[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M20b20 Most bardzo głośno chrobocze bez obciążenia :|

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

M20b20 Most bardzo głośno chrobocze bez obciążenia :|

Post numer:#1  Postprzez Jakobe » 15 mar 2010, o 01:15

Witam

Problem dotyczy E30 2.0 dyfer z małą głowa 4.1, otóż po wymianie poduszki mostu, zobaczyłem że są wyłamane 3 zęby satelitki leżały sobie na dolę oczywiście wszystko wyczyściłem no i zalałem nowym olejem MOTUL Gearbox 80W-90.

Wcześniej była cisza nie było słychać niepokojących dźwięków z mostu mimo wyłamanych ząbków, ale po zalaniu nowym olejem most zaczął delikatnie wyć no i czasem przy jeździe na ludzie czy przy wciśniętym sprzęgle podczas jazdy słychać takie głośne terkotanie i zgrzytanie, ale też nie zawsze.

Dziś postanowiłem że dam koledze do zaspawania most (szpera 100%) główna zębatka jest w stanie dobrym nie widać na niej jakiegoś zniszczenia, no cóż po wyjechaniu na test trochę się przeraziłem. Most chrobocze teraz za każdym razem gdy wcisne sprzęgło (podczas jazdy) gdy wyrzucę na luz (podczas jazdy) czy jak jadę delikatnie stałą prędkością :/

Podczas przspieszania czy odpuszczenia pedału gazu cisza nic nie hałasuję.

Co to może być, proszę o jakieś sugestie

Pozdrawiam
Jakobe

Post numer:#2  Postprzez Leon » 15 mar 2010, o 09:33

1. MOST?...zwodzony?
2. Pytasz o E30 a zakładasz temat w dziale : Pozostałe Modele BMW
3. Kup inny dyfer a ten wywal na śmietnik
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Jakobe » 15 mar 2010, o 10:04

Dyfer dyfer, faktycznie w złym dziale założyłem temat sorry, późno było.

Najlepsze że teraz byłem się przejechać i cisza nic, dopiero po 1km zaczęło znowu tak hałasować w sposób opisany wyżej :/
Jakobe

Post numer:#4  Postprzez kozik007 » 15 mar 2010, o 10:14

Może to przyczyną jest olej, ale moim zdaniem i tak lepiej wymienić dyfer.
Nie jest aż taki drogi, poszukaj jakiegoś w dobrym stanie i będziesz miał pewność przynajmniej że ci się nie rozleci w czasie jazdy
Jeśli uważasz że pomogłem..naciśnij POMÓGŁ :D

moje e30
- http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=23115
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez beem_e30 » 15 mar 2010, o 10:50

Jeśli po zmianie oleju zaczął wyć to raczej olej, możesz na spróbowanie zalać przekładniowego najtańszego one są dosyć geste i do tego jakiegoś moto doctora powinno pomoc z tym wyciem
Chyba ze kiedy kolega spawał nie osłonił przekładni głównej do której przykleiły się odpryski po spawaniu i teraz pewnie będzie trochę zgrzytać
beem_e30
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Jakobe » 15 mar 2010, o 11:28

No olej to ten motul, ale wczoraj wlaliśmy resztkę tego motula i w większości olej Hipol 80/90

Jest jeszcze jakiś gęstszy olej do dyfrów?

Kolega dobrze pospawał bo widziałem jak to robił, on już 3 dyfry spawał i wszystkie dobrze chodziły ;)

U mnie zaczęło się po wymianie oleju, właśnie bez obciązenia czasami takie terkotanie, ale po wczorajszym to jeszcze gorzej tyle że dopóki olej się nie nagrzeje to też jest ok, stary olej jakoś podejrzanie nie wyglądał więc chyba trocin nikt nie wsypał ;)
Jakobe

Post numer:#7  Postprzez damianradom23 » 15 mar 2010, o 12:25

Jakobe napisał(a):Jest jeszcze jakiś gęstszy olej do dyfrów?

Mobil robi olej przeznaczony wg nich tylko wyłącznie do dyfrów w BMW. Nie pamiętam nazwy, ale w każdym sklepie który ma katalog Mobila powinni Ci to namierzyć. Pamiętam, że za 1L. płaciłem około 60zł
damianradom23

Post numer:#8  Postprzez r3kin » 15 mar 2010, o 17:07

Witam mi jak wył dyfer to go zalałem mobilem 80W-90 tylko nie pamiętam jakie miał oznaczenie ale był do dyfrów do ciężarówek
r3kin

Post numer:#9  Postprzez Kruczek » 15 mar 2010, o 17:31

może nowy olej wypłukał syf z łożysk i teraz wyją ?
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Jakobe » 15 mar 2010, o 18:52

Tylko że wyje to on se cicho, tam dochodzą dźwięki jakby się jakiś metal mielił i czasem jakby się kamieniem szlifowało metal ... :|

A tego wcześniej nie było ani razu, wszystko zostało sprawdzone co było na widoku dokładnie (oprócz łożysk bo ich nie widać) i oprócz tych ząbków nic nie wygląda na wytyrane nie wiem skąd to się wzięło, trzeba będzie szukać innego dyfra, tylko szkoda tyle pracy bo pospawane jest fest, a nowego znowu szkoda spawać. Może to być jeszcze coś innego niż most? Dźwięk wyraźnie dochodzi z mostu, najlepsze że na zewnątrz jak sprawdzaliśmy to nic nie słychać a w środku tak jak pisałem terkotanie, mielenie, szlif kamienia, może dodam że auto idzie tak smao i nie zwalnia bardziej jak się toczy.
Jakobe

Post numer:#11  Postprzez r3kin » 15 mar 2010, o 19:36

A morze wysuną ci sie czpień który trzyma satelity miałem tak i ocierał o wałek i były podobne objawy jak u ciebie
r3kin

Post numer:#12  Postprzez Jakobe » 15 mar 2010, o 20:06

r3kin napisał(a):A morze wysuną ci sie czpień który trzyma satelity miałem tak i ocierał o wałek i były podobne objawy jak u ciebie

Hmm jest to jakaś myśl, a Ty jak sobie z tym poradziłeś?
Jakobe

Post numer:#13  Postprzez r3kin » 15 mar 2010, o 20:16

Wbiłem i pospawałem punktowo
r3kin

Post numer:#14  Postprzez kafarek » 15 mar 2010, o 23:06

zbieraj na nowy dyfer, bo ten się kończy..
kafarek

Post numer:#15  Postprzez Jakobe » 15 mar 2010, o 23:33

Lipa kurde, ale co zrobić :|
Jakobe

Następna strona

Powrót do Techniczne