[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z dwumasem v8

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Problem z dwumasem v8

Post numer:#1  Postprzez SławekE30 » 3 sty 2010, o 16:46

Sprawa ma się tak, że na dwumasie z m60b40 oraz docisku są ślady po przegrzaniu... tylko czy normalne jest to że tak to wygląda :

Obrazek

Obrazek

Dwumas trzeba stoczyć odrobinę bo w miejscach przegrzania pojawiły się nierówności.

1. Czy stoczenie nawet tak nie wiele by to wyrównać będzie miało jakieś istotne znaczenie na siłę docisku tarczy?

2. Dlaczego dwumas i docisk są przegrzane symetrycznie w 3 miejscach? Znajomy tokarz sadzi ze w miejscach przegrzania materiał może być cieńszy co spowodowane jest umiejscowieniem sprężyn właśnie w tych miejscach wewnątrz dwumasu, ale z tego co patrzyłem to te sprężyny na moje oko powinny być w drugiej części koła, a nie w tej gdzie przylega tarcza sprzęgła.

3. Chciałbym odrazu zrobić przeróbkę na jednomas.. z tym że jak wiadomo tarcza sprzęgła w v8 nie ma tłumików drgań i czy po takiej przeróbce nie będzie ,,za sztywno,,?
SławekE30

Post numer:#2  Postprzez Grzesiek2290 » 3 sty 2010, o 22:20

Coś jest nie tak z dociskiem chyba.

Co do jednomasa bez tłumików drgan nie polecam bo w przyszłości może to drastycznie odbić się na układzie napędowym i przede wszystkim silniku.
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez MrUw@ » 3 sty 2010, o 23:15

coś ma bicie... krzywe koło albo docisk... czasem sprzegło.. wszysstko w tej chwili moze byc trzeba sprawdzać i równać po kolei...
Grzesiek2290 napisał(a):Co do jednomasa bez tłumików drgan nie polecam

dokladnie, po to jest tłumik drgań żeby był... inaczej kuku spotka ukł przeniesienia napedu i motorownie...
MrUw@

Post numer:#4  Postprzez X_E_O_N » 5 sty 2010, o 09:53

nic sie nie stanie jesli bedzie bez tlumika drgan

przy porcelanie lub spiekanym sprzegle nie ma tlumika drgan a tym bardziej dwumasa i jezdzi wiadome ze lacznik kardana dostanie po tylku ale cos za cos silnikowi nic sie nie stanie bo nie ma prawa ........................ kwestia wyczucia i opanowania ruszania albo bardzo powoli albo dosc agresywnie
X_E_O_N

Post numer:#5  Postprzez Grzesiek2290 » 5 sty 2010, o 10:19

Ja nie pisałem że nie można ,a że nie zaleca się :D

Sam latam na sztywno i z tarczką bez sprężynek ,a jedyny wyczuwalny luz w układzie napędowym to prawy przegób :P
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez SławekE30 » 12 sty 2010, o 19:59

narazie chyba wstrzymam się z przeróbką na jednomas...
Co myślicie o takim luzie: http://img689.yfrog.com/i/mov00474.mp4/ ? Jest jeszcze ok, czy już trzeba by cos z tym zrobić?
SławekE30

Powrót do Techniczne