[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problem z omega b z turbo dieslem z BMW

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

problem z omega b z turbo dieslem z BMW

Post numer:#1  Postprzez KędziorCG » 4 lip 2010, o 10:27

witam jest problem z omegą z silnikiem od bmw przy dodawaniu gazu kopci na czarno co może być ?
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez bartsimson » 4 lip 2010, o 13:00

Przecież to diesel :D Ma prawo zakopcic ale bez przesady.Sam uzytkuje taki silnik na codzień i przy konkretnym odwinięciu zakopci ma prawo.Jaak jeżdzi nim mozolnie żonka przez np tydzień i ja wsiade to wtedy dopiero potrafi zakopcić ale potem mu przechodzi.Także jeżeli ma moc i mało pali to jest ok
Kiedyś;
e36 325 coupe
e39 535 v8
e36 325tds touring M-pakiet
e30 316 sedan

Obecnie;
e30 316 coupe e30 325 cabrio
e46 320d touring
e39 540ia
bartsimson
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#3  Postprzez BeMek_E30 » 4 lip 2010, o 22:36

kazdy kopci jak elektrownia poprostu :bag: skad wy to bierzecie :bag: pompa Ci siada bo pewnie to tds lub turbina ci olej bierze
BeMek_E30

Post numer:#4  Postprzez tigre0070 » 5 lip 2010, o 00:32

BeMek_E30, bo KAŻDY diesel jak depniesz to kopci i tyle...to znaczy ,że w każdym siada turbo albo pompa?
tigre0070

Post numer:#5  Postprzez chelios » 5 lip 2010, o 10:49

ja bym zaczal od sprawdzenia szczelnosci dolotu, intercoolera jesli jest.
chelios
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez kafarek » 5 lip 2010, o 10:51

wtrysk sterujący... typowa usterka w omedze
kafarek

Post numer:#7  Postprzez BeMek_E30 » 5 lip 2010, o 13:37

zdrowy diesel nie ma prawa puścic dymka a ni grama
BeMek_E30

Post numer:#8  Postprzez KędziorCG » 5 lip 2010, o 15:26

dodam ze auto było sprawdzane w serwisie powiedzieli ze turbina olej bierze jak pisaliscie i całe turbo zostało wymienione była poprawa przez 2 dni i nadal to samo , znajomemu juz rece opadają ( silnik to tds 2,5 )
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez bartsimson » 5 lip 2010, o 22:30

najmądrzejsi Ci którzy nie mieli styczności z TDS-em :cool2:
Kiedyś;
e36 325 coupe
e39 535 v8
e36 325tds touring M-pakiet
e30 316 sedan

Obecnie;
e30 316 coupe e30 325 cabrio
e46 320d touring
e39 540ia
bartsimson
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Leon » 6 lip 2010, o 07:22

zdrowy diesel nie ma prawa puścic dymka a ni grama

Nie masz racji kolego.
Zdrowy diesel puści czarnego bąka jak mu się depnie w podłogę...nawet nowoczesny diesel np. TDCI TDI i tp..
Bąka nie puści diesel wyposażony w filtr cząsteczek stałych.

bartsimson napisał(a):najmądrzejsi Ci którzy nie mieli styczności z TDS-em :cool2:

Normalaka

Kędzior . Kolega powinien pojechać do jakiegoś sprawdzonego serwisu od diesli na kontrolę wtryskiwaczy. Magą być już rozkalibrowane i leja zbyt duże dawki paliwa.
Czy zawór EGR był czyszczony przy okazji remontu turbiny?
Oby to nie była pompa wtryskowa - typowa / kosztowna usterka tds z dużym przebiegiem.

Niestety wielu mechaników nie ma zielonego pojęcia o dieslach i tylko wymieniają na czuja poszczególne elementy licząc ,że w końcu się uda.
Ja do tej pory nie znalazłem fachowca, który zająłby się moim DCI , w koło sami wymieniacze. :evil:

bartsimson napisał(a):Jaak jeżdzi nim mozolnie żonka przez np tydzień i ja wsiade to wtedy dopiero potrafi zakopcić ale potem mu przechodzi.

Ja tez jak wsiądę do Meganki mojej matki to pierwsze ostre przyspieszanie zostawia za mną zasłonkę z czarnego dymku. Jak już parę razy dostanie w palnik, turbina wydmucha porządnie układ wydechowy to kopcenie przestaje być zauważalne w lusterku :mrgreen:
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#11  Postprzez KędziorCG » 6 lip 2010, o 14:30

w serwisie był sprawdzany na kompie i raz mówili ze to pompa a raz ze turbo i wymienili turbo wraz z tym zaworem egr
auto stoi bo poszła gruba kasa na remont a tu lipa

auto ma 219 tyś przebiegu
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez kafarek » 6 lip 2010, o 19:53

bartsimson napisał(a):najmądrzejsi Ci którzy nie mieli styczności z TDS-em

To Ci powiem, że styczność z BMW TDS'em do Omegi z M51 ma się tak samo jak znajomość Windowsa do Linuksa. Oba te silniki łączy słupek i głowica - nic poza tym. Cały osprzęt odpowiedzialny za poprawną pracę bloku i głowicy jest inny.. Tutaj tkwi różnica w osiągach tych silników i ich problemach.. Dlatego proponuję zacząć od pomiarów wartości wtrysku sterującego, ewentualnie jego podmianie i sprawdzeniu.. Potem szukaniu winy w EGR (który ma się nijak do kopcenia) i zregenerowanego turba..

Spece od siedmiu boleści... :duh:
kafarek

Post numer:#13  Postprzez profesor » 6 lip 2010, o 20:52

BeMek_E30 napisał(a):zdrowy diesel nie ma prawa puścic dymka a ni grama

jak ktos jezdzi jak pizda to nie pusci :mrgreen:

Z dieselami mialem malo wspolnego w zyciu bo bmki zawsze mialem benzynowe, ale od pol roku uzytkuje sluzbowa oktawie ( sam odbieralem ja z salonu) i co jak sie jej dolozy to tez pusci mimo tego ze ma 40tkm na blacie

Tylko musimy zaczac od tego kto jakiego dymka uwaza za malego
profesor
Uczeń

Moje BMW: 540
Nadwozie: Sedan
Silnik: M60B40
Silnik: MxxBxx

Post numer:#14  Postprzez Leon » 6 lip 2010, o 21:04

kafarek napisał(a):EGR (który ma się nijak do kopcenia)

Rozwiń swoją teorię.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#15  Postprzez kafarek » 6 lip 2010, o 21:51

Zacznijmy od tego co to w ogóle ten EGR. Jest to zawór recyrkulacji spalin, który doprowadza część spalin (przed turbiną) do kolektora dolotowego, celem dopalenia CO2. Cudo stworzone na potrzeby zmniejszenia emisji spalin.. Jak działa? Prosto - TYLKO na jałowych obrotach! Wspomaga ekologów, zabija zdrowe KM. Idea silnika doładowanego to połączenie paliwa z zimnym powietrzem schłodzonym przez IC. EGR dostarcza tuż przed kolektor gorące spaliny :] Czyli to co zostało schłodzone w IC, o kant :cen: rozbić bo spaliny podwyższyły temp :] Ja miałem E34 TDS 141KM i jedną z rzeczy które zrobiłem, to zaślepienie otworu w kolektorze i wywalenie z dolotu EGR. Po przeczyszczeniu IC (kupa syfu), zastosowaniu dolotu z Omegi TDS, stożka z TESCO (dosłownie) i wywaleniu EGR, auto zyskało 6 KM :] co powiedziała mi hamownia. EGR nijak ma się do kopcenia, bo raz że działa sprawny tylko na wolnych obrotach, a dwa że nie bierze udziału w spalaniu mieszanki.
kafarek

Następna strona

Powrót do Techniczne