[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Na którą oś lepsze opony na tor

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Na którą oś lepsze opony na tor

Post numer:#1  Postprzez stefan543 » 21 wrz 2013, o 20:22

Witam,
krótkie pytanie.
Na którą oś założyć nowe opony? Na przód czy na tył? Dotychczasowe jeździły na przodzie. I teraz czy dać je na tył, a nowe na przód, czy nowe na tył, a przody zostawić w spokoju? Zaznaczam, że auto do jazdy po torze. Zależy na przyczepności.
stefan543

Post numer:#2  Postprzez Marcinkcp » 21 wrz 2013, o 21:30

Nie wiem jak w drifcie, ale jeżdżąc na czas to po mojemu przede wszystkim nie możesz gubić przodu, bo na przyczepność tyłu masz większy wpływ i łatwiej skompensujesz chwilową stratę. Jak będziesz płużył, to nie nawalczysz.
Marcinkcp

Post numer:#3  Postprzez Icek » 21 wrz 2013, o 21:57

Ponoc jakas redakcja robila testy co do zakladania tych opon i wyszlo ze na tyl zakladamy lepsze opony, dla mnie to absurd.
Icek

Post numer:#4  Postprzez Dantte26 » 21 wrz 2013, o 23:40

z tego co wiem lepsze opony zakłada się zawsze na tył bez wzglęcu na napęd... czy to przedni czy tylny... może i coś w tym jest, bo gdy zacznie wyprzedzać nas tył to już po zawodach...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Pietrek » 22 wrz 2013, o 00:11

Tymon, Luca, do tablicy :lol:
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#6  Postprzez mamut103 » 22 wrz 2013, o 00:11

Ja też słyszałem że lepsze opony na tył idą. Ja natomiast jestem zdania że lepiej mieć 4 dobre opony :)
mamut103

Post numer:#7  Postprzez JajoJJ » 22 wrz 2013, o 05:04

Dobre pytanie, co do testów z Autoświata tudzież innych Motorów, to można je między bajki włożyć, bo w warunkach torowych wygląda to zdecydowanie inaczej, a kierowca jest przygotowany na wszelkiego rodzaju poślizg zwłaszcza nadsterowny, czyli taki który na normalnej drodze zakończyłby się wizytą w rowie czy tam innym drzewie. Z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że z nowych opon założonch na tył po przejechaniu jednego superoesu w poznaniu (w sumie dwóch, ale jeden deszczowy, praktycznie zero oznak zużycia) w temp. około 20 stopni zostało 3 mm bieżnika i zużycie nie wynikało z przegrzania. W tym samym czasie opony z przodu po przejechaniu identycznego dystansu mają 6mm i wyraźne oznaki przegrzewania na krawędziach bieżnika (nie na bokach opony, ale na całej szerokości bieżnika). Musisz pamiętać, że nowe opony pokryte są specjalną warstwą zabezpieczającą, którą należy zetrzeć przed wyjazdem na tor. A to że opona będzie nowa i miała więcej bieżnika nie musi wcale oznaczać, że zapewnia większą przyczepność. Ja jeżeli miałbym wybierać (jazda typowo na czas) to opony o lepszej przyczepności założyłbym na tył, dlatego, że na hamowaniach z dużych prędkości (powyżej 120) auto staje się niestabilne i bardzo łatwo o poślizg nadsterowny . Raz, że jest to strata czasu, dwa utrata zamierzonej linii przejazdu, a trzy po prostu jest to niebezpieczne. W samym zakręcie to czy lepsze opony będą na tyle, czy na przodzie nie ma większego znaczenia(po za twoją frajda :P), bo strata czasu i tak wystąpi, a każdy poślizg (nadsterowny i podsterowny) można odpowiednio uciąć (skontrolować) gazem. Na wyjściu auto też jest nadsterowne i jeżeli przesadzisz z gazem i postawisz auto bokiem to strata będzie większa niż w przypadku lekkiego wyjeżdżania przodu. Tak więc wszystko zależy od różnicy przyczepności pomiędzy osiami i twoich osobistych preferencji oraz konfiguracji toru. Jak będzie dużo zakrętów, małe prędkości i mało mocnych hamowań (tor kartingowy) to zrobiłbym na odwrót, czyli lepszą opony założyłbym na na przód, żeby ustawiać auto do kolejnego zakrętu, bo ciasne zakręty przejeżdża się szybciej w minimalnym poślizgu i frajda jednak dużo większa :D

Takie moje przemyślenia po powrocie na tor po dłuższej przerwie, pozdrawiam i fajnie jak by wątek się rozwinął o wypowiedzi użytkowników regularnie startujących.
JajoJJ
Rekrut

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez Luca » 22 wrz 2013, o 18:51

Sam wiesz, że większość zależy od pogody :)

Na poznańskim cartingu - przód lepsze - tył gorsze.

Jadąc po całej nitce Toru - proponuje odwrotnie.
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris :( 27-09-2003)
Luca
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#9  Postprzez CincinCm » 22 wrz 2013, o 20:02

A jakie opony zakładasz nowe i jakie masz stare?
CincinCm

Post numer:#10  Postprzez stefan543 » 22 wrz 2013, o 21:07

Tu i tu FEDERAL 595 RS-R SEMI SLICK. Chodzi mi o to żeby szybko nie ściuchrać nóweksów, a druga sprawa jakie macie doświadczenia z zakładaniem opon dotartych na przodzie po jeździe torowej - na tył i odwrotnie. Te, które miałem z przodu mają zjechane, krawędzie wewnętrzne od negatywów, zewnętrzne od zakrętów i jak się je załozy na tył to zamiast 205 będą węższe... tak kombinuję...
stefan543

Post numer:#11  Postprzez Luca » 23 wrz 2013, o 13:07

stefan543 napisał(a): Chodzi mi o to żeby szybko nie ściuchrać nóweksów,

Nie ma opcji, że nowe opony się nie zniszczą :)
Po II Poznaniu i ostatnich Kielcach (100 km na miedzianej :)) mam przody zmasakrowane względem tyłu.
Sam wiesz, że to jest loteria.

Tymon śmiga na Federalu kolejny sezon , może coś skrobnie :)
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris :( 27-09-2003)
Luca
Student

Nadwozie: Coupe

Post numer:#12  Postprzez K-man » 24 wrz 2013, o 20:49

Na tor to nie wiem, ale normalnie to na lato mam lepsze na przodzie, a na zimę zakładam (nowe) zimówki tylko na tył.
K-man

Post numer:#13  Postprzez Tymon » 2 paź 2013, o 23:16

Na przód zawsze lepsze.
M20B25 Turbo 330,8 Hp/435,1 Nm

Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
Tymon
Inżynier

Silnik: M20B25 T

Powrót do Felunek & Opony