[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zimowki do m20b25 jakie???

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Zimowki do m20b25 jakie???

Post numer:#1  Postprzez kirin88 » 15 wrz 2012, o 18:22

Witam,
Mam dylemat jakie zimowki kupic. Budzet niestety ograniczony, za komplet uzywek nie chcial bym dac wiecej niz 350zl...Chyba ze nowki bienzikowane 400zl komplet.

Mam do dyspozycji felgi stalowe 14" i 15" alu ale raczej bede szukal zimowek na stalowki.
Jaki profil i jaka szerokosc opon szukac?
Co sadzicie o oponach bieznikowanych? Przyznam, ze kusi mnie cena ok 100zl sztuka za nowke bieznikowana czyli za 400zl mam komplet opon na 2 letniej gwaracji...

Z gory dzieki za rady.
pozdrawiam.
kirin88

Post numer:#2  Postprzez jacek » 15 wrz 2012, o 18:51

Bieżnikowanych opon bym nie kupił, robiłem trochę na warsztacie i różnie z tym bywa. Nie słyszałem za dużo pozytywnych opinii. Raz po raz zdarzają się dobre zimówki w rozsądnych cenach i chyba to bym wolał.
jacek

Post numer:#3  Postprzez Dantte26 » 15 wrz 2012, o 22:18

kirin88,

w swojej mam komplet oryginalnych bbs-ów 7J15 z oponami 195/55...jeśli chcesz na 14" pewnie 6" lub 6,5" szerokości musisz szukać oponek 185/60 lub 175/65 ale w obu przypadkach nie będzie to wyglądać za ciekawie przez co wygląd autka zimą będzie cie wku :cen: wiał... :D
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez kamil7s » 15 wrz 2012, o 23:03

195/65 14j 6j szerokości. Dobrze to wygląda. Ale zimówki do m20 koniecznie lecz najważniejsze to zdowy umysł kierowcy. Żadna zimówka nie pomoże jak stwierdzisz że skoro masz zimowe to jesteś królem szos. e30 zimą się jeździ wolno i tyle. Sam się wkurzałem kiedy jadąc z kolegą 328i nie można było na super zimówkach więcej niż 90 a stara fiesta jechała 110 na jakiś dębicach frigo
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez SCOUT » 16 wrz 2012, o 10:24

Kolego kup takie żeby miały jak najwięcej mięsa.15 cali to większy prześwit pod autem a zimą są zaspy.Nie pytaj co ludzie sądzą o oponach bieżnikowanych bo ilu użytkowników tyle opinii.Osobiście latem i zimą jeżdżę ma takich samych szerokościach i wysokościach opony.KAMIL7S ma rację.Zimą w e30 się jeździ powoli,a skoro tak to już wolę mieć nowe bieżnikowane opony niż na wpół zjechane używki.Tyle ode mnie i jedynie przyczepności życzę.
SCOUT

Post numer:#6  Postprzez szamon » 16 wrz 2012, o 10:51

Słuchaj z tego co czytałem na temat zimówek to równie ważna co wysokość bieżnika jest jakość gumy, im lepsza tym mniej traci miękkość i właściwości w niskich temperaturach. Niestety z wiekiem nawet najlepsza guma traci zdolność do zachowywanie swoich parametrów w niskich temperaturach. Czyli najlepsze zimówki to takie maks 2-3 sezonowe i starszych raczej bym nie kupował a szczególnie bieżnikowanych bo to przeważnie opony, po kilku ładnych sezonach eksploatacji. Myślę, że o tej porze roku znajdziesz coś używanego w dobrym stanie na allegro ( 14 będą tańsze, ale zgadzam się z kolegami, że wygląda to średnio ) zwracaj tylko uwagę na rok produkcji opon, żeby nie trafił ci się jakiś relikt:).
szamon

Post numer:#7  Postprzez Dudi81 » 16 wrz 2012, o 11:21

Miałem raz bieżnikowane opony w e30 i nie miałem najmniejszych problemów z jazdą , wszystko ładnie się wyważyło itp , mój ojciec tak samo ma komplet w audi a4 i tak samo nie narzekał. Dlatego ile ludzi tyle opinii może to zależy też od producenta kto to wykonał jedni robią dobrą robotę a niektórzy masówkę. Wiem że przy kupnie nowych opon bieżnikowanych jest rok gwarancji przynajmniej ja tak miałem.
Dudi81
Rekrut

Nadwozie: Touring
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez dawidzik;) » 16 wrz 2012, o 13:51

Zimą auto ma być bezpieczne a nie ładnie wyglądać...
Od kiedy to moc zależy od tego jakie zimówki kupić...
Kupuj bieżnikowane, tylko jakieś lepsze, powinieneś sie zmieścić w 400zł. Ja miałem bieżnikowane i złego słowa nie powiem. Fakt faktem że zamieniłem je na komplet nówek ale koszty byś musiał liczyć x2.
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Root
Zapoznaj się z regulaminem.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Dantte26 » 16 wrz 2012, o 22:20

dawidzik;) napisał(a):Zimą auto ma być bezpieczne a nie ładnie wyglądać...

ale może być bezpieczne i dobrze wyglądać...w czym problem... :roll:
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#10  Postprzez dawidzik;) » 16 wrz 2012, o 22:52

W niczym :) Dla mnie priorytet to bezpieczeństwo. Można latać e30 na letnich z większymi lub mniejszymi problemami. Kłopot jest wtedy gdy trzeba się gdzieś szybko i bezpiecznie dostać... z punktu A do punktu B zostawiając na ostatnim planie FUN z jazdy RWD zimą.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez davvide30 » 17 wrz 2012, o 08:52

Ja miałem biężnikowane na przodzie i złego słowa nie powiem na zimę jestem na tak, ale powiem tak inwestuj we wszystkie 4 ja dałem bardzo dobre na przód a na tyle miałem na wykończeniu i przy 80 km/h na prostej drodze okupiłem to rowem
davvide30

Post numer:#12  Postprzez Dantte26 » 17 wrz 2012, o 10:15

davvide30 napisał(a):ja dałem bardzo dobre na przód a na tyle miałem na wykończeniu

z tego co wiem lepsze opony powinno się zakładać ZAWSZE na tył, niezależnie od tego czy to przedni czy tylny napęd...stąd rów... :roll:
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#13  Postprzez dawidzik;) » 17 wrz 2012, o 10:49

Jest dokładnie tak jak pisze mój przedmówca. Druga sprawa że opon na wykończeniu nie daje się ani na przód ani na tył.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez davvide30 » 18 wrz 2012, o 07:21

no właśnie a ja wyszedłem z założenia że wole żeby mi tył latał i wolniej się zbierała ale żeby dobrze chamowała i na zakrętach nie wypychała :roll: i wyszło jak wyszło
davvide30

Post numer:#15  Postprzez Dantte26 » 18 wrz 2012, o 10:24

davvide30 napisał(a):wole żeby mi tył latał i wolniej się zbierała ale żeby dobrze chamowała i na zakrętach nie wypychała

heh...nie oszukujmy się...zimą żadne bmw się nie zbiera...no może iX daje radę...poza tym zimą się nie chamuje...osobiście sporadycznie używam chamulca jeśli o okres zimowy chodzi...głównie wykożystuje się chamowanie silnikiem...

dawidzik;) napisał(a):Dla mnie priorytet to bezpieczeństwo

trochę mnie to śmieszy... :D bo gdyby tak było nie śmigałbyś e30-tką tylko jakimś paskiem z 10 poduchami... :roll: także jak każdy z nas lubisz ryzyko...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Następna strona

Powrót do Felunek & Opony