[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

zimne powietrze z nagrzewnicy

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Post numer:#16  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2010, o 10:41

MaDin, i co Ty mi chcesz wmówić? Że nie znam swojego auta?
Nie w każdej e30 jest tak że ze środkowych nawiewów leci zimne powietrze.
Mogę takie auta w których leci - które znam osobiście wyliczyć na palcach jednej ręki...
tigre0070

Post numer:#17  Postprzez Marekb76 » 19 mar 2010, o 13:52

To od czego zależy,że jeden ma ciepłe powietrze a drugi zimne ze środkowych kratek.
Marekb76
Stażysta

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#18  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2010, o 14:13

tego nie wiem , wiem , że ja w każdej e30 miałem tak ,że ze środkowych leciało ciepłe , koledzy mają tak samo.

Tylko póki co u koleżanki o nicku silvia spotkałem się z tym ,że ze środkowych leci chłodne powietrze...
tigre0070

Post numer:#19  Postprzez Leon » 19 mar 2010, o 14:36

W moje z środkowych nawiewów leci letnie powietrze gdy temperatura na pokrętle jest na końcu czerwonego pola. Z pozostałych nawiewów leci gorące.

W trumnikau, którego miałem przez chwilę z środkowych kratek leciało gorace powietrze.

Może są dwa rodzaje systemu wentylacji w E30 :roll: .....i uzależnione jest to od tego czy dany model ma funkcję automatycznego utrzymywania temperatury w kabinie ( czujnik i skalę temperatury z ikonami stopni C

Moja Bunia ma taki system a ten trumniak nie miał więc może o to chodzi.,... :roll:
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#20  Postprzez erp71 » 19 mar 2010, o 19:43

są jeszcze nagrzewnice z filtrem kabinowym może gdzieś w tym temacie coś jest na myśli, u mnie nie ma filtra leci ogień ze wszystkich kratek.
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#21  Postprzez MaDin » 19 mar 2010, o 22:14

tigre0070 napisał
tego nie wiem , wiem , że ja w każdej e30 miałem tak ,że ze środkowych leciało ciepłe , koledzy mają tak samo.

Ja wiem co pisze bo to nie pierwsze moje bmw i nie pierwsza rozebrana nagrzewnica. Środkowy i boczne kratki są nawiewem świeżego czyli "zimnego" powietrza (jeśli ktoś nie wierzy tak napisano w książce i jest o tym w realoemie - rysunki wysłałem tylko trzeba czytać) czasem lub częściej może być tak, że leci ciepłe ale to kwestia obudowy wkładu nagrzewnicy - gdyż obudowa jest z plastyku i ciepło przenosi do kanału nawiewu środkowego. Dlatego czasem czuć ciepłe zwłaszcza przy mocnym nagrzaniu. Ważną role odgrywają też cięgła Bowdena, które po tych wszystkich latach jeżdżenia i braku małej regulacji "wychodzą" ze swojego mocowania i luzują naciąg a co za tym idzie docisk przesłon kanałów.
LeonE30 to jeśli chodzi o twoje pytanie:
powinno Ci to pomóc ja mam klimę i porównując z innymi bmw, które miałem jest to samo. Myślę, że jest jeden rodzaj (schemat) nawiewu w e30.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#22  Postprzez tigre0070 » 20 mar 2010, o 00:26

MaDin, Twierdzisz ,że nie czytam dokładnie Twoich wypowiedzi?
Myślisz ,że nie wiem jak wygląda nawiew w e30?

Czytałem "Sam naprawiam" już dłuuugi czas temu.

Piszę to co wiem z doświadczenia.
Tylko w e34 miałem chłodne ze środkowych kratek.
W każdej innej e30 którą miałem ze środkowych leciało ciepłe powietrze.

Nie napisałem przecież , że nie masz racji - napisałem co wiem z własnych doświadczeń z e30 , a takich było kilka :)
tigre0070

Post numer:#23  Postprzez Michal M20B20 » 20 mar 2010, o 01:16

tigre0070 napisał(a):MaDin, Twierdzisz ,że nie czytam dokładnie Twoich wypowiedzi?
Myślisz ,że nie wiem jak wygląda nawiew w e30?

Czytałem "Sam naprawiam" już dłuuugi czas temu.

Piszę to co wiem z doświadczenia.
Tylko w e34 miałem chłodne ze środkowych kratek.
W każdej innej e30 którą miałem ze środkowych leciało ciepłe powietrze.

Nie napisałem przecież , że nie masz racji - napisałem co wiem z własnych doświadczeń z e30 , a takich było kilka :)

Tigre0070 nikt Ci nie wmawiał że nie znasz swojego auta. Poza tym sam nie umiesz wytłumaczyć jak to jest że u jednych jest ciepłe u drugich zimne. A stego co pamiętam to w książce jest tak jak pisał MaDin. Mogę się mylić bo już jakiś czas jej nie używałem i nie mam jej pod ręką. Jutro sprawdzę.
Michal M20B20
Student

Nadwozie: Sedan

Post numer:#24  Postprzez tigre0070 » 20 mar 2010, o 01:18

Michał M20B20 napisał(a):Tigre0070 nikt Ci nie wmawiał że nie znasz swojego auta. Poza tym sam nie umiesz wytłumaczyć jak to jest że u jednych jest ciepłe u drugich zimne. A stego co pamiętam to w książce jest tak jak pisał MaDin. Mogę się mylić bo już jakiś czas jej nie używałem i nie mam jej pod ręką. Jutro sprawdzę.
ja mam ją pod ręką i wiem co jest w niej napisane :)

Napisałem , że nie w każdej tak jest , bo do tej pory spotkałem sie z max trzema takimi okazami :)
tigre0070

Post numer:#25  Postprzez Michal M20B20 » 20 mar 2010, o 01:32

Jeżeli dobrzę pamiętam to w rozdziale o ogrzewaniu jest taki rysunek ze strzałkami i obiegiem.
Piszesz max 3 przypadki znasz. Więc nikogo nie oczerniaj pisząc że coś Ci wmawia. Poza tym W pierwszej i drugiej buni MaDina było jak pisał. Jak jest w obecnej nie wiem bo nie miałem okazji nią jeżdzić. Jak jest u mnie nie powiem bo auto stoi od 4 lat a ja nie pamiętam.
A mechanik kutas od 4 miesięcy ma ją tylko od palić i sprawdzić wtryski. Mi się już znudziło ćwoka nękać i czekam tylko aż się wszystko w...u stopi i bedą mógł ją zabrać do brata skończyć składanie a od mechaniora to ja zawołam kasę za taką robotę bo części miał wszystkie na czas. A po złożeniu głowicy teraz leci w h...a.
Michal M20B20
Student

Post numer:#26  Postprzez tigre0070 » 20 mar 2010, o 01:39

Michał M20B20 napisał(a):Piszesz max 3 przypadki znasz.
w których leci zimne ze środkowych kratek.
Michał M20B20 napisał(a):Więc nikogo nie oczerniaj pisząc że coś Ci wmawia.

Po pierwsze - nie oczerniam.
Po drugie - to było pytanie.
Po trzecie - współczuję , że swojej nie widziałeś tak długo...
tigre0070

Post numer:#27  Postprzez Michal M20B20 » 20 mar 2010, o 01:42

I wszystko jasne. Trzeba sobie pomagać a nie na siebie warczeć.
Michal M20B20
Student

Poprzednia strona

Powrót do Techniczne