[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Grzanie sie silnika w bardzo szybkim tempie m40b16

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Post numer:#16  Postprzez qbacki » 28 sty 2013, o 21:11

marcel napisał(a):Węże sa miekkie . Tak wlewam płyn chłodniczy dziś zmieniłem go na nowy wlałem 5 litrów po sam korek a po odpaleniu już było na dnie zabrakło mi płynu dziś ... Lecz nadal sie grzeje odpowietrzyłem go według instrukcji mck .Przed zmianą płynu był w połowie .Tak posiadam visco tunel i wiatrak .Nie wiem już co jest grane

Ze spokojem. Pomozemy.
To teraz tak:
Nalej tego plynu tak zeby bylo pod kreske i odpowietrz dobrze bo znowu plyn zmieniales.
TYLKO ODPOWIETRZ DOBRZE wedlug instrukcji.
Sprawdz czy gdzies nie leci\nie ucieka.
Wiatrak Ci sie kreci?
Jak CI sie nagrzeje silnik(nie zagrzeje tylko nagrzeje_kreska na polowie) to ustaw nawiew na cieply i zobacz czy dmucha do kabiny cieplo czy zimno.
Jak zimne to albo pompa wody albo uszczelka pod glowica.
Jak cieple to obstawialbym termostat.

Najpierw dobrze odpowietrz- jak przez odpowietrznik poleci plyn tzn ze jest dobrze odpowietrzone.

Moze jeszcze koledzy sie wypowiedza?
qbacki

Post numer:#17  Postprzez marcel » 28 sty 2013, o 22:47

Wielkie dzięki wydaje mi się że to nie będzie uszczelka nie ma żadnych jej objawów mówię to z własnego doświadczenia :) Odpowietrzam tak jak kolega pisał lecz gdy leje płyn nie lecą mi żadne bąbelki z odpowietrznika .Odpowietrzałem przy zgaszonym silniku oczywiście później już nie trzeba prawda? Cały czas dzieje się to samo dodam gazu leci mega ciepłe powietrze i temp spada momentalnie
marcel

Post numer:#18  Postprzez The Polak » 29 sty 2013, o 10:46

Odpowietrza się na odpalonym.
Zrób to zgodnie ze sztuką i będzie wszystko ok.
Mi znacznie ułatwiło odpowietrzanie ustawienie samochodu na wzniesieniu. Tyłem w dół. Efekt był taki sam jak u Ciebie. No, ale ja odpowietrzałem przy -15. :cho:
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#19  Postprzez qbacki » 29 sty 2013, o 12:58

marcel napisał(a):Wielkie dzięki wydaje mi się że to nie będzie uszczelka nie ma żadnych jej objawów mówię to z własnego doświadczenia :) Odpowietrzam tak jak kolega pisał lecz gdy leje płyn nie lecą mi żadne bąbelki z odpowietrznika .Odpowietrzałem przy zgaszonym silniku oczywiście później już nie trzeba prawda? Cały czas dzieje się to samo dodam gazu leci mega ciepłe powietrze i temp spada momentalnie

Oj chlopie chlopie.
Odpowietrz tak jak pisal banzai.
Jezeli nadal bedzie sie grzac(oczywiscie na odpalonym to robisz) to wtedy odkrec jeszcze raz ten odpowietrznik.
Jezeli zamiast powietrza leci plyn to uklad odpowietrzony jest dobrze.
Czasami dlugo to trwa wiec sie nie przejmuj.

Jak nie mozesz sie z tym uporac to podjedz do mechanika i Ci to zrobi...
qbacki

Post numer:#20  Postprzez marcel » 29 sty 2013, o 20:14

Spróbuje sobie z tym poradzić jakieś doświadczenie zdobędę :) To z tego co rozumiem to najlepiej ustawić auto lekko pod górę będzie łatwiej tak ? lecz to nie konieczne? odkręcić odpowietrznik i korek wlewu płynu chłodniczego zalać pod kreskę i tu nie rozumiem czyli dokąd :) ? chyba jestem tępy ;p i odpalam samochód przy odkręconym odpowietrzniku a zakręconym korku? i czekam aż zacznie lecieć płyn z odpowietrznika wtedy jest ok ;) Zamęczę was tymi pytaniami
marcel

Post numer:#21  Postprzez The Polak » 29 sty 2013, o 21:16

Wpisz sobie w googlach jak odpowietrzyć układ chłodzenia i wszystko będziesz miał. Nawet chyba nie oglądałeś swojej chłodnicy skoro nie wiesz ile płynu masz wlać. Albo poczytaj sobie sam naprawiam e30 czy coś skoro nawet nie wiesz ile płynu wlać.
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#22  Postprzez qbacki » 29 sty 2013, o 23:26

Stary daj to lepiej do mechaniora:P
qbacki

Poprzednia strona

Powrót do Techniczne