czyli słowo "oklepane" znaczy, że super felgi, ale mnie nie stać?
adriano1992lbn napisał(a):Ta felga ma być raczej na jakieś spoty czy inne okazje, a na co dzień planowałem kupić jakieś 15" ATS RA, melbery lub inne ładne koło ;)

Jestem ciekaw, ile razy będzie Ci się chciało je zmieniać :D Założysz felgi, pojedziesz na spota, wrócisz. Będziesz musiał jechać do sklepu, to będziesz zmieniać ? :P
Chociaż według mnie lepiej wypełnią nadkole te 15" niż 14" z naciągiem.

adriano1992lbn napisał(a):Oczywiście wolałbym jakieś stalówki z mini poszerzać, ale to wiąże się z dodatkowymi kosztami i myślę, że 14 też będa dawały rade:P

Nie lepiej pozbierać i kupić docelowe koło ?
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#14  Postprzez Krzysiek » 17 lut 2012, o 21:24

Obrazek

Tu masz 14 z jakimś balonem :)
Krzysiek
Student

Post numer:#15  Postprzez buhaaq » 17 lut 2012, o 21:56

To ja mam takie pytanko:
Czy po poszerzeniu felgi stalowej zmienia się ET? W jaki sposób? Sam myślałem nad poszerzeniem 16" ale z et 40 nie ma szans na upchanie tego.
Kupie listwę drzwi, ramke shadow prawe, listwę progową lewa kierowcy(ta przy fotelu na duże spinki).

Pozdrawiam Mateusz.
buhaaq
Student

Instalacja LPG: TAK

Następna strona

Powrót do Felunek & Opony