[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E36 m50b20 Brak wolnych obrotów po odłączeniu akumulatora

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

E36 m50b20 Brak wolnych obrotów po odłączeniu akumulatora

Post numer:#1  Postprzez Majkel82 » 10 mar 2011, o 22:58

Witam,
mam taki problem w swoim kebabie.
Odłączyłem parę dni temu aku na parę dni, bo chciałem go doładować i nie miałem kiedy go podłączyć i stał tak sobie z 3 dni. Po podłączeniu odpalił bez problemu wszystko było jak powinno, przejechałem tego dnia może z 5 km i to wszystko.
Natomiast drugiego dnia zaczęły się cyrki, po odpaleniu i choćby delikatnym muśnięciu gazu obroty zaczęły falować tak między 500 a 1000 obr i cały czas utrzymują się na bardzo niskim pozomie jakieś 600obr.
Co gorsza wygląda na to jakby problem się pogarszał, bo wcześniej falował ale nie gasł, teraz jest już tak, że faluje tak bardzo, że jak obroty lecą poniżej 500 to gaśnie i dodawanie gazu wtedy nic nie daje. Dodam, że dzieje się tak na zimnym silniku, po złapaniu temp. chodzi w miarę dobrze choć i tak obroty są za niskie i czsem też zafalują.
Przy próbie jazdy na gazied nawet na rozgrzanym silniku nie da się jeździć bo po puszczeniu gazu obroty za każdym razem lecą poniżej 500 i silnik gaśnie.
Przed odłączeniem aku wszystko było wporządku.
Co mogło się stać???
Narazie nie odpinałem przepływki i nie sprawdzałem krokowca. Czy możliwe aby była to wina kompa, czy sterownik mógł ustawić sobie jakieś złe mapy zapłonu po zresetowaniu? Zbieg okoliczności, że w tym czasie padła przepływka?
Narazie odłączyłem znowu aku i jutro zobacze jak będzie. Jak nic nie da to zacznę od przepływki. Jakieś sugestie??
Majkel82

Powrót do Techniczne