[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Renowacja felg - czym to usunąć ?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Renowacja felg - czym to usunąć ?

Post numer:#1  Postprzez maniur » 3 kwi 2014, o 16:46

Siema !
Z racji ładnej pogody wziąłem się dzis za regeneracje moich borbetów,
Strasznie zaniedbane france...
Natknąłem się na warstwe, która udaje mi się usunąć jak dotąd tylko pilnikiem. Pod nią jest świecąca fela. czym to usunąć, co by nie porysować alusów ?
poniżej foto, z góry dzieki za cenne wskazówki ;)
Obrazek
maniur

Re: Renowacja felg - czym to usunąć ?

Post numer:#2  Postprzez qbacki » 3 kwi 2014, o 20:34

Zeby nie porysowac to na pewno nie pilnikiem bo on wlasnie sie do tego nadaje. Papier scierny i jazda. Dobierz sobie taki zeby nie zostawial glebokich rys. 240 powiedzialbym ze bedzie za gruby nawet...
qbacki

Post numer:#3  Postprzez buncol520 » 3 kwi 2014, o 20:49

Oddaj do szkiełkowania,lub kup jakas "zdrapke" lub inny preparat do usuwania starych powlok lakierniczych i po problemie,reczna praca przy takim czyms to porazka!
buncol520

Post numer:#4  Postprzez wojtaq » 3 kwi 2014, o 20:51

scansol etc
a jak nie to tokarka i później polerka od papieru 40
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez maniur » 5 kwi 2014, o 20:50

Zeby nie porysowac to na pewno nie pilnikiem bo on wlasnie sie do tego nadaje. Papier scierny i jazda. Dobierz sobie taki zeby nie zostawial glebokich rys. 240 powiedzialbym ze bedzie za gruby nawet...

Wcześniej pisałem, że nie dało się tego usunąć niczym, tylko pilnikiem. Próbowalem papierem 40stka i nieszło.
Dziś kupiłem scansol i powiem, że efekt zajebisty :)
maniur

Post numer:#6  Postprzez brendy » 13 kwi 2014, o 19:05

Ja w swoich felgach ranty czyściłem za pomocą trzpieni listkowych na wiertarkę o rożnej granulacji i powiem tez daje rady tylko trzeba trochę czasu poświecić ale efekt tez jest elegancki pod polerkę
brendy

Post numer:#7  Postprzez maniur » 16 kwi 2014, o 23:47

scansol spoko, ale tylko pod ranty gdzie mozna go przeszlifowac, ale doradzcie mi prosze, czym usunąć czarny lakier z środka tych słoneczek między szprychami ?? :/ scansol nie daje rady, pomyślałem, że dobrą opcją są kamienie szlifierskie na wiertarke, bo mozna idealnie w kazdym zakamarku przeszlifować..niestety zestaw 10 kamieni wystarczyl na 5% felgi :P
maniur

Post numer:#8  Postprzez Grzesiek2290 » 17 kwi 2014, o 21:13

Piaskowanie drobnym korundem. Raz że operator musi wiedzieć ocby żeby tego nie zaorać ,a dwa że licząc koszta i ewentualne roboczogodziny szybko stwierdzisz że te piaskowanie nie było takim złym pomysłem :P
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez dominique » 17 kwi 2014, o 21:39

Jak chcesz mieć dobrze zregenerowane felgi, to oddaj je do jakiegoś warsztatu, który czymś takim się zajmuje. Przy okazji sprawdzą, czy felgi są proste, ewentualnie wyprostują :roll:
Ja za piaskowanie i malowanie natryskowe 15" plus prostowanie płaciłem chyba 70-80 plnów/szt. w zeszłym roku, więc zabawa nie jest droga, a sam ręcznie nigdy tego dobrze nie zrobisz, żeby jakoś wyglądało.
dominique

Powrót do Felunek & Opony