[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jak pomalowac felgi aluminiowe???

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Jak pomalowac felgi aluminiowe???

Post numer:#1  Postprzez ..::MaTiM40::.. » 3 mar 2009, o 21:31

Chcialbym odnowic moje felgi (http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=4166) HARTGE. Jak najlepiej je pomalowac?? Oczywiscie najpierw beda piaskowane. Myslalem zeby dac je do lakiernika i pomalowac na srebny polysk z dodatkiem zlotego brokatu, widzialem to na feldze u kolegi. Jak myslicie jak bedzie to wygladalo na felgach HARTGE?? Moze macie jakies inne propozycje :mrgreen:
..::MaTiM40::..
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 330

Post numer:#2  Postprzez michaś » 3 mar 2009, o 21:40

dobry temat :cool2: ja zapytam jak pomalować felgi bezbarwnym. chciałbym je wypolerować na zywym aluminium i zabezpieczyć to lakierem bezbarwnym żeby nie parchniały tak szybko jak gołe aluminium. czy jest może ktoś ogarnięty jak to można zrobic?? wiadomo powierzchnia po wypolerowaniu jest mega gładka i jak położyć lakier i jaki to ma być lakier żeby sie trzymał. wiem że jest to wykonalne bo na feldze którą mam na zapasie jest taki manewr. jest ona wypolerowana może nie na opór lustro ale dosyć ładnie i jest na niej bezbarwny, tylko że jest to od nowości i ząb czasu powoli sie bierze za nią.
michaś

Post numer:#3  Postprzez czort e34 » 3 mar 2009, o 22:29

z tego co się dowiadywałem żaden lakier nie utrzyma sie długo na tzw żywym aluminium, będzie schodzić. w moich m-systemach polerowałem ranty i wszystko zapastowałem, sposób sprawdzony, tyle że trzeba to czesto powtarzać
czort e34

Post numer:#4  Postprzez ..::MaTiM40::.. » 3 mar 2009, o 23:03

Najlepszym sposobem byloby pomalowanie proszkowo tylko ze nie mam dekielkow a jak bym dostal i chcial pozniej je pomalowac to juz nie dobiore koloru:/ tak przynajmniej mi powiedziano:PP
Student

Post numer:#5  Postprzez bieniek » 3 mar 2009, o 23:46

michaś napisał(a): ja zapytam jak pomalować felgi bezbarwnym.

Dobry lakiernik i dobry lakier do aluminium.
Jak mieszkałem w Londynie zleciłem pomalowanie aluminiowym paneli od gramofonów, Warstwa była konkretna a i twarda i nie do zdarcia. :D oczywiscie kosztowalo.
Natomiast jak masz parcie na zrobienie tego samemu, może warto kupić bezbarwny hammerite [lub pochodne] do aluminium, jak nie ma w kraju to sciagnij z londynu dwa spray, każdy ma jakiegoś znajomego w anglii. :P
BQ - właściwie w kazdej większej wsi
bieniek

Post numer:#6  Postprzez ..::MaTiM40::.. » 5 mar 2009, o 22:43

ja daje felgi jutro do piaskowania. Pozniej lakiernik pomaluje je w srena perle :mrgreen: Juz nie moge doczekac sie efektu koncowego :mrgreen:
Student

Post numer:#7  Postprzez zetor116 » 7 mar 2009, o 17:51

..::MaTiM40::.. napisał(a):ja daje felgi jutro do piaskowania. Pozniej lakiernik pomaluje je w srena perle :mrgreen: Juz nie moge doczekac sie efektu koncowego :mrgreen:

Hmm, mam pytanie, czy felg aluminiowych się czasem nie szkiełkuje ?
zetor116

Post numer:#8  Postprzez e30kowal » 7 mar 2009, o 18:05

zetor116 napisał(a):
..::MaTiM40::.. napisał(a):ja daje felgi jutro do piaskowania. Pozniej lakiernik pomaluje je w srena perle :mrgreen: Juz nie moge doczekac sie efektu koncowego :mrgreen:

Ja moje BBSki piaskowałem i wszystko wporzo. Nawet dało się później ranty wypolerować.
e30kowal

Post numer:#9  Postprzez Tymon » 13 mar 2009, o 15:21

Ja moje BBSki piaskowałem i wszystko wporzo. Nawet dało się później ranty wypolerować.

No widzisz a niektórzy całkowicie to odradzają.
Ja swoje Sznycle również piaskuje i maluje proszkowo na czarno a rancik robię w polereczke.
M20B25 Turbo 330,8 Hp/435,1 Nm

Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
Tymon
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25 T

Post numer:#10  Postprzez wzkurczak » 15 mar 2009, o 03:12

e30kowal napisał(a):
zetor116 napisał(a):

daj foto jak wyszy.

ja włąsnie sie zastanawiam jak odnowic fabryczne bbsy bo przeciesz jak mi przyjdzie matowac te szprychy to...

piaskowanie? czy zrobi mi tak ze podkład przykryje te wrzery po piasku :mrgreen:
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25T
Kolejne BMW: 325
Silnik: M20B25T

Post numer:#11  Postprzez e30kowal » 15 mar 2009, o 12:19

Tu opisałem krótko jak robiłem BBSki.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=6384& ... l&start=30
Za piaskowanie czterech felg zapłaciłem 100zł. Z malowaniem nie było najmniejszego problemu, nie ma żadnych dziurek po piasku.
e30kowal

Post numer:#12  Postprzez sky » 9 cze 2009, o 16:53

Trochę inne pytanie, chciałem odnowić swoje BBSy i tu pytanie malował ktoś felgi lakierem do felg motipa w sprayu? Wytrzyma to chociaż jeden sezon?
sky

Post numer:#13  Postprzez ..::MaTiM40::.. » 11 cze 2009, o 15:17

jak dobrze przygotujesz podloze do malowania to powinno wytrzymac
Student