[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Umylem Silnik i mi szyby zaczely paskudnie parowac.

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Umylem Silnik i mi szyby zaczely paskudnie parowac.

Post numer:#1  Postprzez Gordzul » 26 lis 2010, o 20:19

Nie wiedziałem gdzie to mam zamieścić i poszło tutaj, dosyć nietypowy problem...

wczoraj umyłem silnik płynem do mycia felg i teraz paskudnie mi szyby tak jakby parują ale to jest taki dziwny osad czy jest to może spowodowane tym ze ten płyń(dosyć żrący on jest) nie do końca się spłukał i dajmy na to został na kolektorze i teraz "paruje" ??
Dodatkowo zaczęło mi parować (tak jak by się silnik gotował z przedniego grilla) i niemiły odór z nawiewów mi się dostaje do kabiny

i tak btw: bmw e30 ma jakiś filtr powietrza do nawiewów ??
Gordzul
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez X_E_O_N » 26 lis 2010, o 20:24

to normalne wszystko odparowuje pod maska i wciaga nawiewem ply razem z jakas tam iloscia oleju i to on tworzy ta powloke na szybie , chlodnica tez jest wrecz nasaczona tym specyfikiem i bedzie bardzo dlugo odparowywac zostaw odpalony silnik nie wlaczaj nawiewu odparuje
X_E_O_N

Post numer:#3  Postprzez Gordzul » 26 lis 2010, o 20:40

X_E_O_N napisał(a):to normalne wszystko odparowuje pod maska i wciaga nawiewem ply razem z jakas tam iloscia oleju i to on tworzy ta powloke na szybie , chlodnica tez jest wrecz nasaczona tym specyfikiem i bedzie bardzo dlugo odparowywac zostaw odpalony silnik nie wlaczaj nawiewu odparuje

kurde to już jest masakra, przejadę 10km po mieście i mam cale szyby uwalone tym... łącznie z tylna... to jakaś paranoja jutro umyje silnik płynem to mycia silnika a nie felg ^^ xD
mam nadzieje ze mi to pomoże. u mnie już śnieg pada wiec bez nawiewu na szybę daleko nie zajadę...
Gordzul
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez lipass » 26 lis 2010, o 21:18

Gordzul napisał(a):bmw e30 ma jakiś filtr powietrza do nawiewów

niektóre miały

tu masz info jak się dostać do niego: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=317
lipass
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M30B35
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16

Post numer:#5  Postprzez Kuba-e21 » 26 lis 2010, o 22:35

Bardzo czestym objawem parowania szyb jest dziura w grodzi :P Szczególnie jak sie umyje silnik :P
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez szajbaa » 26 lis 2010, o 23:28

dobrze opłucz

ale nie utop
tel: 506 799 133
gg: 4995986 niewidoczny
szajbaa
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Karolradom22 » 28 lis 2010, o 09:38

Wymień filtr przeciwpyłkowy i problem powinien zniknąć.
Karolradom22

Post numer:#8  Postprzez Falconx » 28 lis 2010, o 21:52

Tylko po co myłeś ten silnik ??? :duh: On jest przystosowany do pracy w brudzie , chyba że chodziło Ci o wygląd . Paręnaście lat pracuje w tym zawodzie i do tej pory nie znalazłem powodu ( nie mówię o wyglądzie ) po co to myc ?? Rozumiem , ze ma jakies przecieki i po naprawie trzeba go umyc ale zeby myc szczelny motor to dla mnie bzdura.Lepiej pracowac to i tak nie bedzie ale jak zalejesz chemia wtyczki to zaczynaja sie problemy .Szczegolnie zraca chemia. Ostatnio wlalem do ropownicy plyn do mycia silnikow ( tak na probe, bo silniki myje zmywaczami do hamulcow - proponuje sprobowac ) splukalem woda i zadnej roznicy nie widzialem , ale zostawilem szuwaks w pistolecie . No i ze zadko to uzywam bo zmywaczy mam pod dostatkiem , przy remoncie mojej E30 wziolem ten pistolet do reki :evil: Zbiornik przezarty na wylot :evil: W takich plynach to jest czysty kwas i zeby to mialo rece i nogi to trzeba by mocno zlac motor i pozniej pod wysokim cisnieniem DOKLADNIE splukac silnik zeby nawet grama tego gowna nie zostalo.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Leon » 29 lis 2010, o 15:38

No kurna chyba po to się myje silnik żeby był czysty a nie usyfiony w kurzu i innym dziadostwie z drogi.
Ja tam kilka razy w sezonie myję silniczek.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez Gordzul » 29 lis 2010, o 22:00

Ja jestem pedantem i muszę mieć porządeczek i wszystko czyste!

ostatnio zapałkami do uszu myłem krateczki od nawiewów ;) moje wnętrze wygląda jak z salonu :) kocham auta i lubię przy nim grzebać o ile czas mi na to pozwala :)

Musze ten filtr przeciwpyłkowy zmienić bo to już jest lekka przesada z tym... co godzinę mam wszystkie szyby brudne tym czymś ;< aż się jeździć odechciewa bo nic w tych szybach nie widać ;<

Jutro mam ostatni dzień aby to zrobić... bo później do pracy pełna para idę ;<
Gordzul
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez BeMek_E30 » 1 gru 2010, o 11:29

tylko się nie zdziwcie jak nie znajdziecie tego filtra bo co 3 e30 miała z klima.
BeMek_E30

Post numer:#12  Postprzez Gordzul » 5 gru 2010, o 13:08

BeMek_E30 napisał(a):tylko się nie zdziwcie jak nie znajdziecie tego filtra bo co 3 e30 miała z klima.

Moja nie ma, ale jak rozbierałem to jest normalna zaślepka i tak jak by miejsce na filtr...
może można coś przypasować ?? nie wiem jakie wymiary ma w ogolę oryginalny filtr. Ma ktoś może takie informacje ?
Gordzul
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez kamil7s » 5 gru 2010, o 14:40

Wydaje mi się ze wystarczy wymienić nagrzewnicę na taką z filtrem. Bo też chciałem tak zrobić.

Może ktoś się wypowiedzieć kto lepiej zna się na rzeczy?
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Gordzul » 5 gru 2010, o 20:18

kamil7s napisał(a):Wydaje mi się ze wystarczy wymienić nagrzewnicę na taką z filtrem. Bo też chciałem tak zrobić.

Może ktoś się wypowiedzieć kto lepiej zna się na rzeczy?

Już patrzyłem po ile nagrzewnice chodzą, ale dziś najprawdopodobniej już przestały mi szyby parować jak wcześniej. mam nadzieje ze jutro tez mi nie będą już parować ;D

zrobiłem 500km z tym ze to były krótkie odcinki po 2/5 km to nawet się zagrzać nie zdążył a na zimnym mi nie parował...
Gordzul
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Techniczne