[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Stare nieużywane gumy czy warto ?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#31  Postprzez bekkouche » 2 paź 2009, o 17:39

przemeq napisał(a):może mi ktoś wytłumaczyć czemu lepiej dawać nowe opony na tył??

Przy większej prędkości na śniegu najpierw ucieknie Ci w zakręcie tył. I nie chodzi tutaj nawet o jazdę w zakrętach, bo na śliskim przy polskich traktach to loteria czy pojawi się nad czy podsterowność a o jazdę na prawie prostych odcinkach. Tego mnie nauczyło doświadczenie. Oczywiście mówimy o oponach zimowych.
bekkouche

Post numer:#32  Postprzez przemeq » 3 paź 2009, o 17:31

hmm myślę że jeżdżąc lekką i w miarę mocną tylnonapędówką trzeba być gotowym na uślizg tylnych kół, do tego większość e30stek nie ma szpery i wtedy najczęściej poślizg łapie jedno koło, a zazwyczaj nie powoduje to drastycznej ucieczki tyłu, nawet na zakręcie
za to jeśli masz kiepskie opony na przodzie to dość szybko można przejechać zakręt czy rondo prosto i wtedy dobre opony na tyle nie pomogą, a zakręty i skrzyżowania trafiają się dużo częściej niż uślizgi na prostej
e46 330i & szukam e30 coupe wąskie lampu
przemeq
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#33  Postprzez Coolbit » 23 lis 2009, o 01:18

Pietrek napisał(a):ja mam 24 letnią opone na zapasie w bagażniku ... Nóweczka praktycznie nie jeżdzona... wypieprzyć ją na śmieci ?

Może identyko jak mój zapas... :) DUNLOP
Ja ją zabiorę jak masz wywalić i będę miał parkę :tun:
:jum:

Mi w ciągu roku przeciętnie 3 opony pękają.
Natomiast nigdy mi żadna nisko-profilowa '16 nie strzeliła.
Coolbit

Post numer:#34  Postprzez maaaad » 23 lis 2009, o 02:33

przemeq napisał(a):wole mieć dobre hamulce i kierowalność, a z uciekającym tyłem dużo łatwiej sobie poradzić niż z uciekającym przodem

Amen.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#35  Postprzez santos666 » 18 gru 2009, o 21:52

stary kapeć jest po to zeby go darmo założyć i spalić , chyba ze lubisz taczać sie na trasie 50 km/h

nie zakładaj starego kapcia, pewnie latasz za miastem po 120 km/h albo i lepiej ......te 120 starczy zeby pizgła.....
-----DZIDADWIEŚCIE-----

8
santos666
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#36  Postprzez MAJSU » 19 gru 2009, o 17:57

Ciekawy jestem ilu z tych piewców używanych kapci kupiło kiedyś DOBRE NOWE opony :) hehe Jak się całe życie na śmietniku jeździ to chyba ciężko mieć jakieś odniesienie. Jeżeli chodzi o :cen: to zawsze kupuję nowe oponki bo 4-5 letnia opona nadaje się na śmietnik jeżeli korzysta się z możliwości samochodu a nie tylko toczy emerycko. Do Beemki kupuję używki ale praktycznie nigdy nie jeżdżę w deszczu czy w zimę ani nie nie cisnę do oporu w zakrętach więc takie gumy zdają w niej egzamin.

Jeżeli dobrze się czuję samochód to już po jednym sezonie opon na drodze czuć spadek ich przyczepności.

santos666 napisał(a):stary kapeć jest po to zeby go darmo założyć i spalić , chyba ze lubisz taczać sie na trasie 50 km/h

Dokładnie ! Głupi ludzie płacą za śmieci przywożone z Niemiec i się cieszą że mają świetne oponki.
MAJSU

Poprzednia strona

Powrót do Felunek & Opony