[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problemy z silnikiem

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

problemy z silnikiem

Post numer:#1  Postprzez Wiktor_rn » 21 cze 2008, o 18:49

Witam jestem nowym użytkownikiem tego forum :D Mam taki problem z moją e 30 (silnik 2 litry) Więc tak: jak jade co jakiś czas zaczyna szarpać i niekiedy strzelać z tłumika skazówka pod obrotomieżem zaczyna szaleć i po chwili jest normalnie. Nie mam pojęcia co się dzieje????????[/list]
Wiktor_rn

Post numer:#2  Postprzez matisik » 21 cze 2008, o 19:08

może czujnik lambda, odpowiedzialny jest za kontrole spalin i może podać komputerowi informacje żeby np. zwiekszył ilość paliwa. Silnik będzie zamulony, może strzelać, wiecej palić. Czujnik znajduje się na końcu kolektora wydechowego
matisik

Post numer:#3  Postprzez Wiktor_rn » 21 cze 2008, o 21:21

na początku myślałem właśnie o tym!!!! (pali mi w trasie ponad 10 l to normalne w 2 litrówce ( zatankowałem za 90 zł i przejechałem 168 km. myśle że to za dużo na taki silnik. jeszcze myśle że może zapłon się przestawił? ( samochód dobrze idzie nie jest zamulony ma dobrego kopa !!!! )
Wiktor_rn

Post numer:#4  Postprzez matisik » 22 cze 2008, o 12:38

to jeszcze sprawdz krokowca, w poprzedniej e30 m20b20 miałem podobny rzut, obroty szalały i nawet raz mi zgasł. Przeczyściłem krokowca i problem więcej nie wystąpił. Jak by sie zapłon przestawił to byś nie odpalił. 168km za 90zł to normalny wynik dla w nie emeryckiej jazdy z tym silnikiem :) Ja robiłem za 50-60zł 100km jak litr PB95 był za 4,19
matisik

Post numer:#5  Postprzez Stammek » 22 cze 2008, o 14:31

obejrzyj dobrtrze kompułke zaplonową,moze już jest powypalana albo pekła...
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#6  Postprzez Wiktor_rn » 22 cze 2008, o 18:33

Aha to zobacze z tym krokowcem. Np. dzisiaj jeździłem i nawet raz nie szarpną. mam jeszcze taki problem leje mi się do schowka woda niemam pojędia z kąd się bierze. leje z węża i nic nie leci a jak postoi w deszczu to schowek po prostu pływa. :(
Wiktor_rn

Post numer:#7  Postprzez maaaad » 23 cze 2008, o 10:08

Przyjrzyj się filtrowi powietrza. U mnie jak był zabrudzony, to auto szarpało czasami. Już po porządnym przetrzepaniu objawy ustąpiły, ale oczywiście wymieniłem na nowy.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Powrót do Techniczne