[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zmiana rozstawu z 5x112 na 4x100

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Zmiana rozstawu z 5x112 na 4x100

Post numer:#1  Postprzez e30bandyta » 1 lis 2009, o 00:30

Witam Wszystkich :D
Mam na oku felgi do mojej e30 są to mianowicie 16" tyle że mają rozstaw 5x112.
Chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej to zmienić czy są może takie dystanse zmieniające rozstawy czy najlepiej zrobić to tak jak robi większość czyli zaspawanie starych otworów i nawiert nowch ? Wiem że w warszawie ktoś takie rzeczy robi ale w miarę blisko mam do lublina i czy wie może ktoś czy tam ktoś by się tego podjął ? Z jakim kosztem może się to wiązać ? I jak to jest z otworem centrującym bo na tych felgach jest średnica 66m czy wystarczy dokupić odpowiednie pierścienie centrujące i będzie ok ?

wymiar felg to :
przód: 8,5 J 16 et 10
tył: 9,5 J 16 et 14

czy wejdą i nie będą ocierać bo błotniki mam nie zaginane... i czy nie bedzie ocierać też z przodu o lagę ?
Obrazek
e30bandyta
Student

Moje BMW: 316
Nadwozie: Coupe
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez Stammek » 1 lis 2009, o 03:01

wejdą i nie bedą ocierać.a czy da sie przerobic to zalezy czy sa z tyłu zupelnie plaskie,bo jak nie sa to ciezko bedzie przerobić.Co do piercienia centryjacego to w zupelnosci wystraczy.Ale coś mi sie wydaje ze chcesz przerobić felgi ACT z allegro...też o nich myslkalem i nie da rady z nich nic zrobić.

co do smaej przerubki to ja dalem stare otwory do zaspawania a nowe wiercilem sam.wsadzilem sobie w felge smą piste od e30 zanaczylem nowe otwory i wywiercilem na stolowej wiertarce.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez M-Technic2 » 1 lis 2009, o 11:36

tez odrazu te ACTy skojarzylem ,kolega chcial to podpytac :D a nie jeden z nas juz ma chetke na nie ,fakt faktem dobra cena i ten rant achh :)
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez e30bandyta » 1 lis 2009, o 12:20

Dokładnie chodzi mi o te ACT z allegro :mrgreen: Właśnie się przyjrzałem na zdjęciach i od strony piasty właśnie nie są płaskie... A już myślałem że je jakoś przerobię i wypoleruje i będzie cacy. Idealne by pasowały do mojej wąskiej bo właśnie takiego stylu poszukuję ale nic nie mogę znaleźć a na RS'y lub Rm'y mnie nie stać. A tu nic z tego. Widzę że nie tylko ja ale i inni bacznie obserwują allegro i felunki :D
Obrazek
e30bandyta
Student

Post numer:#5  Postprzez czapka_e30 » 1 lis 2009, o 13:12

tez wiedziałem ze chodzi Ci właśnie o te felgi sam wczoraj wrzucałem ich aukcje do tematu aukcje itp. szkoda ze akurat tych właśnie nie da się przerobić bo już by na pewno dawno były sprzedane, ja codziennie przeglądam allegro w poszukiwaniu tego typu felg w e30 wyglądałyby pięknie :D
czapka_e30

Post numer:#6  Postprzez e30bandyta » 1 lis 2009, o 15:29

Heheheh... też dodałem aukcję do obserwowanych. Ale no niestety nic nie poradzimy trzeba wytrwale szukać dalej jakiegoś ładnego kółka :roll:
Obrazek
e30bandyta
Student

Post numer:#7  Postprzez PINIU » 2 lis 2009, o 22:56

najlatwiej rozwiercic felgi 5x120 na 4x100, jesli chodzi o 5x112 to jest problem bo otwory sie mocno pokrywaja a z zaspawywaniem to nie taka latwa sprawa kazde felgi maja swoj stop alu z domieszka...tam czegos, kady kto spawa alu ci powie ze kazde takie spawanie narusza strukture felgi i ja oslabia, a chyba nie chcesz leciec 200 i stracic kolo podczas jazdy, nawiert tak ale spawanie ci kazdy odradzi (mowie o ludziach co sie na tym znaja a nie na tych co chca zarobic), ja jezdze na nawiercanych startuje na nich w zawodach i kola wytrzymuja te niecale 300 koni i nic sie nie dzieje
PINIU

Powrót do Felunek & Opony