[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M52B28 falujące obroty

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

M52B28 falujące obroty

Post numer:#1  Postprzez Włodar_e30 » 29 sie 2012, o 21:20

Witam,
Mam problem z falującymi obrotami w aucie/750-950obr./. Objaw ten wystepuje jak auto chwile pochodzi/nagrzeje sie/ i doda sie gazu. Bez dodawania gazu caly czas trzyma obroty.

Silnik: swap do e30 M52B28 na pojedyńczym vanosie+kolektor M50+barany z decatem+simota.

Sprawdzone rzeczy/do wykluczenia/:
-guma dolotu /nowa/
-przeplywomierz /podmieniony od kumpla objawy te same/
-sonda lambda/jedna byla walnieta wiec wymieniona/
-przepustnica przeczyszczona
-szczelność dolotu sorawdzona

Dziwne jest to, ze jak sie doda gazu i zacznie falowac to odłączenie przeplywki powoduje ustanie falowania/silnik wtedy trochę przebiera/. Po podłączeniu kompa diagnostycznego wywala tylko błąd vaccum od tych klapek wydechu, ktorych u mnie nie ma.

Ogólnie mówiąc POMOCY bo juz nie mam na to sil.
Włodar_e30

Post numer:#2  Postprzez maaaad » 29 sie 2012, o 23:45

A krokowiec?
Jak masz założony kolektor m50? Cięty i klejony? To sprawdź go milion razy i jeszcze jeden raz - kiedyś ktoś na racingforum chyba pisał o takim przypadku, że niby wszystko szczelne, a jednak w miejscu klejenia/spawania plastiku był przeciek.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Włodar_e30 » 30 sie 2012, o 07:04

Krokowca nie sprawdzałem- jakiś pomysł jak go sprawdzić ??

Kolektor z M50 jest z adapterem, więc nic nie było spawane klejone itp.
Włodar_e30

Post numer:#4  Postprzez maaaad » 30 sie 2012, o 16:27

W zasadzie to nie miałem na myśli sprawdzania krokowca, tylko prewencyjne "utopienie" go na noc w benzynie ekstrakcyjnej :) Jak jest zasyfiony to może się zacinać.
Aaa, jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy - czujnik położenia przepustnicy (a to dlatego, że twierdzisz, iż sam trzyma Ci obroty, bez dodawania gazu). Możesz go sprawdzić samemu, za pomocą miernika. Pomiędzy pinem 1 w czujniku a masą we wtyczce (niestety, nie pamiętam koloru kabla...) powinno być stałe napięcie ok. 5V (kluczyk w pozycji zapłon). Pomiędzy pinem 1 a 2 w czujniku opór powinien wynosić ok. 4kOhm. Natomiast po połączeniu pinów 1 i 3 w czujniku opór powinien płynnie wzrastać w miarę uchylania przepustnicy, od 1 do 4 kOhm.

Ewentualnie jeszcze jedna sprawa, również związana z przepustnicą - masz ją rozregulowaną, tj. jest za duża szczelina na wolnych obrotach pomiędzy klapą przepustnicy. Klapa powinna być tak ustawiona, aby zamykała całkiem przepustnicę, ale nie zacinała się przy uchylaniu. Do regulacji służy śrubka (wkręcasz - przepustnica się uchyla, wykręcasz - domyka), niestety jest ona dość trudno dostępna (dolna lewa część przepustnicy), więc trzeba by przepustnicę co najmniej odkręcić.

PS. Możesz napisać, jaki masz adapter do kolektora m50? Wkleić jakiś link, foto, cokolwiek? Będę wdzięczny :)
maaaad
Magister

Post numer:#5  Postprzez Włodar_e30 » 30 sie 2012, o 18:17

Krokowiec właśnie się `moczy`. Zastanawia mnie w jakiej pozycji powinna być ta klapka w środku- u mnie jest do połowy przymknięta. Próbowałem ją delikatnie poruszać i ani drgnie..

Przepustnica całkowicie się zamyka, nie zacina się itd.

Jutro sprawdzę czujnik położenia przepustnicy.

Adapter mam bardzo podobny do tego :
Obrazek

[ Dodano: 31-08-2012, 19:36 ]
Napiszę co się stało bo może ktoś będzi emiał podobny przypadek. Po wykręceniu silniczka krokowego okazało się, że ta blaszka w ogóle się nie rusza, z trudem dało ja otworzyć płaskim. Nocne moczenie w benzynie ekstrakcyjnej nie wiele pomogło, dopiero WD40 i mozolne otwieranie i domykanie dało efekt. Czasami się przytnie i zafaluje ale dodanie gazu załatwia sprawe.
Włodar_e30

Post numer:#6  Postprzez Stammek » 31 sie 2012, o 19:55

Włodar_e30 napisał(a):Zastanawia mnie w jakiej pozycji powinna być ta klapka w środku- u mnie jest do połowy przymknięta. Próbowałem ją delikatnie poruszać i ani drgnie..

w krokowcu po dobrym czyszczeniu klapa w sroku jest luzna...tak ze jak czesiesz krokowcem to slychac sie sie obija od bandy do bandy. I tak powinno być.
Co do szcselnosci kolektora to rozumiem ze podcisnienia sprawdzone? jedno idzie do listwy wtryskowej a drugie do klapki w wydechu ktorej nie masz wiec trzeba to zaslepić.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#7  Postprzez Włodar_e30 » 31 sie 2012, o 20:04

Silniczekj krokowy ogarnięty- i przestało falować(choć czasami się przytnie). Zostało mi to zaślepić od podciśnienia klapek(jedyny błąd jaki mi wywala komp). Dzięki za pomoc.
Włodar_e30

Post numer:#8  Postprzez maaaad » 31 sie 2012, o 20:38

Stammek napisał(a):w krokowcu po dobrym czyszczeniu klapa w sroku jest luzna...tak ze jak czesiesz krokowcem to slychac sie sie obija od bandy do bandy. I tak powinno być.

Dokładnie :)
Co do zaślepienia podciśnienia od klapy - to nic nie pomoże na błąd, ja mam zaślepione i bład nadal wyskakuje. Ten przewód podciśnienia idzie do zbiornika podciśnienia, a z tego zbiornika - do elektrozaworu sterującego klapą. Nie ma elektrozaworu=błąd sterownika. Jedyna rada, jak mi się wydaje, to wrzucić sterownik od e38/39, gdzie tej klapy nie ma :) - poprawcie mnie, jeśli się mylę.

PS. Włodar_e30, możesz jeszcze napisać, jak masz ten kolektor podłączony z odmą i krokowcem? Bo adapter wyżej, jak mniemam, to do przepustnicy, tak? Może jakąś fotą dysponujesz? :D
maaaad
Magister

Powrót do Techniczne