[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

uwaga na szpilki, dystanse itp.

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#31  Postprzez Jakub.j » 14 paź 2008, o 00:11

evil napisał(a):nie ma się co obawiać należy jednak pamiętać, że śruby do felg od czasu do czasu należałoby wymienić... przecieżnie każdy dociąga je dynamometrem, z użyciem odpowiedniego momentu, etc. ile jest takich warsztatów, gdzie typ podchodzi z pneumatem do koła i dopieprza je, jak mu popadnie, bo nawet nie chce mu się ustawić klucza?! a jakby nie patrzeć materiał z czasem pokaże kolano i tyle.
i tu sie zdadzam!!!

Co do śrub DavMc to nie okreslisz na oko czy materiał nie jest zmeczony po prostu tego nie widac!
mogło to byc tak, ze podczas dokręcania sruba sie zaczeła juz ukrecac a duze przeciązenia dokończyłu dzieła!

jak by sruba miała sie sciąć to nie sciela by sie w srogku (w piascie) tylko na rowni!
Jakub.j

Post numer:#32  Postprzez evil » 14 paź 2008, o 07:48

40 tysia zrobiłem moim Bumerem z 9-calowymi felami z tyłu, które nie miały pierścieni centrujących. i nic się nie działo. koła zawsze dokręcane dynamometrem, śruby zmienione na nowe i traktowane smarem, nic nie bylo zapieczone, jedynie "lekki" problem z ustawieniem felgi przy dokręcaniu. i wszystko było OK. i nowy wlaściciel felg też nie ma problemu.
evil

Post numer:#33  Postprzez Jakub.j » 14 paź 2008, o 21:51

evil napisał(a):jedynie "lekki" problem z ustawieniem felgi przy dokręcaniu
jedyna i najwazniejsza sprawa przy dokrecaniu felg "z" i "bez" pierscienia nawet jak jest pierscien a sruba nie bedzie siedziała w swoim gniezdzie to sie odkreci!!! a jak pierscienia nie bedzie a sruba dobrze "osiądzie" tam gdzie powinna to bedzie "git" jeszcze trzeba wiedziec ze sruby maja rozne stozki , ktore tez trzeba dobrze dobrac.
Jakub.j

Post numer:#34  Postprzez kubex » 17 paź 2008, o 14:14

ja śmigam z dystansami + centrujące na plastiku i nic się nie dzieje . Jedyne co to po zakupie odpadło mi koło :tan: bo właściciel idiota założył dystanse z rozstawem mniejszym niż 4x100 podejrzewam ze z 4x98 i nie można było wkręcić 4 śruby. koła były na 3 śruby i 2 się złamały... rozwierciłem dystanse i 4 wlazły jeżdżę 2 lata i nic się nie dzieje. przy dystansach zdaje mi się że trzeba uważać na śruby bo większe przeciążenia na nie są wywierane.
kubex

Post numer:#35  Postprzez bekkouche » 19 lis 2008, o 15:06

kubex napisał(a):ja śmigam z dystansami + centrujące na plastiku i nic się nie dzieje . Jedyne co to po zakupie odpadło mi koło :tan: bo właściciel idiota założył dystanse z rozstawem mniejszym niż 4x100 podejrzewam ze z 4x98 i nie można było wkręcić 4 śruby. koła były na 3 śruby i 2 się złamały... rozwierciłem dystanse i 4 wlazły jeżdżę 2 lata i nic się nie dzieje. przy dystansach zdaje mi się że trzeba uważać na śruby bo większe przeciążenia na nie są wywierane.

Ciesz sie że żyjesz kubex. Ale ja nie o tym:
Mam Fox Racingi (marne, te co na zdjęciu, juz niedługo bbs rs mam nadzieje) i 4 pierścienie plastikowe miałem do zeszłej zimy, kiedy to gdzieś się zagubiły 2 z nich. Pociąłem dwa które zostały na ćwiartki a ćwiartki na połówki i po cztery równe części tych pierścieni pozakładałem na odrobince(!) silikonu na piasty, po czym założyłem felgi i było idealnie, żadnych stuków puków i takich tam. Z tym, że zawsze gdzieś z tyłu głowy miałem tą myśl, że nie jest dokładnie tak jak powinno więc dla samego spokoju już takich manewrów nie będę robił. Pozdro
bekkouche

Post numer:#36  Postprzez DavMc » 19 lis 2008, o 15:46

Jakub.j napisał(a):wiedziec ze sruby maja rozne stozki , ktore tez trzeba dobrze dobrac

czyli nallwpiej jechać to wulkanizacji z felgami, zeby dobrali do nich odpowiedni stożek śruby??

a czy oprócz stożków śruby różnią się jeszcze jakoś?? twardością??
jak to poznać i jakie sa najlepsze??
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#37  Postprzez Jakub.j » 19 lis 2008, o 17:38

DavMc napisał(a):
Jakub.j napisał(a):wiedziec ze sruby maja rozne stozki , ktore tez trzeba dobrze dobrac

czyli nallwpiej jechać to wulkanizacji z felgami, zeby dobrali do nich odpowiedni stożek śruby??

a czy oprócz stożków śruby różnią się jeszcze jakoś?? twardością??
jak to poznać i jakie sa najlepsze??

jezeli chodzi o stozki to są plaske i kule w alusach 90% są plaskie stozki.. jezeli chodzi o twardosc to kazde fabryczne (nie dorabiane u slusaza) będą dobre
Jakub.j

Post numer:#38  Postprzez DavMc » 19 lis 2008, o 18:02

Jakub.j napisał(a):to kazde fabryczne (nie dorabiane u slusaza) będą dobre

a jeżeli jest długa szpilka która idzie przez dystans??
Powiedzmy na tył felga 9" + 15mm dystansu(przelot) i dopiero gwint w pieście??

chodzi mi o to że szpilki idące przez dystans są dużo bardziej obciążone
i czy nie powinny być jakieś wzmocnione??
DavMc
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#39  Postprzez Jakub.j » 19 lis 2008, o 18:32

NIE DOKONCA CALY nacisk idzie na szpilki.. wez sobie trzy kawalki czegos jedna mniejszą scisnij dwiema pozostalymi i wyciagnij tą ze srodka... jak dobrze scisniesz to sie nie da... podobnie ze szpilkami i dystansem.... dystans 15mm nie jest jakis extremalny jezdzilem na 10mm z dorabianymi szpilkami z jakiegos preta i bylo git ... ale wymnienilem na fabryczne bo gwint sie przeciagal i klepsydra sie ze "szpilek" robila

najwazniejsze zeby stozek byl odpowiedni, odpowiedni roztaw otworow i stozek musi dokladnie w gniezdzie felgi siedziec..

pozdr . jakub
Jakub.j

Post numer:#40  Postprzez ogólny » 21 lis 2008, o 11:49

Czytam temat i ciarki przechodzą po plecach!!!
Szpilki dorabiane z pręta :duh: , pierścienie dzieline na 4-y :mad2: .
I dziwić sie że koła odpadają :dok:
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Strzelba
Zapoznaj się z regulaminem.
ogólny
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#41  Postprzez Jakub.j » 21 lis 2008, o 20:39

ogólny napisał(a):Szpilki dorabiane z pręta ,

potrzebowalem na juz... i byly dane po dwa na kolo reszta oryginaly a wymienialem na trzeci dzien

jakub
Jakub.j

Poprzednia strona

Powrót do Felunek & Opony