[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Opony w rozmiarze 195/50/15 doradzi ktoś?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Opony w rozmiarze 195/50/15 doradzi ktoś?

Post numer:#1  Postprzez quattro.ist.für.sissies » 30 mar 2010, o 10:41

Mam obecnie na mojej E30 opony Dunlop SP Sport Fastresponse 185/55/15. Ogólnie nie jestem z nich zadowolony. Co do Fastresponse do bardzo fajna opona do jazdy na codzień ale szybko się ściera i nie daje odpowiedniej przyczepności przy wygłupach. Może winę ponosi w pewnej mierze mały rozmiar. Wcześniej w innym aucie (BMW) jeździłem na Sp Sport Maxx, P Zero Nero ( Notabene mam w rozmiarze 205/55/16 na sprzedaż ) i PS 2. Obiektywnie całą trójka miała lepsze właściwości niż Fastresponse z PS2 i Maxx na czele. P Zero są fajne ale jak się nagrzeją potrafią powodować drgania kierownicy. Niestety w rozmiarze 195/50/15 żadna z wyżej wymienionych opon nie występuje.

Może macie jakieś typy które mogli byście polecić tym rozmiarze. Ja zastanawiam się między:
1.Opcja tania Toyo T1R ale słyszałem o nie wiele złego. Że szybko się nagrzewa i jest za miękka wywołując efekt pływania. Miał ktoś z Was?
2. Opcja droga Dunlop Sp Sport 01 miałem okazje na nich już kiedyś jeździć i były całkiem sympatyczne ale nie wiem jak będzie w 195/50/15...
3. Opcja nie wiem co wybrać ;) Czekam na sugestie mile widziane zdjęcia z konkretnym przebiegiem danej opony. Wiem natomiast że nie chcę R888. Tyle ode mnie. :kie:
quattro.ist.für.sissies

Post numer:#2  Postprzez Meecowhy » 30 mar 2010, o 11:10

Chcesz dobrą oponę? ContiPremiumContact2 w tym rozmiarze. Na suchym kosmos, na mokrym dużo lepsze niż micheliny i pirellki. Cichutkie, łątwo wyczuć granice przyczepności.

ew conti sport conctact 2 ale ona chyba tylko w profilu 45...
Meecowhy

Post numer:#3  Postprzez Kuba-e21 » 30 mar 2010, o 11:47

Meecowhy, dobrze gada ! Ewentualnie Dunlopy sp sport 2000 o ile je jeszcze robia... Mozesz jeszcze sprobowac slick dopuszczonego do ruchu, posiada naciecia, które sie krzyzuja. Pozdro :tun:
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez RyczacE30 » 30 mar 2010, o 12:35

Oj będziesz miał ciężko w tym rozmiarze o naprawdę dobrą oponę jak r888 nie chcesz kupić. Co do conti to kolega chwali co ma i jest to zrozumiale ale contipremium 2 nie jest wcale lepsza od fastresponse wiec raczej nie bedziesz zadowolony. Miałem do niedawna w audi serii s 2.7 bi-turbo sportcontact 2 i nawet one nie były jakies rewelacyjne. Z Michelin nie miałem do czynienia nigdy ale porównując je do pzero nero czy rosso na których smigałem w tym audi to fakt wytrzymaly duzo dluzej ale przyczepnosc slaba wiec nie wierzę że premiumy sa lepsze. Jedyne dobre conti na jakich jezdzilem to sportcontact 3 ale nie dostaniesz ich w tak malym rozmiarze. :P Piszesz ze nero powoduja drgania ja tam nic takiego nie mialem wiec moze auto mialo jakis problem. :P Ja na twoim miejsu nie odrzucał bym t1r bo sa tanie i duzo osob je chwali. próbowal bym tez z parada dobra tania opona i występuje w rozmiarze. albo jak kolega Kuba-e21 moze jakis nacinany slick.
RyczacE30

Post numer:#5  Postprzez quattro.ist.für.sissies » 30 mar 2010, o 12:57

Slick odpada bo to moje jedyne auto którym jeżdżę codziennie więc nie wytrzymał by zbyt długo. Co do Conti to Sport2 były by myślę idealne ale faktycznie nie są dostępne a tym rozmiarze. :( Dziękuję za odpowiedzi Panowie. Mam nadzieję że ktoś się jeszcze wypowie. Meecowhy, a mógłbyś porównać do jakiejś konkretnej opony Twoje Premiumy2? Z tego co słyszałem to faktycznie jest to grupa moich obecnych opon. A jak kupiłem E30 byłą na PremiumContact1 prawie nowych i bardzooo ślisko było. Wiesz może jaka jest różnica między Premium 1 a Premium 2? RyczacE30, R888 odpada bo na mokrym jest śliska a ja jeżdżę autem co dzień. Poza tym jest bardzo droga i ma zdecydowanie zbyt krótką żywotność. Do tego aż takiej przyczepności w 320i nie potrzebuję.
quattro.ist.für.sissies

Post numer:#6  Postprzez Kuba-e21 » 30 mar 2010, o 13:05

Nie musisz kupowac szorstkowanych slickow ;) O wiele dłuzej Ci posluza, poza tym zalezy od rodzaju twardosci gumy, twarde długo wytrzumuja, ale dobrze działaja przy wysokich temp - czyt predkosciach :) Jezeli chodzi o drgania przy pirelli, to przypuszczam ze złe wywazenie... Bo niestety nie wiem dlaczego, ale nowe pirelli sprawia czasem jakies problemy przy wywazaniu... Pozdro :tun:
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez mackillus316i » 30 mar 2010, o 13:19

Z opcji, które podałeś bez wahania wybrałbym T1R!!
Ja nie miałem z nią złych doświadczeń, wręcz przeciwnie.

Jakąś alternetywą może być Yoko Parada spec-2 (chociaż mi się ta opona z Hondziarzami kojarzy) :wink:

..a jak ma być taniej i mają dużej posłużyć to Falken Ziex

Zresztą i tak wszystko zależy do czego ma to być opona.
Nigdy nie dopasujesz takiej, która szybko sie nie kończy, klei się na suchym, świetnie trzyma w zakrętach i na mokrym jest rewelacyjna.

Jak nie chcesz r888 to może R1R :mrgreen:

Naprawdę mogę szczerze polecić Ci T1R

Pzdr
I ♥ E30

Obrazek
mackillus316i
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez nowak » 30 mar 2010, o 14:30

A może Bridgestone ER300 ?? Występuje w tym rozmiarze.

Obrazek

Co do Conti to jedna z najlepszych oponek na jakich jeździłem (bardzo dobra przyczepność na śliskim), ale profil 45 troszkę za nisko dla mnie.
BTW Mam taką parkę opon jakby ktoś chciał w niezłym stanie.
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Grzesiek2290 » 30 mar 2010, o 14:33

Ktoś używał Yoko AVS Sport ?

Potrzebuje w dobrze klejącą gumę na przód, z twardą ścianką boczną i w rozsądnych pieniądzach też 195/50/15 na oś przednią. (a ww ponoć jest si)

Ma dobrze kleić i nie pływać na winklach-już mam dość uciekającego przodu :/
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez Meecowhy » 30 mar 2010, o 16:49

Koledzy nie chwale mojego bo na takich oponkach nie jeżdżę... aczkolwiek jeździłem, zresztą pracuje w wulkanizacji i to są też oponie moich klientów... No i jeszcze jedno ... to jedne z najcichszych opon jakie miałem... oprócz contisportcontactów 2- tych wyząbkować sie nie da :D
Meecowhy

Post numer:#11  Postprzez Soci » 3 kwi 2010, o 11:56

Szukam opony do moich BBS RZ 15" szerokości. Chodzi mi o rozmiar...
Brać 195/50/15 czy wsadzić jednak 205/50/15? Cenowo prawie bez różnicy, ale nie wiem jak ma się szerokość felgi do szerokości kapcia?
"Life isn't about waiting for the storm to pass, guys. Its about learning how to dance in the fuckin' rain." GP
Soci
Student

Moje BMW: 325
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Felunek & Opony