Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
cizo napisał(a):Czy opony 205/60 R14 mogę założyć na nie?
A jeśli chodzi o komfort to jak nie masz wspomagania to na szerszej oponie ciężej będzie się w miejscu kręciło, spalanie się zwiększy (chodź i tak pewnie tego nie zauważysz) i może być bardziej mulasty.Mrok napisał(a):Możesz założyć i 225, wszystko się da, zależy tylko od wygląduA jeśli chodzi o komfort to jak nie masz wspomagania to na szerszej oponie ciężej będzie się w miejscu kręciło, spalanie się zwiększy (chodź i tak pewnie tego nie zauważysz) i może być bardziej mulasty.
schwagger napisał(a):W pierwszym szybszym zakręcie zobaczysz, jaki błąd zrobiłeś...
schwagger napisał(a):Dlatego, że przy zachowaniu tej samej szerokości felgi założenie szerszej opony powoduje, że ścianki boczne są bardziej rozchylone za zewnątrz, a więc w zakrętach będą się podwijać, a opona będzie się bardzo "wykładać". żeby opona o szerokości 205 dobrze pracowała w zakrętach potrzebuje felgi ok. 7 cali, a przy tak wysokim profilu to i 7,5 by nie zawadziło.
Nie twierdzę, ze nie da się jeździć, masz rację wiele osób jeździ na 195/65 i jest OK, zależy jak kto jeździ - w spokojnym turlaniu na codzień różnicy możesz nie odczuć wcale, a szybszych zakrętach może być bardzo zauważalna in minus. A przykład Stanów nie jest najlepszy - tam przecież prawie wcale nie ma zakrętów
Z mojego własnego doświadczenia - E34 na seryjnych 225/55R16 prowadzi się mniej stabilnie niż na 205/60 założonych na te same felgi. najprawdopodobniej właśnie dlatego, ze przy 205/60 boczne ścianki są właśnie prostsze więc w zakrętach mniej się wykładają.

Grzesiek2290 napisał(a):tego co wiem ori słoneczko ma 6x14 ET 35 i 195 to raczej max. Można i 205 ale może źle się układać na feldze i wygląda ofc kaszaniasty
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość