[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Telepanie kierownicą

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#16  Postprzez guliwer » 16 kwi 2009, o 23:52

najwyrazniej!
guliwer

Post numer:#17  Postprzez faraon20 » 16 kwi 2009, o 23:52

A może to wina oponek?
Ja teraz też podobnie mam i też nie wiem co to może być ;/
A najgorsze jest to że raz telepie a raz nie :(
Proponuje tylne opony jak coś też sprawdzić przy okazji.
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#18  Postprzez Fisch » 17 kwi 2009, o 08:28

Z przodu mam tylko dystanse, z tyłu pierścienie bez dystansów. Jakby problem tkwił na tylnej osi to telepało by całą budą chyba, a trzęsie jedynie kierownicą. Na tym samym komplecie jeździłem rok temu, na zimę przeleżały w piwnicy (prawidłowe składowanie), a teraz takie cuda....
Fisch
Student

Moje BMW: 318
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#19  Postprzez DavMc » 17 kwi 2009, o 11:46

Fisch napisał(a):Z przodu mam tylko dystanse

ale mają ode centrowanie, bo jeśli nie to masz przyczynę
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#20  Postprzez Fisch » 17 kwi 2009, o 19:16

DavMc chyba trafiłeś. Przymierzałem się dziś do zmiany felunku na zimowy i podczas odkręcania śrub (kręciłem nie kluczem, a kołem!!) zauważyłem, że koło skacze na piaście. Okazało się, że jest luz niecały milimetr ( piasta 54, dystans 56). Nie zauważyłem tego wcześniej z powodu dekielków w felgach. Na jutro mają być dorobione pierścienie i zobaczymy czy to to.
Głupio, że nie sprawdziłem tego od razu... :duh: :mad2:
Fisch
Student

Post numer:#21  Postprzez Antonio » 17 kwi 2009, o 23:31

A widzisz, bylo sie sluchac wujka Antosia jak napisal na poczatku. Jezeli masz bicie tylko przy tych predkosciach to na 100% cos z centrowaniem kola ;)
Antonio

Post numer:#22  Postprzez Menl » 17 kwi 2009, o 23:47

Antonio, u mnie np. bicie wystapilo tylko dlatego ze mialem niedokrecone sruby. 2 z lewej strony i 2 z prawej, wiec sa rozne przyczyny.
Menl

Post numer:#23  Postprzez Antonio » 18 kwi 2009, o 00:37

Menel, no tak, ale to takze ma zwiazek ze zlym ulozeniem felgi na piascie, niektorzy pisali na temat zawieszenia i innych dziwnych rzeczy, ja jeszcze tydzien temu w zawieszeniu z przodu mialem do wymiany kazdy element i bicia podczas jazdy nie bylo zadnego.
Antonio

Post numer:#24  Postprzez Fisch » 18 kwi 2009, o 17:27

Odebrałem pierścienie, no i jak na złość za mała średnica wewnętrzna, niewiele ale, na piastę trzeba było nabijać, później felgę z dystansem i dociskać śrubami, napierdo...łem się niemiłosiernie. Jak patrzę na piastę i dystans to mam wrażenie jakbym nie dociągnął na maksa,pojeżdżę trochę i wtedy docisnę, mimo wszystko telepanie ustało... 0-140km/h zero telepania (wyżej nie sprawdzałem...-miasto).
Mam za to drugi malutki problem, zauważyłem, że przy prawym kole nie mam tej śrubki mocującej tarczę do piasty, w momencie dokręcania koła tarcza miała luz, trzyma się tylko na śrubach i docisku dystansu. Wiem, że to nie jest rozsądne, ale zastanawiam się ile tak pojeżdżę?
Fisch
Student

Post numer:#25  Postprzez Janek » 18 kwi 2009, o 19:18

Kup tą śrubkę w ASO, pewnie złotówki nie zapłacisz. Podczas jazdy raczej jej braku nie odczujesz, tak samo przy hamowaniu. Uważaj jak będziesz klocki wymieniał, żeby nie spadła ci na stopę :lol:
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#26  Postprzez Antonio » 18 kwi 2009, o 19:24

Z tego co pamietam w autach dla ludu VW i Audi tarcze sobie lataja jak chca, wiesz jak tam przewalone kolo zalozyc? to tylko u nas takie udogodnienie. Mozesz jezdzic bez niej, nic sie nie stanie.
Antonio

Post numer:#27  Postprzez Menl » 18 kwi 2009, o 23:24

u mnie w e34 tez nie mam tych srub trzymajacych tarcze. wszystko jest ok.

Dokrec jutro jeszcze raz sruby, przy dystansach tak jest ze trzeba po kilku dniach jeszcze raz dokrecac bo nie dochodzi wszystko za pierwszym razem.
Menl

Post numer:#28  Postprzez Fisch » 19 kwi 2009, o 11:45

Oki, dzięki koledzy. Przejadę większą ilość ka-emów i odezwę się czy wszystko ok.
Fisch
Student

Poprzednia strona

Powrót do Felunek & Opony