[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problem z m52tu

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

problem z m52tu

Post numer:#1  Postprzez kamil-hol1 » 17 kwi 2011, o 12:42

cześć mam silnik m52tub25 który siedzi w e30 i mam z nim problem a mianowicie dużo pali ok 20-24 l/100 , na wolnych obrotach faluje i szarpie silnikiem ,czuć nie przepaloną benzynę z wydechu i rozłącz 1,2,3 cylinder naj częściej na postoju . byłem z nim na kompie i wykazało jebną sondę 4,5,6 cylindra więc ją wymieniłem , wykazało też czujnik temperatury cieczy i go też wymieniłem .pokazało czujnik położenia wałka rozrządu i go także wymieniłem i po tych wymianach nic się nie poprawiło i pojechałem znowu na kompa i wyskoczył znowu czujnik temperatury cieczy więc nie wiem co jest grane i dla świętego spokoju wymieniłem jeszcze czujnik temperatury oleju ale i tak jest bez zmian . a i wydaje mi się że silnik na podwójnym vanosie powinien ciągnąć od dołu a tak nie jest bo czuć moc tak od 4 tyś.
koperr
kamil-hol1
Uczeń

Moje BMW: 325is
Nadwozie: Coupe
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325e
Silnik: M20B27

Post numer:#2  Postprzez DavMc » 18 kwi 2011, o 00:01

Ja mam u siebie M52B28TU w E30 i miałem podobne problemu o których piszesz.

- odnośnie tego że nie ciągnie od dołu - u mnie winny okazał się czujnik położenia
wałka rozrządu (wałka na zaworach ssących).
Po wykasowaniu błędów (lub po nocy postoju) jeździła ok i miała moc od samego dołu - do pierwszego zgaszenia
po tym troszkę gorzej paliła i w wolnych zakresach obrotów była strasznie zmulona - jechała dopiero od 4 tys obr.
Wymieniałem ten czujnik 4 razy!!! - za każdym razem inna używka i chodziły miesiąc, czasem tydzień
(kumpel w tym samym silniku (tyle że w E46) załozył nowy zamiennik i wogóle mu nie chodził).
W końcu kupiłem w ASO nowy oryginał ok 380zł i od pół roku święty spokój - moc jest zawsze i wszędzie.

- odnośnie spalania, i nieprzepalonej benzyny - miałem to samo paliła jak smok nie przepalała benzyny
i obroty były delikatnie podwyższone. Przyczyną był źle podpięty czujnik temperatury cieczy chłodzącej.
W M52TU (niewiem czy we wszystkich) jest czujnik dwupinowy
1-pin daje info o temperaturze do sterownika silnika
2-pin daje informacje na zegary.
Na początku miałem podpięte tak jak wyżej i na kompie okazało się
że na zimnym silnuku temperaturę jaką widział sterownik to jakieś -50stC a na rozgrzanym ok 0stC
tak więc pomimo tego że silnik był już rozgrzany - komp wydział za niską temperaturę
i zalewał go za bogatą mieszanką.
Rozwiązanie które u mnie pomogło to - pod czujnik w głlowicy podłączasz tylko sterownik silnika,
a informacje o temperatucrze na zegary podaj z jakiegoś oddzielnego czujnika jednopinowego
umieszczonego na jakimś specjalnym krućcu
lub na wężu (jeżeli na wężu to pamiętaj żeby dodatkowo doprowadzić masę na ten czujnik).
Dzieje się tak dlatego, że w dawcach były inne zegary i wskaźnik temperatury
na zegarach obsługiwany jest przez jakiś moduł.

A pozatym czy masz podpięte wszystkie 4 sondy lambda - te przed katalizatorami i te za nimi?

Pozdr i powodzenia w bojach
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez kamil-hol1 » 18 kwi 2011, o 18:14

mam podpięte tylko dwie sondy przed katami
koperr
kamil-hol1
Uczeń

Moje BMW: 325is
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: 325e
Silnik: M20B27

Post numer:#4  Postprzez DavMc » 18 kwi 2011, o 19:59

kamil-hol1 napisał(a):mam podpięte tylko dwie sondy przed katami

to tez może byc przyczyną jakiś nieprawidłowości, ale sprawdź dokładnie na kompie powyższe parametry
jaką temperaturę widzi sterownik i czy nie wywala błędu czujnika wałka rozrzadu (inlet - ssący), bo częsta przypadłość
M52TU z tego co zauwazyłem.

Pozdr
DavMc
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez blackphantom » 20 kwi 2011, o 11:17

DavMC a czy to nie jest tak, że ta 2 para sond za katalizatorem sluzy tylko do monitorowania stanu katalizatora?? bo slyszalem że mozna zblokowac sygnal z tych 2 sond i nie wpływa to na prace silnika

pozdro
E30 trailer ... http://www.youtube.com/watch?v=SJA_E7gjgQk
e30 mix tape classic project short movie -> http://www.youtube.com/watch?v=R_S-SVFCukM
Być człowiekiem to powód do dumy lecz także do wstydu !! !! !!
blackphantom
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez maaaad » 22 kwi 2011, o 13:59

blackphantom, też tak słyszałem. Z technicznego punktu widzenia to są zwykłe sondy lambda. Ale zdarzyło mi się czytać na forach posty użytkowników, którzy narzekali na wysokie spalanie i złą pracę jednostki, a po wymianie tych sond "diagnostycznych" ww. objawy ustępowały.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#7  Postprzez DavMc » 9 maja 2011, o 22:31

blackphantom napisał(a):DavMC a czy to nie jest tak, że ta 2 para sond za katalizatorem sluzy tylko do monitorowania stanu katalizatora?? bo slyszalem że mozna zblokowac sygnal z tych 2 sond i nie wpływa to na prace silnika

pozdro

nie słyszałem i nie wiem nic w tym temacie, więc nie doradzę...
to o czym pisałem w pierwszym poście to sprawdzone info - bo przerabiałem u siebei;)

kamil-hol1, jak tam kolego poradziłeś sobie z tymi trudnościami?
DavMc
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Techniczne